12.08.2014 / Pääskylahti

12.08.2014 Rautatieliikenteeltä suljettuna olevat tehtaan portit ovat nykyään yleinen näky eikä UPM:n Savonlinnan tehdas tee poikkeusta.

Kuvan tiedot
Kuvaaja: Pasi Utriainen
Lisätty: 16.08.2014 15:57
Muu tunniste
Rautatieinfra: Merkki, Turvalaite
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Vuodenajat: Kesä

Kommentit

16.08.2014 16:34 Riku Outinen: “UPM-Kymmene Woodin toimitusketjupäällikkö Erkki Oikarinen sanoo, että Savonlinnan tehtaalla valmistettavien maxi-vanerilevyjen kuljettaminen junassa olisi ollut heille hyvä ja maantiekuljetuksia toimivampi vaihtoehto. Nyt levyjä Savonlinnasta aletaan näinä päivinä kuljettaa asiakkaille maanteitse. VR ilmoitti meille neuvotteluissa, tosin jo hyvissä ajoin, että yrityksemme käyttämät Savonlinnan tehtaan junakuljetukset lopetetaan talvella 2011 kannattavuussyistä. Savonlinnassa valmistetaan niin sanottuja maxilevyjä, jotka meistä sopivat mittojensa vuoksi paremmin juna- kuin autokuljetukseen. Levyjen määrä ei ole kovin suuri, mutta oletin, että samoissa junaletkoissa olisi voitu kuljettaa muutakin rahtia esimerkiksi Kotkan satamaan, Oikarinen pohtii. Hän sanoo, että UPM-Kymmenessä piti tämän jälkeen tehdä omat ratkaisut, koska raideliikenteen monopolitilanne ei suo mahdollisuutta kilpailuttamiseen.” (Itä-Savo 28.2.2011)
16.08.2014 19:49 Pasi Utriainen: Tuossa vuosikymmenen vaihteessa yllättävän moni junakuljetus muuttui kannattamattomaksi. Miten ne sitä ennen ovat kannattaneet vai tappiollako niitä on kuljetettu? Erikoista.
16.08.2014 23:55 Janne Peltola: Pasi: Joku paremmin asioita tunteva voi korjata, mutta mä epäilen, että vaikka noi UPM:n kuljetukset olisivat juuri ja juuri olleet VR:lle (l. monopoli-rautatieoperaattorille) kannattavia, niin niistä oli liikaa vaivaa (esim. eri yritysten kuljetusten yhteensovittelua) VR:n johdon mielestä saavutettuun hyötyyn nähden. Kilpailutilanteessa taasen tämä pienikin rahantulo voisi olla elintärkeä kannattavuusrajalla kamppailevalle operaattorille.

Toinen (täysin hypoteettinen) tilanne olisi sitten sellainen, että alueella on yksi isompi ja monta pientä firmaa, jotka käyttävät rautatiekuljetuksia. Pienten firmojen kuljetukset ovat olleet VR:lle (l. monopoli-rautatieoperaattorille) aavistuksen tappiollisia, mutta niiden avulla ison yrityksen kuljetusten hinta on kuitenkin pystytty pitämään sen verran alhaisena, että toiminta on kokonaisuudessaan kannattanut VR:lle.

Nyt VR:n johto haluaa siivota tilinpäätöstä ja vaatii näiden pienten firmojen kuljetushintojen nostoa. Tämä ei käy pikkufirmoille ja he irtisanovat kuljetussopimukset VR:n kanssa ja siirtyvät autokuljetuksiin. Tämän seurauksena ison firman kuljetuskustannukset nousevat juuri sen verran, että rautatiekuljetus muuttuu kannattamattomaksi.

Edellä oleva esimerkki on siis täysin hypoteettinen, ja sisältää oletuksen siitä, ettei pieni vaunumäärän vähennys kuljetuksessa (näiden pienten firmojen osuus) juuri laske kuljetuskustannuksia.
17.08.2014 00:03 Riku Outinen: "Nyt VR:n johto haluaa siivota tilinpäätöstä ja vaatii näiden pienten firmojen kuljetushintojen nostoa. Tämä ei käy pikkufirmoille ja he irtisanovat kuljetussopimukset VR:n kanssa ja siirtyvät autokuljetuksiin" Noinko se on? Miten kun olen luullut, että moni yritys on pyytänyt tarjousta Vr.ltä, mutta ko. yritys ei ole edes viitsinyt edes vastata! Eläköön Suomen Neuvostoliitto! Persiilleen mennään ja lujaa, mutta hymyillään! :)

Lisäksi jos puhutaan "pikkufirmoista" (mistä hemmetin pikkufirmoista?), niin sehän on ilmeisesti ihan ok, kun iso kartonkitehdas siirtää kuljetuksiaan maantielleen kun Vr:n hinnat on liian kalliit.
17.08.2014 02:35 Tuomas Pätäri: Tässä minuakin hämää erityisesti tuo "VR ilmoitti meille -- lopetetaan talvella 2011 kannattavuussyistä". Jotenkin nurinkurista - eikö VR:n tulisi pyytää hinta jolla kannattaa ajaa, ja sitten asiakkaan tehtävä olisi päättää kelpaako hinta, eli loppuvatko kuljetukset vai ei. Tuosta saa ihan päinvastaisen käsityksen. Vähän kuin lähikauppa hinnoittelisi tonnikalapurkin euroon vaikka voisi pyytää kahta, ja sitten kun menen ostamaan, he ilmoittaisivatkin ettei kannata myydä.
17.08.2014 07:17 Juhani Pirttilahti: Se ei aiheuta niin paljon kustannuksia, kun voidaan jättää hommat tekemättä.
17.08.2014 07:26 Mikko Nyman: VR:n ylivoimaisesti kannattavin liiketoiminta on tällä hetkellä sijoitusbisnes. Tämä selviää yksiselitteisesti konsernin tilinpäätöksestä.
10.09.2020 14:03 Teemu Saukkonen: Tuo ensimmäinen kommentti olisi nasakkaa saada taas julkisuuteen kun Kaipolakin suljetaan. Lieneekö siihenkin osuutta kuljetuskustannuksilla?
10.09.2020 14:34 John Lindroth: Jos ja kun ylhäällä herrojen pöydissä tuuli kääntyy. Muuttuu myös liikennepolitiikka. Uusia tuulahduksia voi lähteä hakemaan vaikkapa Saksasta.
(Käyttäjä muokannut 10.09.20 14:39)
12.09.2020 15:59 Antti Grönroos: Tasoylikäytävä on nimeltään Schaumanintie (484+960)

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!