14.03.2023 / Chicago, Yhdysvallat

14.03.2023 Tästä tulikin historiallinen kuva ja oli viimeisiä aikoja kuvata KCS:n veturi. Huhtikuussa 2023 uutisoitiin vuodesta 1881 alkaen toimineen Canadian Pacific Railwayn (CP) ja vuodesta 1887 toimineen Kansas City Southernin (KCS) yhdistyneen uudeksi yhtiöksi nimeltä Canadian Pacific Kansas City (CPKC), jonka toiminta alkoi 14.04.2023. (Kuvassa KCS 4715 ES44AC).

Kuvan tiedot
Kuvauspaikka: Chicago Valtio: Yhdysvallat
Kuvaaja: Sauli Vähäkoski
Kuvasarja: Chicagon suunnalta
Lisätty: 17.04.2023 20:28
Junatyyppi
VET:
Muu tunniste
Sijainti: Linjalla
Ulkomaat
Vuodenajat: Kevät

Kommentit

17.04.2023 22:48 Hannu Peltola: Tuota en ollut kuullutkaan. Wau, uusi yhtiö on aikamoinen järkäle! Sekä KCS että CP ovat olleet hyvin menestyneitä, joten uudesta jätistä tulee kova kilpailija USA:n ja Kanadan rautatiemarkkinoille.
17.04.2023 23:25 Miro Salo: Jep. Ja KCS on myös merkittävä pelaaja Meksikon markkinoilla. Uusi yhtiö on varsin varteenotettava kilpailija Canadian Nationalille, joka on lisäillyt USA-omistuksia portfolioonsa jo vuosikymmeniä. mm. Main line of Mid-America eli Illinois Central.
17.04.2023 23:32 Miro Salo: Jännä nähdä minkäväristä veturia sitten pukkaa jatkossa, mutta amerikanmeiningillä todennäkösesti mitään ei maalailla ennenku on aivan pakko, ja vanhojen yhtiöiden väreissä löytyy kalustoa vielä vuosikymmentenkin päästä. Toisaalla internetissä näkyi vastikään tuore kuva CP:n St. Paulin veturikonepajalta, jonne oli ilmestynyt "bandit"-värityksessä eli Milwaukee Roadin hyvin hiipuneissa maaleissa ollut GP40, joka on ilmeisesti nyt lajinsa viimeinen. Milwaukee Road lakkasi olemasta 1986.
(Käyttäjä muokannut 17.04.23 23:47)
18.04.2023 08:11 Sauli Vähäkoski: CP osti KCS yhtiön jo vuonna 2021. Nyt siis nämä kaksi yhtiötä yhdistettiin yhdeksi CPKC yhtiöksi.
18.04.2023 08:41 Jussi Laukkanen: CP julkisti ostopätöksen jo 2021, mutta kauppa oli alistettava liittovaltion viranomaisen tarkasteltavaksi. Siihen liittyneen suuren taloudellisen merkityksen takia aikaa meni niinkin paljon kuin pari vuotta, kunnes nyt tuli ilmoitus kaupan hyväksymisestä. Talousmedioita seuratessa tuli jossain vaiheessa jopa pieni epäilys siitä hyväksytäänkö kauppa aiotussa muodossa. Ehkä sen takia ei uutta yrityslogoa tai tunnusvärejä alettu sen kummemmin julkistamaan. USA:n rautatiehistoriassa on olemassa tapaus, jossa varmana pidetty kahden suuren yhtiön fuusio kaatui viime metreillä. Fuusion toinen osapuoli oli jo ennättänyt maalata suuren määrän vetureita uudella yritystunnuksella ja värillä.

Artikkeli tästä tapauksesta löytyy wikipediasta haulla: Santa Fe-Southern Pacific merger
(Käyttäjä muokannut 18.04.23 09:07)
18.04.2023 16:07 Hannu Peltola: En selvästi ole seurannut CP:n ja KCS:n tilannetta riittävästi, minulla tämä fuusiouutinen oli mennyt ihan ohi. Santa Fen ja Southern Pacificin fuusioyritys tuotti tosiaan suuren määrän kalustoa, jonka harrastajat tuntevat ATSF:n Kodachrome-värityskaaviona. Toinen epäonnistunut rautatiefuusio on 1950-luvulla työn alla ollut GN:n, CB&Q:n ja NP:n fuusio. Tämä onnistui vasta 1970, jolloin Burlington Northern syntyi.
18.04.2023 17:16 Jussi Laukkanen: KCS-yhtiöstä käytiin tiukka kilpailu Canadian Nationalin ja Canadian Pacificin välillä. Alkuvaiheen tapahtumista on jo paljon aikaa ja asian eri vaiheet ovat minulta jo osin unohtuneet, mutta jos oikein muistan ensimmäisen tarjouksen asetti CN. Viimeisessä vaiheessa CN esitti KCS:n osakkeenomistajille tarjouksen, jonka kokonaissumma oli yli 33 miljardia dollaria. (Yleensä nämä tarjoukset koostuvat sekä rahasta että osakkeista.) CP:n vastatarjous oli summana pienempi: 31 miljardia, mutta KCS piti sitä kokonaisuutena parempana. CN:n mahdollisuuksia heikensi myös eräät Surface Transportation Boardin kaupalle asettamat rajoitukset. Vielä viime hetkellä jäätiin kuitenkin odottamaan tekeekö CN yllättävän liikkeen määräaikaan jäljellä olleiden viiden päivän aikana.

CP:n ja KCS:n fuusiosta on sanottu, että se voi olla viimeinen suuri fuusio pitkään aikaan. Se oli myös ainoa suuri fuusio hyvin pitkään aikaan. Viimeiset kaksikymmentä vuotta USA:n rautatieliiketoiminta on ollut melko vakaata. Periaatteessa kaksi suurta yhtiötä on jakanaut länsiosan: BNSF ja Union Pacific, kaksi itäosan: CSX ja Norfolk Southern. Keskilännessä on ollut KCS. Kanadan puolella on kaksi isoa yhtiötä, jotka palvelevat samalla osaa USA:sta. Sääntelyviranomaiset ovat antaneet ymmärtää, että vastaisuudessa kahden suuren rautatieyrityksen fuusioiden olisi oleellisesti lisättävä kilpailua, jotta sellainen voisi saada hyväksynnän. Se taas vaikuttaa aika mahdottomalta.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!