15.06.2014 / Rauma

15.06.2014 Knoppi ratkesi nopeasti ja Ville Hautamäki osui oikeaan, eli Rauman ratapihaa Tampereen suuntaan tässä kuvassa.

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Rauma (Liikennepaikan tiedot)
Kuvaaja: Erno Pintinen
Lisätty: 15.06.2014 18:05
Muu tunniste
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Vuodenajat: Kesä

Kommentit

15.06.2014 18:13 Ville Hautamäki: Rauma?
15.06.2014 18:13 Jani Keskinen: Ihan päivänselvä ratarempasta valmistunut Aittaluodon ratapiha. Oikealla Seikun sahalle johtava teollisuusraide
(Käyttäjä muokannut 15.06.14 18:13)
15.06.2014 18:16 Erno Pintinen: Heh, Raumaltahan tuo kuva on otettu. Ylikulkusillalta napattu kuva.
15.06.2014 23:37 Juri Nevalainen: Jotenkii tökerösti jätetty viis raidetta betonipölkyttämättä, liekö ollu ratapiha remontin aikana liian täys.
16.06.2014 00:14 Jouni Hytönen: Tai mainitut raiteet ovat liian hyväkuntoisia uusittaviksi eli ei haluta heittää rahaa roskiin.
16.06.2014 03:52 Erno Pintinen: Junat ovat aina tällä vasemmalla raiteella. "junat". Aina!
16.06.2014 03:52 Erno Pintinen: Eli "Leporaiteella". Raumalla.
(Käyttäjä muokannut 16.06.14 03:53)
16.06.2014 16:05 Kimmo T. Lumirae: "Junat" :O

Oudon näköinen sikäli, että Raumalla on ollut melkoisen kova liikenne, 6-7 täysitonnijunaa sinne päivässä ja vajaampia tonneja takaisin. Niinpä hyvin usein ratapihalla on se saapunut roikka, jota ei ole vielä ehditty työntää satamaan, vaikkakin tosipuheessa tämä tapahtuu usein hyvin nopeasti, sitten ehkä kohta lähtevä juna ja parilla raiteella koottavia, myöhempiin lähtöihin suunniteltuja vaunustoja ja ehkä vielä jotain seisotettavia venäläisvaunuja tai vastaavaa.

Tässä on selvästi saapunut roikka jo työnnetty satamaan ja lähtevää ei ole vastaavasti vedetty satamasta ratapihalle. Ja sillä välin Sr1 ja ennen kaikkea sen kuljettaja on tauolla.
16.06.2014 16:20 Ari-Pekka Lanne: Matkavetureiden seisontapaikat ovat ainakin perinteisesti vaihdelleet Raumalla. Melkein millä tahansa raiteella niitä on näkynyt, kuitenkin ehkä yleisemmin juuri tuossa pohjoisimmassa 307:ssa, niin kuin tässä Ernon kuvassakin siinä näkyy makaavan Siperian Susi. Raide 307 on hyötypituudeltaan vain 563 meetteriä, joten yksinäiset Sudet tai Marsut eivät sitten haaskaa hyvää raidepituutta vaikkapa joltain satamasta nousevilta lähemmäs kilsan roikilta. Yleensäkin reunimmaiset raiteet ovat hyviä pelkkien vetureiden makuutteluun.

Eikä pelkästään poikittaisesti makuutusraide, vaan myös veturin sijoittuminen makuutusraiteella pituussuunnassa, on varioinut. Katsoppas, jos tamperelainen veturinkuljettaja päätti suunnata ajotaukonsa ajaksi - öh, sanokaamme vaikka Deniss Kebabiin, Liniksen Heseen tai Seminaarinmäen Kulinariumiin - oli veturi hyvä pysäköidä aivan ratapihan itäpäähän, niin lähelle Valtakadun tasuria kuin pystyi. Jos sen sijaan maripaitainen ystävämme saikin päähänsä suunnata askeleensa Petäjäksen-perälle Villa Talboon, oli Sr1 tai Sr2 edullisinta pysäköidä ratapihan sataman puoleiseen päähän, Anderssonintien sillan tuntumaan.

