07.03.2014 / Narva, Ivangorod, Viro

07.03.2014 GO Railin dieselmoottorijuna Tallinnasta Pietariin ylittää Viron ja Venäjän välistä rajasiltaa. Sillan Venäjän päässä on miehitetty vartiokoppi. Tässä kohtaa Narvajoen uoma on melko tyhjillään, koska pääosa vedestä kulkee Venäjän puolella sijaitsevan voimalaitoskanavan kautta.

Kuvan tiedot
Kuvauspaikka: Narva, Ivangorod Valtio: Viro
Kuvaaja: Panu Breilin
Kuvasarja: Rautatiekuvia Virosta
Lisätty: 12.03.2014 16:19
Muu tunniste
Rautatieinfra: Silta
Sijainti: Linjalla
Ulkomaat
Vuodenajat: Kevät

Kommentit

12.03.2014 18:53 Simo Virtanen: Eikös Viron itärajalla ole rajavyöhykettä vai mistä olet kuvan ottanut?
12.03.2014 19:10 Panu Breilin: En tiedä Viron rajavyöhykkeestä. Tässä Narva-joen alajuoksulla sellaista ei joka tapauksessa ole, kun asutus ulottuu aivan joen rantaan saakka.
12.03.2014 22:10 Jouni Hytönen: Molemmin puolin jokea voi kävellä vapaasti vesirajaan saakka. Ivangorod on ainoa paikka, jossa olen koskettanut Venäjän rajapaalua. Tässä kuvassa tuo silta on se strateginen kohde, jolle pääsy täytyy estää. Onhan se myös vartioitava kohde Schengen-alueen ulkorajalla.
12.03.2014 22:25 Panu Breilin: Itse näin lähempänä keskustaa (missä ei ole tuota aitaa) myös jonkun kalastushousut päällä joessa virvelöimässä.
13.03.2014 00:32 Jouni Hytönen: Minä näin Ivangorodin linnasta maastoauton joen hiekkasärkällä ei-kenenkään-maalla. :) No, kai se vielä juridisesti oli Venäjää, vaikka rajapaalu oli jo ohitettu...
13.03.2014 11:32 Simo Virtanen: Jännä asia tuo Schengenkin, Suomessa siitä ollaan niin täpinöissään ja uhotaan Schengen-alueen rajavalvonnan olevan aukoton. Niin vain minäkin viimeksi saavuin Schengen-alueelle ilman passien näyttämistä ja täällä vaan päivästä toiseen on vapaana kuljettu. :)

Tulin tammikuussa Gibraltarilta Espanjaan, joka on Schengen-raja. Espanjalaista rajavartijaa ei passini kiinnostanut ja viittelöi jatkamaan vapaasti matkaa.
13.03.2014 13:26 Topi Lajunen: Sveitsin rajalla oli sama juttu.
13.03.2014 14:12 Martin Hillebard: Olimme muutama vuosi sitten Spa:ssa, siis terveyskylpylässä Värskassa joka sijaitsee Peipsijärven eteläpuolella ihan Venäjän vastaisen rajan pinnassa. Kun hoitoja ei ollut, ajelimme joskus wanhalla Fordillamme paikallisia teitä tutkimassa "rajan kiroja".
Eipä niitä sanottavasti löytynyt. Oli talvi ja hanki maassa. Lähdimme rullaamaan erästä kapeaa tietä noin koillisen suuntaan. Meillä oli hyvä kartta mukana; ainoa mikä vähän arvelutti että mitä jos nyt tulee tukkirekka vastaan. Elämäntoveri kyllä mutisi että jos nyt ajat vahingossa rajan ylitse, niin pidättävät sinut ja vievät Kremliin.
Oikealla puolella tuli näkyviin ortodoksinen kirkko, sellainen "sipuli-kupoleineen". Se seisoi avoimella kentällä parisataa metriä kapean tien itäpuolella. Tuumin että olisipa kiva käydä lähempää katsomassa, mutta aurattua väylää sinne ei ollut havaittavissa niin annoimme olla. Lunta ei ollut paljon ja Fordin maavara melko korkea mutta olisi voitu kuitenkin kiinni jäädä.
Mitä en tiennyt sillä hetkellä, oli että Venäjän raja kulki meidän ja pikku kirkon välissä, eikä sitä oltu millään tavalla merkitty! Mahdolliselle rajavartio-partiolle olisi ollut aikamoinen yllätys nähdä kirkolle saapuessaan, sen nurkalla lumeen juuttunut kirkkaanpunainen Ford, Ruotsissa rekisteröity, sekä keski-ikäinen pariskunta joka ilmeisesti oli vastuussa tapahtuneesta.
Jatkoimme tietä eteenpäin kunnes saavuimme jäässä olevan järven rantaan. Se oli Peipsijärveen yhteydessä oleva Pskovskoje Ozero, suomeksi kai Pihkovan järvi. Rannassa oli kylä iäkkäine puutaloineen, mutta sieluakaan ei näkynyt, ei muita moottorikulkuneuvoja kuin omamme olikohan yhden talon nurkalla yksinäinen polkupyörä. Kylä oli siis autio.
Pysäköimme kulkuvälineemme ja lähdimme katsomaan rantamaisemia. Siinä oli pyykkilaituri ja koskahan sitä oli viimeksi käytetty. Tällä kertaa en tiennyt, että järven rantaviiva oli samalla Eestin ja Venäjän välinen rajalinja. Kylän rakennukset sijaitsivat Eestissä, laituri Venäjällä! Rajapyykkejä ei ollut.
Jos olisin mennyt laiturille seisomaan, olisin siis tunkeutunut Venäjänmaalle ja ilman viisumia. Näin ei kuitenkaan käynyt... taisi pyykkilaituri tuohon vuodenaikaan olla liukaskin.
Takaisin Spa'ssa aloimme tutkia karttaa tarkemmin. Tarkkuudestaan huolimatta se oli aika pienimittakaavainen. En tiedä tänäkään päivänä tuliko sittenkin käytyä Venäjän puolella.
Tänään on tasan 74 vuotta Talvisodan päätymisestä. No eipä niilläkään jermuilla passia taskussa ollut, viisumista puhumattakaan. Minulla ainoa ase jota kannoin mukanani, oli tavallinen kamera.
13.03.2014 17:20 Simo Virtanen: Topi: Sveitsi kuuluu Schengeniin, joten passeja ei kuulukaan kysellä.

