04.09.2010 / Nastola, Villähde (uusi)

04.09.2010 Näkymä Villähteen 12.12.2010 avattavan seisakkeen raiteen 1 laiturilta itään. Vasemmalle tulee todennäköisesti liityntäpysäköinti. Sillan takana näkyy Villähteen puolenvaihtopaikka ja sen laitetila.

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Villähde (uusi) (Liikennepaikan tiedot) Kuvauspaikka: Nastola
Kuvaaja: Ari Palin
Kuvasarja: Lahti - Kouvola -liikennepaikat
Lisätty: 16.09.2010 22:41
Muu tunniste
Sekalaiset: Työmaa
Sijainti: Linjalla
Vuodenajat: Kesä

Kommentit

17.09.2010 20:20 Topi Lajunen: Viilataan hiusta, koska koskaan ei voi hiuksia liikaa viilata... Seisakehan tämä ei tule olemaan, koska sijaitsee Villähteen liikennepaikan alueella.
17.09.2010 23:15 Ari Palin: Niin, liikennepaikat jaetaan kolmeen ryhmään: liikennepaikkoihin, seisakkeisiin ja linjavaihteisiin. Liikennepaikka sisältää aina vaihteita, seisake ei. Puolenvaihtopaikan vuoksi Villähde on tosiaan liikennepaikka eli olet oikeassa. Ehkä seisakkeesta voi kuitenkin näin epävirallisesti puhua, kun tarkoitetaan pelkkää laiturialuetta eikä koko liikennepaikkaa, vaikkei se Liikenneviraston virallinen termi olekaan. Käytännössä kyseessä on näet seisake. Vaihteet eivät tässä tapauksessa ole eri laituriraiteille pääsemistä varten toisin kuin perinteisellä liikennepaikalla, jolla vaihdekujat sijaitsevat laiturialueen molemmissa päissä. Toki perinteisilläkin liikennepaikoilla vaihteita voidaan käyttää myös linjaraiteen vaihtoon. Villähteellä vaihteet vain sattuvat sijaitsemaan sen verran lähellä laiturialuetta, että laiturialue on päätetty sijoittaa ko. liikennepaikan sisälle. Samantapaisia ovat myös esimerkiksi Oulunkylä ja Malmi. Sen sijaan vaikkapa Rekola ei kuulu läheiseen Hanalan liikennepaikkaan eikä Hikiä Kekomäen liikennepaikkaan. Mikä ratkaisee sen, milloin henkilöliikenteen pysähdyspaikka sijoitetaan lähellä sijaitsevien vaihteiden kanssa samaan liikennepaikkaan ja milloin ei? Esimerkiksi Malmin laiturit sijaitsevat suunnilleen yhtä kaukana puolenvaihtopaikasta kuin Rekolan laituri Hanalan puolenvaihtopaikasta. Teknisesti Malmin liikennepaikka ja yhdistelmä Rekolan seisake/Hanalan liikennepaikka ovat hyvin samankaltaisia. Molemmissa tapauksissa laiturista parisataa metriä pohjoiseen sijaitsee puolenvaihtopaikka. Molemmissa tapauksissa laiturin ja puolenvaihtopaikan välissä vaihtuu myös opastinväli.
18.09.2010 01:23 Marko Anttila: Tosin ratatekniset ohjeet Rato 7 on sitä mieltä että nykyään käytetään termiä raiteenvaihtopaikka eikä enää puolenvaihtopaikka. Jos nyt vielä viilataan.
18.09.2010 09:24 Markku Sakari Meriluoto: Kiitos mielenkiinnosta meidän perän kehitykseen, Ari ja muut. RAMO 7 lausuu: "Liikennepaikan alueen raja on liikennepaikka alkaa -merkin kohdalla ..." MOT. Villähteen liikennepaikan lyhyehköllä alueella sijaitsevat raiteenvaihtopaikka ja matkustajalaiturit. Sen sijaan itänaapurin Uudenkylän liikennepaikan alueen pituus on 5310 m, tulovaihteiden väli 4031 m. Uudessakylässä sijaitsee 12. joulukuuta avattavan henkilöliikennepaikan (149+485) lisäksi rataosan Lahti-Kouvola ainoa, tänä vuonna täydellisesti uusittu kaupallisen tavaraliikenteen ratapiha (150+722), mihin sisältyvät myös raiteenvaihtopaikka ja täysimittainen kohtaus- ja sivuutusraide R603. Uudestakylästä tulee ns. jaettu liikennepaikka, kuten esimerkiksi Oitti ja Hausjärvi tavara, henkilöliikennepaikan nimeksi Uusikylä ja tavaraliikennepaikan nimeksi Uusikylä tavara - jos Liikennevirasto on jumalallisen looginen, tai sitten ei. Nastolan kunta puhuu kaavoissaan kaikessa asiantuntemattomuudessaan seisakkeista Vlh ja Ukä. En häiritse keskustelua enempää; kaikki tähänastinen historia asiasta on osoitteessa http://www.tieokas.fi/Rautatieliikennepa​ikat_20100831.pdf
18.09.2010 19:56 Pekka Porkkakoski: Ei pitäisi Uusikylästä tulla osiin jaettu, kun toinen laitureista on "Uusikylä tavaran" "sivuraiteella", eli tavara ja seisake menisivät päällekäin. Liikenteellisesti tilanne on siis samanlainen kuin Saunakalliossa - toinen laituri Sn 200 ajettavan pääraiteen vieressä, toinen hiljempaan (Ukä 80, Sau 120) ajettavan poikkeavan raiteen kautta liikennöitävän raiteen vieressä.
20.09.2010 15:23 Kimmo T. Lumirae: Arin tekstiin: käsittääkseni liikennepaikan ei tavitse sisältää vaihteita. Esim. tilapäinen liikennepaikka voidaan jonkun vaurion tms. sattumuksen johdosta joutua avaamaan lupapaikaksi keskelle linjaosuutta. Muitakin esimerkkejä varmasti löytyy.

Tällainen liikennepaikka on varustettava aina liikennepaikan rajamerkeillä, koska mainitun merkin puuttuessa liikennepaikan raja määritellään tulovaihteen paikan perusteella.

Ja, seisake voinee sisältää vaihteita.

Määritelmät ovat Ramosta, Jt:n manttelinperijä, ns. "Sääntö" ei tunne muuta kuin liikennepaikan ja matkustajalaiturin. Toki linjavaihteen merkki mainitaan.
22.09.2010 23:39 Ari Palin: Olet muuten oikeassa. Esimerkiksi Kolarin radalla on linjasuojastuksen välipisteitä, jotka on määritelty liikennepaikoiksi ja niillä on oranssiset liikennepaikan rajamerkit. Yksi tällainen on Niemenpää. Mutta mikä on sellainen seisake, jolla on vaihteita? Jos vaihde ei ole liikennepaikan sisällä, eikö se silloin ole linjavaihde? Pitääkin tutustua tarkemmin tuohon RAMOon jossain vaiheessa. Olen sitä tainnut liikennepaikkojen osalta lukeakin, mutta eivät ole täysin termien merkitykset jääneet mieleen.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!