22.07.2022 / North Conway, NH, Yhdysvallat

22.07.2022 GP38 #255:n vetämä nostalgiajuna valmistautuu lähtöön kohti pohjoista North Conwayn asemalla. Kakkosraiteella on vanha Budd RDC-1 "Millie". GP38 on vuodelta 1966 ja uutena sen konepeiton alla on asunut 2000 amerikkalaista hevosta. Veturi on vanha Maine Centralin yksikkö.

Kuvan tiedot
Kuvauspaikka: North Conway, NH Valtio: Yhdysvallat Koordinaatit: 44.05332 -71.1304 [Google Maps]
Muu tunniste
Rautatieinfra: Asemarakennus
Sekalaiset: Muistomerkki
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Ulkomaat
Vuodenajat: Kesä

Kommentit

05.10.2022 12:50 Markku Pulkkinen: Iso kiitos näistä Conway Scenic -museorautatien kuvista! Olen pari vuotta seuraillut rautatien vaiheita, siitä asti kun sikäläinen kaverini Brian on ollut markkinointi- ym PR -hommissa siellä. On joskus ollut mielessä lähteä käymäänkin paikan päällä, mutta koronapandemia ja voimistuva lentohäpeä saattaa vaikuttaa siihen että vuosituhannen alkupuolella tekemäni ensimmäinen Amerikan-matka jääkin viimeiseksi. Tulipa sentään harrastettua junabongausta ja kuvaamista Uuden Englannin alueella. Kuviesi katsominen on ihan kuin olisi itse ollut Conway Scenicillä.
05.10.2022 13:40 Hannu Peltola: Kiitoksia Markku! Conway Scenic on kyllä upea vierailukohde ja tätä voin lämpimästi suositella, jos matkustat siihen suuntaan. Meilläkin jäi upeimmat maisemat Crawford Notchin ympäristössä kuvaamatta, mutta kaikkea ei ehtinyt tehdä yhden päivän aikana.
05.10.2022 14:54 Esa J. Rintamäki: Markku, pääsööhän tuata Ameriikkahan laivallakin. Junalla Hankohon ja siältä laivalla Enklannin Hulliin. Liverpoolis sitten paattihin ja niin eres päin.

Tuallaasia luin jo aikoja sitte Supperihin mennehen isoserän vanahoosta kirjehistä. Oli sinne menny veistelemhän puupuukoolla kultaa.
05.10.2022 18:32 Timo Salo: Näistä hienoista Hannun Jenkkijunakuvista tulee mieleen se elokuva missä juna "karkaa" omille teilleen räjähdysvaarallisten aineitten kera! Mutta mikä perhana sen kuvan nimi oli, kun ei muista, ni ei muista... :-( Olisi kiva nähdä se pätkä uudestaan junabongarin silmin.
Ankaran googlettamisen jälkeen löytyi: Unstoppable
https://www.youtube.com/watch?v=fyuoIqeL​-bc
Aivot narikkaan ja "nauttimaan"...
(Käyttäjä muokannut 05.10.22 18:51)
05.10.2022 19:12 Jimi Lappalainen: Tuo elokuva onkin tullut katsottua toisen harrastajan luona :)
06.10.2022 10:50 Markku Pulkkinen: Täytyne ottaa tuo laivavaihtoehto harkintaan. Minunkin isosetäni meni sinne laivalla joskus ennen ensimmäistä maailmansotaa ja sinne jäi. Amerikan reissulta jäi mieleen bongauskulttuurin ero vanhalla ja uudella mantereella. Kaverini Brianin kanssa kierreltiin Massachusettsin ja ympäröivien osavaltioiden rautateitä, jotka hän tunsi paremmin kuin omat taskunsa. Mm East Deerfieldin ratapiha tuli tutuksi. Sikäläiset bongarit seurasivat ennen muuta junia, ei niinkään liikennettä jollain rataosalla, silloinhan olisi saattanut joutua odottelemaan uutta junaa seuraavaan päivään. Monella oli apuna scannerit, joilla seuraattiin veturimiehistön ja dispatcherin (lienekö tuolle sanalle kunnon suomennosta?) välistä viestiliikennettä. Kävimme toki katsastamassa myös Hudson -joen laaksoa seuraavaa päärataa, jossa junia ei kauaa tarvinnut odotella. Yllätävä havainto oli miten eri rautatieyhtöiden vetokalustoa oli sijoitettu samaan junaan, kummallisin kampe oli Santa Fe -yhtiön GP alkuperäisessä puna-keltaisessa värityksessä tavarajunan johtoveturina New Yorkin osavaltiossa.
06.10.2022 11:39 Jouni Hytönen: Eikö tuo dispatcher ole ihan vain liikenteenohjaaja?
06.10.2022 12:32 Markku Pulkkinen: En osaa sanoa. En tunne amerikkalaista rautatiejärjestelmää niin hyvin että osaisin sanoa miten dispatcherin tehtävät käyvät yhteen suomalaisen liikenteenohjaajan kanssa. Muistan asiasta joskus keskustellun jollain muulla foorumilla. Tuo dispatcherin nimike otettiin tietääkseni käyttöön myös Neuvostoliitossa, josta se kulkeutui DDR:ään. Asiasta minulla on vain hataria mielikuvia, mutta tietääkseni itse Stalin ihaili Pohjoi-Amerikan rautateitä, joista liene otettu mallia yhteen sun toiseen asiaan.
06.10.2022 13:22 Hannu Peltola: Markku: Yksi hauska kohde junabongauksessa USA:ssa on juurikin kauas kotiradalta eksyneen kaluston bongaus. Kerran bongasin Wyomingissä KCS:n veturin: http://vaunut.org/kuva/128086?s=1 Kuvan yhteydessä Miro myös kertoo hyvin kalustokierrosta ja hevosvoimatunteina mitattavasta käyttöajasta muilla yhtiöillä.

