28.06.2012 / Nivala

28.06.2012 Klo 7:57 - Vaunukalustoon saatiin hieman vaihtelua kun Pyhäsalmen puupäivystäjä pääsi liikenteeseen. Tässä kyseinen yhdistelmä on saapumassa Nivalaan Dv12-nipun vetämänä. Tästä olikin jo aika lähteä valumaan kotia kohti.

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Nivala (Liikennepaikan tiedot)
Kuvaaja: Lari Åhman
Kuvasarja: Iisalmi-Ylivieska -radan liikennettä
Lisätty: 10.07.2012 20:30
Muu tunniste
Sijainti: Linjalla
Vuodenajat: Kesä

Kommentit

11.07.2012 20:33 Hannu Koskenvaara: Onpahan niin paljon dieseleitä liikkeellä, että etelä-suomalaisen kateuden värjäämää naamaa ei tuosta heinikosta erottaisi. Täällä elää lähinnä aneemisia sähkösurisijoita, susia, alppiruusuja ja jos jonkinmoisia moottorivaunuja. Katsoin aikataulua ja Ylivieskasta näkyy lähtevän tai tulevan kello 9:n ja 21:n välillä 11 tavarajunaa. Kulkevatko ne kaikki normaalisti? Tuonne pitäisi lähteä joskus. Kesällä ei ehdi, kun kamera otti ja räjähti ja lomat loppuvat, mutta syksyllä voisi olla kaunista maisemaa ja megatuurilla matalalta paistavaa Aurinkoakin.
11.07.2012 21:14 Juhani Pirttilahti: Dieseleitä kulkee myös etelässä - tosin pääosin yöaikaan, tavaraliikenteen ollessa vilkkaampaa.
11.07.2012 21:49 Lari Åhman: Ei nuo kaikki taida kulkea päivittäin, mutta LVI:n aikatauluista ja junalistauksista löytynee osviittaa kulkupäiviin. Voihan noita junia olla asetettu kulkuun lisäjuninakin. Kyllä tuolla kannattaa käydä kuvailemassa, varsinkin nyt ennen kuin tänne lankahässäkkä yltää. Kyllähän tällainen dieselintuoksuinen maalaismaisema voi olla melkoista vaihtelua etelän sähköviidakkoon - aivan samalla tavalla kuin se sähköviidakko voisi olla vaikka meikäläiselle :)
11.07.2012 22:35 Hannu Koskenvaara: Missä? Hangon ja Hyvinkään välillä ja Lahdesta Loviisaan niitä kulkee ainakin teoriassa. Kävin kerran Hyvinkäällä, jossa iltapäivän neljästä aikatauluun merkitystä junasta kulki yksi, sopivasti suunnilleen puolivälissä kahden junan kulkuaikaa, joten en tiedä mikä juna se oli. Ei sen takia jaksa kovin usein ajaa paria sataa kilometriä ja odottaa neljää tuntia. Loviisan radalla olen käynyt nyt muutaman kerran, ja siellä menee se yksi junapari useimpina arkipäivinä. Siitä aamujunasta saa hienoja kuvia auringonpaisteessa mutta päiväjuna palaa kuvauksellisesti vähän huonoon aikaan ennen puoltapäivää, jolloin Aurinko paistaa aika lailla korkealta ja takaa.

Pasilassa häärii vaihtotöissä dieseleitä ja Sköldvikissä, mutta siellä ei saa kuvata. Raumalla olen kuvannutkin vaihtodeevereitä. Mutta missä muualla dieseleitä voi nähdä ennalta arvattavasti linjalla? Sköldvikin radalla en ole koskaan (päiväaikaan) nähnyt, eikä Kytömaallakaan ole sattunut silmiin kuin yksi ratakuorma-auto.

Ei tuo dieselinkaipuu ole vaihtelun kaipuuta vaan sitä, että ne nyt vain ovat minulle niitä "oikeita junia". Niitä, joita olen ihaillut jo taaperona, kun Hurut ja Deeverit vetivät tavarajunia Rauman radalla. Nyt sitä ymmärtää vanhemman polven loputtoman marinan miten maailmasta tuli paljon pahempi paikka kun höyryveturit pantiin paaliin. Nuorena sitä vain ihmetteli, että mikä ihme niillä vanhuksilla on, kun dieselit eivät iske tajuntaan.

