16.01.2006 / Oulu asema

16.01.2006 Edamin pääty jossa mm. kytkimet ja jarruletkut.

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Oulu asema (Liikennepaikan tiedot)
Kuvaaja: Petri Soronen
Lisätty: 16.01.2006 00:00

Kommentit

17.01.2006 19:25 Petri Liedes: Mitenkäs Lari, ja muutkin asjantuntijat, joko noita EP-jarruja käytetään jossain veturivetoisissa junissa Suomessa?
17.01.2006 20:37 Lari Nylund: EP-jarrut ovat käytössä IC2-junissa etelä-Suomessa.
17.01.2006 22:32 Ilari Eskelinen: Voisiko joku hieman valaista, mitä ovat EP-jarrut?
17.01.2006 22:59 Juha Vuorinen: EP tarkoittaa, että jarruja ohjataan sähköisesti. Ts. kaikki vaunut jarruttavat yhtäaikaisesti.
17.01.2006 23:09 Ville Saarelainen: EP = elektro-pneumaattinen. Vaunujen jarruissa on sähköohjatut venttiilit. Sen myötä jarrujen viive saadaan yhtä pieneksi kuin ajettaessa pelkällä veturilla, jolloin junaa on helpompi jarruttaa halutulla tavalla ja hätäjarrutuksessakin pysähtymismatka lyhenee.
27.12.2006 19:31 [Tunnus poistettu]: Plus että IC2-junan mahdollista sn:ää on mahdollista korottaa 160;stä 180/200 Km/h:n asti rataosasta riippuen. Tässä olisikin asjantuntijoille hyvä kysymys: paljonko putken tyhjentymisen viive esimerkiksi 4-vaunuisessa IC2-rungossa on vikan ja ekan vaunun välillä? Toisin sanoen, jos sekunnilla 1 alkaa vaunu 1 jarruttaa, milloin vaunun 4 jarrutus alkaa, mikäli EP-jarrut eivät ole käytössä?
27.12.2006 19:33 [Tunnus poistettu]: Jatkaakseni: kaikissa tällä hetkellä kaupallisessa käytössä olevassa moottorijunakalustossa on käytössä EP-jarrut, uutena siis on tulossa IC2-rungot. (Ei, en vieläkään osaa tehdä tuota yläindeksiä IC toiseen yhteydessä, vaikka kuinka yritän. Pian siitä tulee kolmonen, jos liikaa puristan)
27.12.2006 20:20 [Tunnus poistettu]: nynny http://www.cs.tut.fi/~jkorpela/nappis.ht​m
27.12.2006 20:33 [Tunnus poistettu]: Näin sen piti olla http://www.cs.tut.fi/~jkorpela/nappis.ht​ml
27.12.2006 20:40 Juhani Pirttilahti: IC2-rungoissa on jonkin aikaa jo käytetty EP-jarruja - tai ainakin on ollut oikeat kaapelit kytkettyinä. Arvelisin, ettei se viive varmaankaan ole viittä sekuntia enempää neljän vaunun junassa.
12.05.2011 20:25 [Tunnus poistettu]: Paljon mekanismia siellä kulkusillan alla eikös ne oo tavallaan jousitettu vaunuun sisään kun ne ei oo toistensa yli??
12.05.2011 20:59 Tuukka Ryyppö: Järki sanoisi, ettei jarrutuksen aloittamisen viive ole ainoa merkityksellinen tekijä. Jos putki tyhjenee vain yhdestä päästään, veturin kohdalta, ilmaa poistuu putkesta aina sama määrä ilmaa per sekunti, riippumatta siitä, miten pitkä putki on (eli miten monta vaunua junassa on). Tällöin ajassa, jossa kaksivaunuisen junan (veturi mukaanlukien kolme "vaunua") jarrujohto tyhjenee kokonaan, tyhjenee viisivaunuisen junan jarrujohto vain puoliksi. Tällöin jarrutus voimistuu kaikissa vaunuissa hitaammin.
12.05.2011 21:01 Tuukka Ryyppö: Mistä kohtaa veturia jarrujohdon ilma muuten tulee ulos kun venttiili avataan jarrutettaessa? Entä mistä kohtaa EP-jarrullista vaunua paineilma poistuu?
