??.??.1962 / Pieksämäki asema

??.??.1962 Pieksämäki–Mikkeli-välin kauko-ohjaajan työpisteen laitteistoa. Taustalla on suurikokoinen ilmaisintaulu jossa näkyvät kauko-ohjatulla rataosalla olleiden liikennepaikkojen (Palosuo, Hiirola, Kalvitsa, Pitkäaho, Haukivuori, Kantala, Loukolampi ja Lamminmäki raiteistot). Näistä liikennepaikoista Pitkäahossa oli ensi alkuun vain varmistuslukkolaitos. Etualalla vasemmalla on kauko-ohjaajan puhelin (johdonottaja) jolla mm. sai yhteyden radan varrella olleisiin opastinpuhelimiin (linjaradiota ei tässä vaiheessa vielä ollut). Etualalla keskellä on ohjaustaulu jonka avulla pystyi suorittamaan useimmat kauko-ohjauksen komennot, eli vain tietyissä tapauksissa, kuten haluttaessa kääntää yksittäisiä vaihteita, oli mentävä painamaan ilmaisintaulun nappeja. Etualalla vasemmalla on junapiirturi joka piirsi reaaliaikaista graafista aikataulua paperille ja johon myös tehtiin erinäisiä muita merkintöjä mm. junanlähetyssopimuksista.

Kuvan tiedot
Kuvaaja: Rautatiehallitus (Lisännyt: Panu Breilin)
Kuvasarja: Suomen ensimmäinen kauko-ohjauskeskus
Lisätty: 21.11.2021 10:49
Muu tunniste
Rautatieinfra: Muu rakennus, Turvalaite
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla

Kommentit

21.11.2021 11:42 Erkki Nuutio: Edes alfanumeerisia näyttöruutuja ei tainnut olla olemassa tuolloin. Ne ja tarvittavat ohjelmistot taisivat tulla saataville kymmenisen vuotta myöhemmin. Vielä 1977 vaiheillakin niitä oli hyvin harvassa - tehtiin eräajoja reikäkorttikasojen voimalla (muisto U. of Walesista).
Kuvan laitteistoon ei sisältynyt yhtään tietokonetta, vaikka niitä oli jo joitain kappaleita Suomessa.
21.11.2021 13:09 Teemu Sirkiä: Tuolla on vain junalaji-ilmaisin (H/T/P), jotta voi vähän pitää muistissa, mitä junia liikkuu missäkin kohdassa. Mutta junanumeroiden tulo Suomessa kauko-ohjausnäkymään taisi odottaa vielä tuloaan aika pitkään, olikohan Helsingin suurasetinlaite 70-luvulla itse asiassa ensimmäinen. Kaikille näille elementeille löytyy nykypäivän vastineet (Dicora-puhelin, kauko-ohjausnäyttö, Reaali++), mutta tuo piirturin alareunassa oleva korkeuskäyrä on vähän sellaista tietoa, joka on hukkunut työympäristöstä. Mikään järjestelmä ei sitä tällä hetkellä liikenteenohjaukselle oikein esitä.
21.11.2021 13:37 Esa J. Rintamäki: Mitä linjaradioon tulee, niin ensimmäinen rataosuus, jolla se otettiin käyttöön oli Toijala - Haapamäki päiväyksellä 18.3.1963 kello 9:00 alkaen.
21.11.2021 14:05 Teemu Sirkiä: Näitä kun katselee suurennuslasilla, niin löytyy kaikenlaisia yksityiskohtia. Kaikki liikennepaikat ovat erilliskäytössä, joten kuva lienee otettu ennen kuin kauko-ohjaus on otettu käyttöön.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!