Sveitsihän liittyi vuonna 2008 Schengeniin kansaäänestyksen äänin 50,1 % vs. 49,9 %.
13.03.2014 18:34 Topi Lajunen: Jep. Tämä kertomani tapaus kävi tosin aiemmin, olikohan 2006. Suomikilpisellä autolla liikuttiin, saattoi vaikuttaa asiaan.
13.03.2014 18:40 Olli Aalto: On lisäksi syytä muistaa, että tämä raja on myös EU:n ulkorajaa, kuten Gibraltarkin. Siten myös Schengenin ulkopuolisia maita, kuten Britanniaa kiinnostaa unionin ulkorajojen valvonnan tasokkuus, vaikka heillä passintarkastus onkin käytössä. Jos valvonta on löyhää, niin Britanniaankin pääsee tunkeutumaan EU-kansalaiselta varastetulla henkilökortilla, kunhan on ensin onnistunut unionin alueelle livahtamaan.
(Käyttäjä muokannut 13.03.14 18:41)
13.03.2014 21:51 Martin Hillebard: Tänään luin lehdestä, että Islanti on perunut hakemuksensa liittyä EU:hun. Tukholman kaupungilla liikkuessani, ei mikään ihme. Täällä on nykyään Romanian musta... anteeksi romaneja pilvin pimein joka puolella. Lidingön saarellakin riittää sekä osuuskaupan, saaren ainoan viinakaupan, sekä SEB pankin ovenpieliin.
Tiedän hyvin että näiden ihmisten ehdot ovat järjestään erittäin vaikeat meihin Pohjolan sinisilmiin/kultahiuksiin verrattuna, mutta tämä jokapäiväinen näky lisää kyllä äärioikeistolaisten suosiota. Täällä Ruotsissa Sverigedemokraterna, Suomessa perus-suomalaisia.
Eestiläiset ovat käsitykseni mukaan tehneet selväksi että tänne eivät murjaanit ole tervetulleita. Yhtä hyvä!!!
14.03.2014 15:43 Olli Aalto: Mainitsemaasi ilmiöön ei Islannissa EU-jäsenyydellä ole tuon taivaallista vaikutusta, sillä maa on jo Schengenissä - rajatarkastukset ovat siis poistuneet ja niinpä Romaniastakin pääsee rajoituksitta Islantiin, kunhan sieltä on ensin Schengeniin päässyt - ja EU-kansalaiset pääsevätkin, ainakin toisen EU-maan kautta. Paperittomien virtaaminen Romaniasta saadan jäljellä olevista keinoista estettyä torppaamalla kyseisten valtioiden liittyminen Schengeniin.
(Käyttäjä muokannut 14.03.14 15:44)
14.03.2014 15:57 Jouni Hytönen: Hyvin tyypillinen Neuvostoliitto-maisema tässä kyllä. Epämääräisiä jäänteitä jostain kauan sitten tapahtuneesta toiminnasta, kesken jäänyttä uudempaa rakentamista ja välillä tämän vähäeleisyyden keskellä jokin tiukasti vartioitu kohde.
14.03.2014 17:27 Ari Palin: Viron kaakkoiskulmalla Värskasta kaakkoon lähtevä tie 178 on ainakin viime aikoihin asti kulkenut reilun kilometrin matkan Venäjän puolella Lutepään ja Sesnikin kylien välillä. Venäjänpuoleisen osuuden on voinut ajaa luvallisesti läpi ilman rajatarkastusta ja viisumia, mutta pysähtyä ei ole saanut saatikka poiketa tieltä. Jalkaisin osuutta ei ole voinut kulkea. Viron ja Venäjän hiljattain ratifioimassa rajasopimuksessa on tehty jokin pieni rajalinjan muutos, joka on mahdollisesti ollut rajan oikaisu tällä kohtaa niin, että tie ei enää käy Venäjän puolella. Tosin ainakin Googlen kartassa raja on vielä vanhalla linjallaan.
25.02.2020 20:28 Vesa Höijer: Nyt voisi hyödyntää maksutonta e-viisumia ja Narvassa käydessä poiketa myös naapurikaupungissa. Eikö silläkään puolella tosiaan ole mitään rajoituksia siitä miten lähelle rajaa voi mennä? Ja saako kuviakin ottaa rajalla?

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!