13.05.2011 18:16 Kimmo T. Lumirae: Knorr-kuljettajaventtiilissä ei jarrujohdon painetta alenneta suoraan, vaan eräänlaisen paineilmaservolaitteiston avulla: kahvalla muutetaan tavoitepaineen arvoa ja tämän jälkeen automaattinen paineilmaventtiili avautuu ja laskee jarrujohdosta ilmaa pois (vastauksena toiseen kysymykseen: joko suoraan ohjaamoon tai, jos Knorr on varustettu ilman ulosviennillä, se laskee kuljettajaventtiilin kohdalla olevasta putkenpäästä lattian alle; mm. Sr2:ssahan varsinainen venttiilistö on keskellä veturia, konehuoneessa) ja tämä venttiili ei ole täysin auki - täysin kiinni -mallia vaan pienessä "ohennuksessa" venttiili avautuu vain hieman ja kovaa jarrutusta tehdessä se ehtii avautua enemmän ts. ilman virtaus jarrujohdosta ulkoilmaan ei ole täysin lineaarinen.
14.05.2011 16:05 Topi Lajunen: EP-jarruja on (ainakin?) kahta tyyppiä. Sr2+kaksikerrosvaunuissa jarrujohto toimii taustalla vain backuppina ja perinteisesti, kun jokaisen vaunun EP-venttiilit täyttelevät ja tyhjentelevät jarrusylinterejä suoraan (korj., jos väär.). Tällöin siis jarrujohto tyhjenee kuten perinteisessä itsetoimijarrujärjestelmässä, mutta jarrujohdon painetta ei normaalitilanteessa käytetä mihinkään. Pendolinossa sen sijaan EP-jarru tarkoittaa toimintoa, jossa EP-venttiilit tyhjentävät jarrujohtoa paikallisesti jokaisessa vaunussa erikseen, ja jarrujohdon paine ohjaa tämän jälkeen perinteisesti jarrusylinterin painetta.
15.05.2011 01:50 Juhani Pirttilahti: Valmetin sähkötoimisessa jarrusysteemissä kahdella EP-venttiilillä (jarrutus, irroitus) ohjataan ns. releventtiilin ja tasaussäiliön avulla jarrusylintereiden toimintaa. Koko junan läpi menee yksi painejohto, josta jarrulaitteet saa ilman. Ja kolme sähköjohdinta, joilla junan jarruja ohjataan.
15.05.2011 05:16 Topi Lajunen: Juu, eli Sm1/2-kaluston EP-jarru on periaatteessa samankaltainen kuin Sr2+kaksikerrosvaunut, mutta ilman taustavarmistavaa jarrujohtoa.
19.04.2023 12:30 Jorma Rauhala: Kaverin puolesta kyselen. Punapäiset jarruletkut kytketään viereisen vaunun/veturin punaisiin ja siniset sinisiin letkuihin. Miksi käytetään eritunnusvärisiä jarrujohtoja? Onko kyseessä kuten sähköpuolella, eräänlainen plussa ja miinus? Eikö toimi kunnolla pelkällä yhdellä jarruletkulla?
19.04.2023 14:03 Teuvo Piirainen: Kaverin puolesta vastailen. Sininen on pääsäiliöjohto ja punainen jarrujohto. Sinisessä on n. 10 bar ja punaisessa 5 bar.
19.04.2023 23:12 Uwe Geuder: Värikoodaus ei taida olla kansainvälinen. Tuoreessa kuvassa Slovakiasta http://vaunut.org/kuva/161653 näkyy punaista ja keltaista. Saksassa kovin näkyvä värikoodaus ei edes aina ole. Ja jos on, punainen tarkoittaa pääsäiliöjohto.

Se mitä on kansainvälisesti standardisoitu, on sijainti: Puskurin lähellä on pääsäiliö, sisäpuolella on jarru.

Liittymät ovat erilaisia, siis ristiin ei voi vahingossa kytkeä.