Koska ne meinaavat pilata (eli ammattikielellä sähköistää) tuon radan? Ehtiikö sinne syksyllä tai ensi kesänä? Jospa sitä silloin olisi jo runko, jolla voi kuvatakin yöllä.
11.07.2012 23:02 Lari Åhman: Kyllähän se valitettavasti on kohtalona tällekin rataosalle mutta ei sentään vielä tälle syksyä, tuskin vielä keväällekään. Tosin voihan se olla, että valmistelut alkavat ensi keväänä. Ainakaan vielä ei ole tapahtunut mitään merkkejä töiden aloittamisesta. Välillehän tulee pari uutta liikennepaikkaakin. Onhan se diesel omakohtainenkin suosikki, sitä on vaan niin tottunut siihen, että aikanaan vempun lähtö oli yht'äkkinen shokki, ja Kainuun radan sähköistyksen aiheuttamasta surustakin on pikkuhiljaa alkanut toipumaan.
12.07.2012 00:22 Niila Heikkilä: Kuinkahan paljon Siilinjärven kolmioraiteen pohjoissivulla on enää käyttöä Ylivieskan radan sähköistyksen jälkeen, vai tuleeko Iisalmesta veturinvaihtopaikka?
12.07.2012 00:33 Juhani Pirttilahti: Tampereen ympäristöstä ainakin lähtee dieselvetoisia tavarajunia joka rataosalle. Myös siis sähköradoilla ajetaan rahtia dieselillä.
12.07.2012 00:48 Topi Lajunen: Ainakin yksi kelajuna ainakin etelän suuntaan taitaa kulkea Tampereelta Hämeenlinnaan dieselvedolla, koska vetokalusto jää sinne tekemään vaihtotöitä.
12.07.2012 10:12 Hannu Koskenvaara: No joo, ehkä Iisalmen suunnalta katsoen "etelä" on vähän laajempi asia. Mutta joku Tampereen tai Hämeenlinnan keikka vaatii täältä Pernajasta käsin koko päivän reissun ja Imatran suunnalla, joka on suunnilleen yhtä kaukana kuin Tampere, kulkee käsittääkseni kanssa dieselvetoisia puutavarajunia. Sellaiset reissut vaativat vapaapäivän eivätkä oikein ole perhereissuja luonteeltaan. Noita sähköratoja on ihan hyvin työmatkan varrellakin, alitan Sköldvikin radan ja Kytömaakin on vain 30 km:n ylimääräisen matkan päässä. Harmi vain, että ne Sköldvikin aamujunat (muistaakseni 2090 ja erityisesti 2097) lakkautettiin.

Miten Pasilan tai Vuosaaren vaihtoveturien vaihdot hoidetaan? Ajetaanko niilla, jopa junia vetäen, tai hinataanko ne? Ja ovatko ne ennustettavissa?

Tai tietääkö joku, kulkeeko Raumalle tai Raumalta dieseleitä ennustettavina ajankohtina? Voisi käydä kuvaamassa, kun käymme vanhemmilla. Ei kai siellä tehdä mitään huoltoja niille vaihtovetureille, vaan ajetaan jonnekin (Tampereelle?) huollettavaksi.
12.07.2012 11:29 Topi Lajunen: Ainakin Vuosaaren dieselit pitää hinata, koska Savion tunnelissa on dieselliikennöinti kielletty.
12.07.2012 12:22 Petri Nummijoki: Eikös Vuosaaren radan tunneleihin hyytyneitä Sr1-vetoisia tavarajunia ole noudettu Vuosaaren päivystäjillä, joten lieneekö dieselvetureiden tunnelikielto ehdoton?
12.07.2012 21:20 Lari Åhman: Niila: uskoisinpa, että Kemiran juniin vaihdetaan veturit Iisalmessa, mikäli ne sähköllä lännentiellä ajetaan. Iisalmelaisten ajossahan ne junat on ja samat koneet tekee vaihtotyöt joten veturinvaihtorevohka Siilissä tuntuisi oudolta. Mutta mistä näistä tietää.
12.07.2012 21:47 Topi Lajunen: Nummijoki, poikkeustilanteet on tietysti poikkeustilanteita (saahan siellä huoltokatkon aikana ajella Tka:tkin).
12.07.2012 21:55 Pasi Utriainen: Ei riitä Siilinjärven ratapihan kapasiteetti siihen, että normaalien junakohtausten ja vaihtotöiden lisäksi Kemiran junat kierrätettäisiin sitä kautta.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!