Oleskelin lauantaina 20/11-2004 asjallisesti Rauman junatoimistossa, entisen Etapin vintillä (http://www.vaunut.org/kuva/59956), kun Tampereelta tuloillaan oleva T3719 ilmestyi asetinlaitetauluun laukaistessaan Kaatopaikantien (vaiko Äyhöntien ?) ylikäytävän hälyn. Erikoisuutena senpäiväisessä T3719:ssä olivat Teuvan sahalta tulevat Sgn-hakevaunut, jotka liitettiin tavallisesti Tampereella varhaisempaan junaan T3707. Tällä kertaa hakekonttivaunujen ryhmä ei ollut ehtinyt liitettäväksi osaksi T3707:aa Parkanon ja Seinäjoen välillä yöllä pudonneen ajolangan johdosta. Mutta siis liikenteenohjaaja näki tosiaan asetinlaitetaulun merkkilampun perusteella, että T3719 oli ilmestynyt hänen valtakuntaansa. Siispä hän ottikin heti linjaradiolla yhteyttä junan veturinkuljettajaan. Koko litaniaa en sanasta sanaan näin kymmenen vuoden mentyä millään jaksa muistaa, mutta se meni muistaakseni jotenkin tähän tapaan: "Huomenta 3719, Rauma kutsuu. --- Tulet alas raiteelle 304. Veturin irrottamisen jälkeen lupa ylös raiteelle 305 tai 306, kumpaan vähemmillä vaihteenkääntämisillä pääsee." Veturinkuljettajan rätisevä ääni toisti litanian sanasta sanaan. Hra Lumirae voisi ehkä osata oikaista jotain tästä raumalaistyylisestä ohjeistuksesta, mutta jujuna tässä oli kuitenkin se, että liikenteenohjaaja antoi Tampereelta saapuvan veturinkuljettajan itse valita kahdesta vaihtoehtoisesta veturin seisontaraiteesta sen mieluisamman - tämän muistan varmasti. Siihen aikaan Rauman länsipään vaihteet olivat vielä käsin käännettävät. Nykyäänhän nekin vaihteet ovat kauko-ohjattuja, ja liikenteenohjaajakin on jossain Tampereen bunkkerissa.
16.06.2014 16:24 Kimmo T. Lumirae: Sr1 seisoo kohdalla, jossa ratapiha kapenee kahdeksasta kuuteen raiteeseen. Muutama sata metriä kuvan yläreunaa kohden ratapiha kaventuu yhteen raiteeseen Seminaarinkadun tasoristeykselle, jonka jälkeen on vanha tallin paikka, jossa kääntöpöydällä seisoo museoitu Pikku-Jumpo. Tasoristeyksen viereisellä tontilla osuuskauppafunkista edustavassa liiketalossa leipoo Deniss taivaallisen hyviä kebabeja (ei saa sekoittaa Turun Denniksen pizzerioihin).

Oikealla lähtevä raide lähtee siis Seikun sahan sijaan "Repoola" eli UPM-Kymmenen tehtaille.
16.06.2014 17:30 Kimmo T. Lumirae: Suunnilleen noinhan se sujui, miten AaPee tuossa selosti. Vaihteiden kääntö ei kuulu veturinkuljettajien tehtäviin, mutta Rauman länsipää oli yksi paikoista, jossa oli sovittu toisin, koska siellä ei vaihdemiestä ollut sen enempää kuin sähkövaihteitakaan.

Eikä ollut yksi eikä kaksi kertaa, kun vaihtotyöporukalla, anteeksi -tiimillä (muistaakseni juuri Rma oli pilottipaikka tässä tiimityöskentelyssä) oli niin kiire satamaan, että samaan aikaan saapuvan junan kanssa vaihtotyökonnari käveli jo kohti junan etupäätä ja vaihtoveturi kohti takapäätä kiinnittyäkseen hetken päästä sinne; saattoipa vaihtotyökonnari jopa kiireissään katkaista veturin ja vaunun välin, joka tavarajunissa kuuluu poikkeuksetta kuljettajalle, sitten samalla kun veturi siirtyi vaihdekujasta sataman raiteelle, oli vaihtotyökonnari jo kääntämässä vaihteita ja näyttämässä saapuneelle veturille ajon sallivia tumppuopasteita jotta mahdollisimman pian saataisiin tuo saapuva matkaveturi tuosta jaloista pois ja päästäisiin työntämään saapunutta roikkaa satamaan.

Tuo raide 307 on muistaakseni nyt virallistettu "ainoana" seisontapaikkana, ennen veturit seisoivat siellä, missä oli sopivasti tilaa ja josta oli lyhyt matka ruokatauolle. Ei tuosta 307:stäkään paha matka ole ennen kuin vasta sitten, kun sen ja sosiaalitilojen välillä on viisikin vaunuroikkaa ts. niin monta, ettei viitsi yli kiivetä, sitten alkaa kiertomatkaa jo olla.
16.06.2014 23:50 Jouni Ijäs: Deniksessä on kyllä taivaallisen hyvät kebabit. Vielä parempaa kebabbia Raumalla saa Seliniltä. Kotkassa on melkein samaa tasoa. Täällä Pääkaupunkiseudulla kebabliha lämmitetään mikrossa.
(Käyttäjä muokannut 16.06.14 23:51)

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!