Sveitsissä oli aikaisemmin jarrujohto puskurin lähellä. Mutta se piti muuttaa ainakin sille kalustolle, joka meni ulkomaille.
19.04.2023 23:37 Jorma Rauhala: Teuvo: Mitä tarkoituseroa on kuitenkin sinisellä ja punaisella? Kun kuljettaja jarruttaa, niin jarruputkeen menee enemmän painetta ja klossit kiinnittyy, ja kun helpottaa kahvaa, niin ilmat pääsee pihalle ja klossit vapautuu. Mitä tarvetta on kahdella erivärisellä putkella? Se kaveria kyselyttää.
20.04.2023 00:12 Uwe Geuder: Aloitetaan vanhoista junista, jossa on vain yksi johto: jarrujohto.

Junan paineilmajarru toimii juuri toisinpäin: Jos paine laskee, juna jarruttaa. Tämä on tärkeä, jos juna katkeaa tai tulee muuten vuoto jarrujohtoon. Vikatilanteessa kaikki vaunut jarruttavat automaattisesti. Siksi semmoinen järjestelmä kutsutaan automaattiseksi jarruksi. Että se voi toimia, pitää ennen matkaa ja jarruttamisen jälkeen täyttää kaikkien vaunujen apupaineilmasäiliöt täydellä paineella.

Pääsäiliöjohto on uudempi järjestelemä. Sitä ei tarvita jarrujen perustoiminalle. Tavarajunissa semmoinen ei edes yleisesti ole.
(Käyttäjä muokannut 20.04.23 00:16)
22.04.2023 10:58 Topi Lajunen: Vain punainen on tosiaan jarrujohto, ja se riittää jarrujen toimintaan yksinäänkin. Ajossa ja järjestelmää täytettäessä veturi syöttää sinne 5 bar paineen, johon samaan paineeseen latautuu vaunujen apuilmasäiliöt. Jarruttaessa sitten tätä painetta veturista päästetään pois, jolloin vaunujen toimintaventtiilit huomaavat paine-eron jarrujohdon ja apuilmasäiliön välillä, ja laskevat apuilmasäiliöstä painetta jarrusylintereille, kunnes paine-ero on tasaantunut. Vastaavasti kun painetta taas nostetaan jarrujohdossa, toimintaventtiili päästää paineet pois jarrusylintereistä ja lataa jälleen apuilmasäiliöt. (Pieniä detaljieroja löytyy siitä, voiko jarrutusta keventää osittain vai ei.)

Modernimmissa systeemeissä apuilmasäiliö ja toimintaventtiili eivät suoraan käsittele jarruttavaa ilmaa, vaan säätävät ohjauspainetta, jolla ohjataan releventtiilin avulla järeämmin mitoitettua jarruttavaa ilmaa erillisestä varastosäiliöstä. Tähän osin liittyy sininen pääsäiliöjohto, joka on periaatteessa suoraan veturin kompressorilta tulevaa 8,5 - 10 bar painetta. Nimittäin, tällä voidaan täyttää vaunujen jarruttavaa ilmaa sisältävää varastosäiliötä, jolloin jarrujohdolle jää vain ohjaava tehtävä. Näin jarrujen irtoaminen nopeutuu. Tämä ei kuitenkaan ole välttämätöntä, jarrut toimivat tarvittaessa ilman päsääiliöjohtoakin.

Sinisellä pääsäiliöjohdolla on muukin tarkoitus, sillä sen tarjoamalla ilmalla toimii kaikki muu jarruihin liittymätön paineilmakäyttö. Ilmajouset, ovien paineilmatiivistys, alipaine-wc:t, kiskojarrut, yms.

Lisäksi modernissa kalustossa häärii päällä vielä EP-jarru, eli yllä kuvaillun itsetoimijarrun sähköinen ohjaus. Perinteinen jarrujohdon paineenalenemiseen perustuva toiminto toimii taustalla jatkuvasti varmistamassa, mutta sähköisellä ohjauksella ohjataan jarrutuspaineita vaunukohtaisesti ja samanaikaisesti.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!