21.06.1990 / Veturimuseo, Toijala

21.06.1990 Liitevaunu EFiab 11655 oli tätä kuvaa otettaessa vielä varsin asiallisessa kunnossa ulkoisesti

Vaunu on luovutettu...... 7.6.1962 ollen viimeinen EFiab -sarjan valmistuneista vaunuista.
Vaunu poistettu liikenteestä 11.85
Hylätty........................... 3.7.86

Vaunun myöhempiä vaiheita ja siirtyminen uudelle omistajalle Suolahteen http://vaunut.org/sarja/2715

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Toijala (Liikennepaikan tiedot) Kuvauspaikka: Veturimuseo
Kuvaaja: Kari Suominen
Kuvasarja: Kesäpäivänseisaus Toijalan Veturimuseolla
Lisätty: 06.01.2014 15:28
Muu tunniste
Rautatieinfra: Veturitalli
Sekalaiset: Muistomerkki
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Vuodenajat: Kesä

Kommentit

06.01.2014 20:32 Timo Keski-Petäjä: Nostalginen kuva; Lätän sininen, penkit ja kukkaistutukset. - Oikein tulee haikea mieli, kun muistelee penkkejä kauniiden kukkaistutusten vierillä vielä 1970-luvunkin ratapihoilla. Silloin oli kauneus vielä arvo; aika ironista, että Toijalan asemakin oli 1960-luvun alussa ainakin kerran oikein kunniakirjalla valittu Suomen kauneimmaksi asemaksi. Siellä se plakaatti roikkui seinällä aina jonnekin 1900-luvun lopulle asti. Harmittaa, että ei silloin tullut sitä kuvatuksi.
08.01.2014 19:44 Kari Suominen: Rautateiden järjestämillä asemien keskinäisillä puistokilpailuilla pidettiin tarkoituksella yllä hyvää kunnossapitoa. Lähes kaikki wanhat (ja jo lähes kadonneet) asemapuistot olivat aikanaan valmistuessaan useimmiten kaupungin tai taajaman ensimmäisiä julkisia puistoja.
08.01.2014 22:55 Timo Keski-Petäjä: Valtionrautatiet 1962-1987 (Rautatiehallitus, Helsinki 1987) -kirjassa kerrotaan s. 354: "Liikennepaikkojen välisiä hoitokilpailuja on kertomusjakson aikana rautatiehallitus järjestänyt palkintoineen ja kunniakirjoineen kahdesti, nimittäin VR:n 100-vuotisjuhlavuonna 1962 ja vuonna 1967. Kilpailujen arvostelussa huomioitiin varsinaisten puistojen ja istutusten ohella mm. yleisvaikutelma, alueiden siisteys, yleisöpalvelutilat ja rakennusten kunto. Kilpailut ovat selvästi lisänneet henkilökunnan harrastusta asemapuistojen hoitoon sekä ympäristön siisteyden ja viihtyisyyden vaalimiseen. Tämä on vaikuttanut myönteisesti VR:n ulkoisen laitoskuvan kehitykseen. Mainittakoon vielä, että rautatiehallitus luovutti kiertävän Veturimiesliiton lahjoittaman hopeakannun kunniakirjoineen vuonna 1974 puutarhalaitokselle ansiokkaasta 100-vuotisesta puutarhatoiminnasta". - Tuosta voisi siis päätellä, että Toijalan aseman kunniakirja olisi ollut vuodelta 1962 tai 1967. Kukahan tietäisi? - Toijalan asemallahan tehtiin iso remontti juuri 1960-luvun puolivälissä kun mm. alikulkutunneli valmistui ja Turun rata linjattiin uudella tavalla; olisikohan se siis ollut tällä logiikalla 1967 kun kunniakirja tuli upouudelle asemalle?

Sivulla 355 em. kirjassa taas todetaan näin: "Valtionrautateiden ulkoisessa laitoskuvassa on kukilla aina ollut huomattava merkitys. Matkustajien silmiä on pyritty ilahduttamaan erilaisten kukkaistutusten avulla. Asvalttilaitureiden karua näkymää on yritetty pehmentää kukka-astioilla". ... (s. 356-357): "Vuonna 1985 VR:n organisaatio muuttui perusteellisesti, kun rautatiepiirit aloittivat tulosvastuullisen toiminnan. Muun muassa puutarhatoimialueet poistuivat organisaatiosta. Rata-alueet ovat nyt vastuuyksiköitä myöskin puutarhatoimen osalta. Puutarhurit toimivat asiantuntijoina liikkuen entisillä toimialueillaan töitä johtamassa."

Tuossa siis olisi toisaalta syvempää kuin vain nykyistä imagoon ja liike-energiamuotoon liittyvää vihreyttä tarjolla; vihreys ja kukat voisivat kesäisin olla asemilla huikea, aidosti elävä ja mieltä lämmittävä kokemus. Sehän toisi myös kesätyöpaikkoja ja voisi sitouttaa nuoria hoitamaan ympäristöä vastuullisesti. Mutta toinen puoli on sitten tuo tulosvastuullinen toiminta. Kun se tupataan mittaamaan vain rahassa. - Onneksi kuitenkaan esim. koivut eivät t i e d ä sitä, ja jatkavat yhteyttämistä kuten ennen; ei lopu ainakaan sen takia meiltä happi. Tulosvastuun näkökulmastahan fotosynteesi on hullun hommaa: vedät vettä sisään satoja litroja tunnissa, imet auringonvaloa (onneksi ilmaiseksi sekin) sekä hiilidioksidia, ja pukkaat lehtiin ja runkoon glukoosia ja ilmaan takaisin happea. Mieluummin näkisin asemilla kuitenkin tällaista yhteyttämistä kuin yhtiöittämistä :)
09.01.2014 12:54 Simo Virtanen: Jotenkin on sellainen vakaa muistikuva, että asemille olisi vuosittain jaettu palkintoja asema-alueiden hoidon perusteella. Mahtaisiko kyseessä olla jokin alemman tason plakaatti kuin nuo juhlavuosina jaetut?

Ainakin Simpeleen asema oli hienossa kunnossa ja sen kerrottiin voittaneen useamman kerran jonkin prenikan.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!