23.08.2021 / Välillä Lahdenperä (uusi)–Jämsä

23.08.2021 IC Jyväskylään nousee Partalan notkelmasta ja ohittaa entisen Alhojärven liikennepaikan. Enpä ole aikaisemmin huomannut, että Edoissa on kolme valonheitintä ylävalossa.

Kuvan tiedot
Kuvaaja: Seppo Rahja
Kuvasarja: Kuvakimara Jämsän seudulta
Lisätty: 25.08.2021 00:51
Junatyyppi
IC: 93
Muu tunniste
Sijainti: Linjalla
Vuodenajat: Kesä

Kommentit

25.08.2021 16:17 Jimi Lappalainen: Onhan niitä peräti neljä; kaksi pystysuuntaista pientä ja kaksi vaakasuuntaista isoa.
25.08.2021 18:39 Topi Lajunen: Kolme tai neljä, riippuu "vuosimallista". Tässä kuvan tuoreemmassa Edossa on vain kolme. Lyhyillä palaa tuo yksi pieni tässäkin näkyvä led-rypäs, ja pitkillä sitten nuo kaksi isoa ämpäriä. Vanhemmissa Edoissa on tuo pieni keskivalaisin kahdennettu päällekkäin, joten valaisimia on neljä.

Helpoiten tosin eri alamallit erottaa puskinvaloista. Näissä uudemmissa on kaikki toiminnot koottu samaan umpioon. Kuvassa on käytössä "yö"-asento (ledit umpion ulkokehällä), mikä onkin ainoa sallittu linjavaloasento, vaikka epähuomiossa saattaa välillä joillain kuljettajilla lipsahtaa "päivä"-asennolle, jolloin käytössä on umpion keskellä oleva valkovalo. Keskellä olevaa valkovaloa pitäisi käyttää vain vaihtotyötilassa. Umpion keskivalaisin voi näyttää myös punaista valoa, joten näissä ei ole erillisiä punavaloumpioita.

Vanhempien Edojen puskinvaloissa taas ei ole erillisiä päivä- ja yö-asentoja, ja punavalotkin ovat erilliset.
25.08.2021 18:42 Topi Lajunen: Lisäys: En ole varma, mutta tässä kuvassa saattaa myös olla pitkät päällä, mutta "päivä"-asennossa. "Päivä"-asennolla kirkkaat valonheittimet eivät syty lainkaan, mikä onkin syy, miksi "päivä"-asentoa ei saa käyttää. Minulla ei ole tiedossa, miksi sellainen toiminto siihen edes on laitettu. Ehkä Manner-Euroopassa on tapana ajella päivisin himmeillä tuikuilla, kun taas Suomessa on tarkoitus näkyä kunnolla sekä päivällä että yöllä.
25.08.2021 23:31 Jorma Toivonen: Onko valoille "erillistä himmennystä" kohtaamistilanteissa vai käännetäänkö päälle "päivä" - asento? Sanoit Topi edellä "pitkät päällä", mutta "päivä"- asento (?) - entä "lyhyet"? Paljon tuntuu olevan vahto-ehtoja.

Riittääkö valaistus myös sateisen pimeänä syys-yönä? (Ei verrata esim. Dm7:n valoihin).
26.08.2021 15:45 Topi Lajunen: Sekä yö- että päiväasennoille on erilliset himmennykset. Yöasennossa, eli siinä mitä kuuluu käyttää, valonheittimessä vaihtuu nuo kirkkaat ämpärit keskilediin. Puskinvaloissa nuo ulkokehän ledit himmenevät jonkin verran. Puskinvaloumpioiden "keskivalaisin" on vain päiväasennolle ja vaihtotyövaloille.

Päivävaloissa on myös "täydet valot", mutta se ei tosiaan muuta valonheittimessä mitään.

Edo:n täydet valot (siis yöasento ja pitkät päälle) riittää kyllä mainiosti vaikka mihin.
26.08.2021 16:30 Joona Kärkkäinen: Vielä kun valmistaja olisi osannut asentaa valonheittimen niin ettei valonheittimen valo heijastu katon rajasta tuulilasin sisäpuolelle. Mutta ehkä se on liikaa vaadittu.
26.08.2021 18:42 Jorma Toivonen: Kiitokset selvennyksestä.
26.08.2021 21:11 Topi Lajunen: Joona, joo, ilmeisesti ajateltu, että kun laittaa valonheittimen tuulilasin taakse, ei tarvitse valonheittimelle omaa lasia. Vaikka tiiveys olisi täydellinen, vähän se sieltä kuitekin heijastuu ihan lasin sisäosien kautta kimpoilemalla, puhumattakaan jos tiiviste falskaa. Mutta en ole kuitenkaan kokenut sitä häiritseväksi, aurinkoverholla saa sen tarvittaessa blokattua.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!