Dispatcher on tosiaan liikenteenohjaaja. Minulle on tutumpaa amerikkalainen dispatcherin työ ja en osaa sanoa, miten työnkuva poikkeaa suomalaisesta. Omalla kotiradallani minun roolini ajoilloissa oli useimmiten toimia Dispatcherinä, tosin 1940-luvun lopun työnkuvalla.

USA:n rautatiet vaikuttivat paljon Neuvostoliiton rautateiden kehitykseen. Ensimmäisen maailmansodan aikana USA:sta ja Kanadasta toimitettiin kymmeniä tuhansia vaunuja Venäjälle. Neuvostoliiton ensimmäiset sähköveturit tulivat suoraan GE:ltä Eriestä. Ensimmäiset käyttökelpoiset dieselveturit tulivat 2. maailmansodan aikana Lend-Lease -apuna Neuvostoiittoon. Nyky-Venäjä yrittää tietenkin tietoisesti unohtaa tämän USA:n avun.
(Käyttäjä muokannut 06.10.22 13:23)
06.10.2022 14:26 Hannu Peltola: Vielä junabongauksesta USA:ssa muutama sana:
Markun mainitsema tyyli, jossa skannerilla kuunnellaan veturimiehistön radioliikennettä ja seurataan yksittäistä junaa, tuli meille hyvin tutuksi heinäkuussa: http://vaunut.org/kuvat/?s=5586 Paikallisella harrastajakollegalla Joeyllä oli skanneri mukana ja sillä saimme tiedot junat liikkeistä. Tuolla rataosalla junia liikkui ainoastaan parina päivänä viikossa, joten skanneri oli varmin tapa saada selville, että liikennettä aidosti on. Osoittautui myös, että Canadian Pacific oli hyvin haluton kertomaan mitään juniensa aikatauluista.

Useimmilla bongauskeikoillani olen yksinkertaisesti mennyt notkumaan radan varteen tai ajanut autolla radanvartta ja ensimmäisen junan löydyttyä olen lähtenyt seuraamaan sitä autolla. Tämä toimii hyvin radoilla, joilla on kohtuullisen vilkas liikenne. Hyvä esimerkki tällaisesta bongauksesta oli Stevens Passiin tekemäni bongausretki marraskuussa 2019: http://vaunut.org/kuvat/?s=4727

Parhaimmillaan liikennettä on niin paljon, ettei ehdi kuin etsiä autolla kohtuullisen kuvauspaikan ja kuvata siinä kaiken, mikä liikkuu. Paikanvaihtoa on hankalaa tehdä, koska silloin jäisi muutama juna kuvaamatta! Powder Riverin kuvauskeikat olivat tällaisia: http://vaunut.org/kuvat/?s=4532 ja http://vaunut.org/kuvat/?s=4399

Joskus kuvausretket ovat suuntautuneet hiljaisille tai hylätyille syrjäradoille, joissa kuvaus on enemmän arkeologista tutkimusta: http://vaunut.org/kuvat/?s=4865
(Käyttäjä muokannut 06.10.22 14:28)
06.10.2022 14:28 Rainer Silfverberg: Katsoin kerran yhtä neuvostoliittolaista rautatieaiheista draamaelokuvaa ja siinä dispatcherilla oli keskeinen rooli. Hän mm joutui hiki hatussa laatimaan graafista aikataulua uudestaan kun oli rataosuus ruuhkautui pahemman kerran ja monet seikat lopulta johti katastrofiin. Elokuvan nimi oli Magistral. Jos joku nyt enää haluaa venäläisiä leffoja katella niin tässä linkki: https://www.youtube.com/watch?v=2H4dDikz​Ioo
06.10.2022 16:33 Esa J. Rintamäki: Saksalainen nimitysversio "dispatcherista" on Fahrdienstleiter. Fahren = ajaa tai kuljettaa, Dienst = palvelu, Leiter = johtaja (siis sellainen johtaja, joka nimenomaan ohjaa toimintaa, eikä istu pönäkkänä perse penkissä johtamassa ja "vastuuta kantamassa").

Eli voisin sanoa: "kuljetussuoritteenohjaaja", siinä missä koto-Suomessa junanlähettäjä lähetti junan asemaltaan linjalle kohti "tuntematonta kohtaloa"! Junansuorittaja-nimitys vastasi paremmin todellisuutta...

WSOY:n suomi-englanti-suomi sanakirja, vuodelta 2000: "dispatch" = lähettää matkaan, toimittaa, selvittää, suorittaa [loppuun] tehtävä ym.
07.10.2022 14:50 Markku Pulkkinen: Conway Scenic Railroadilla on myös hyvät kotisivut https://www.conwayscenic.com/. Kaverini Brian hoitaa Conway Scenicillä markkinointia ja tapahtumia (manager marketing and events). Hän on myös toisen polven rautatievalokuvaaja, jolla on vuosikymmenien kokemus alalta. Hänellä on joka päivä päivittyvä verkkosivu, jossa on kaiken muun ohella paljon ajankohtaista Conway Scenicistä. Sivuun kuuluu arkisto jossa on runsaasti kuvia Pohjois-Amerikasta, mutta muualtakin maailmasta, Euroopasta ja Suomestakin. Jos nyt kaveria saa kehua niin hänen sivullaan on hyviä vinkkejä rautatievalokuvaukseen. Sivu löytyy osoitteesta http://briansolomon.com/trackingthelight​/ Seuraajaksi voi ilmoittautua sivun lopussa olevalla kaavakkeella. Voin suositella.
07.10.2022 15:51 Hannu Peltola: Kappas, näköjään eksyin noille Brianin sivuille Googlen johdattamana, kun yritin etsiä lisätietoa Rhonda Lee -näköalavaunusta. Hyviä kuvia!
09.10.2022 17:10 Miro Salo: Dispatcher ja Liikenneohjaaja on pääsääntöisesti hyvinkin vertailukelpoisia ammattinimikkeitä keskenään. Poikkeuksena jotkin "ketjuihin" kuulumattomat pienemmät rautatieyhtiöt, joissa junaliikenne on melko vähäistä, näissä se sama vuorossa oleva "dispatcher" saattaa hoitaa liikenteenohjauksen lisäksi mm. henkilöstöasioita sekä tavaraliikenteen asiakaspalvelutehtäviä.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!