07.06.2005 / Kuhmo, Arola

07.06.2005 Arolan varmistuslukkolaitoksen taulu länsipään vaihdekopissa. Kulkutie on turvattu Kontiomäeltä raiteelle 2.

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Arola (Liikennepaikan tiedot) Kuvauspaikka: Kuhmo
Kuvaaja: Teemu Vehkaoja
Lisätty: 08.06.2005 00:00
Muu tunniste
Rautatieinfra: Turvalaite, Vaihdekoppi
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Vuodenajat: Kesä

Kommentit

27.12.2022 22:06 Pekka Siiskonen: Onko avaintaulun vasemman reunan kahva sähköisesti lukittavissa?

Kuvan tauluun menee oikeasta alakulmasta kaapeli, eli siellä on jotain kytkimiä, joiden perusteella "Varmistuslukko- ja opastinturvalaitos" saanee vasemmalla olevan kahvan asennosta — eli taulun sisäisen kulkutielinjaalin asennosta — tiedon, että avaimia on taulussa ja vaihde siksi lukittu kulkutien vaatimaan asentoon. Vaan oliko avaintaulussa myös ikäänkuin "avainsalpalaite", jolla taulun vasemman reunan kolmiasentoinen kahva, taulun sisäinen kulkutielinjaali, ja sitä kautta siihen liittyvät avaimet saadaan lukittua laitteeseen niin, ettei avaimia saada pois laitteesta, jos tulo-opastimessa on ajon salliva opaste?

Lukittuuko tuo linjaali, jos opastimessa on ajon salliva opaste, vai onko sen linjaalin tarkoitus vain osoittaa Varmistuslukko- ja opastinturvalaitokselle, että kulkutie on vaihteiden osalta mahdollinen (kuten esim. kampiasetinlaitteessa lähtökulkutietä varmistettaessa)?

Kampiasetinlaitteellahan voi lähtökulkutietä varmistettaessa kulkutielinjaalin kääntää koska vaan keskelle ja purkaa lukitukset, sillä mikään ei varsinaisesti lukitse linjaalia. Tulokulkutielläkin kampiasetinlaitteen linjaalin lukitsee vain tulo-opastimen kampi, ja sen opastimen kammen voi koska tahansa kiertää seis-asentoon...

Kuinka on asianlaita näissä Varmistuslukko- ja opastinturvalaitokseen liitetyissä avaintauluissa? Jos tuo kuvan vasemman reunan kolmiasentoinen kahva on käännetty jompaan kumpaan pääteasentoonsa, ja Varmistuslukko- ja opastinturvalaitoksella asetetaan tulo-opastimeen ajon salliva opaste, niin onko tuo kolmiasentoinen kahva silloin sähköisesti lukittuna vastaavaan pääteasentoonsa (tyyliin avainsalpalaite), vai voiko tuon kuvan vasemman pään kahvan koska tahansa palauttaa keskiasentoon ja saada avaimet taulusta ja käydä vapauttamassa vaihteen asettimen lukot? Tietysti tässäkin tapauksessa opastin on varmaan mennyt punaiseksi, kun vasemman reunan kahvan oikea asento on edellytys opastimen saamiseksi ajon sallivaan tilaan.
(Käyttäjä muokannut 27.12.22 22:14)
28.12.2022 12:32 Teemu Sirkiä: Mielestäni näissä ei ollut mitään sähköisiä lukituksia, vaan mahdollisesti aja-asennossa olleen opastimen/opastimien opaste vaihtui seis-opasteeksi, mikäli avaimen irrotti. Nämähän olivat monella paikalla myös miehittämättömässä käytössä, jolloin juuri vaihtotöiden aloittaminen avaimet irrottamalla sai liikennepaikkaa suojaavat pääopastimet molemmista suunnista seis-asentoon.
(Käyttäjä muokannut 28.12.22 14:27)
28.12.2022 15:54 Pekka Siiskonen: Hmm... Oletko aivan varma, että avaimia saattoi irrottaa liikuttamatta kuvan vasemman reunan kahvaa/salpaa keskiasentoon?
28.12.2022 16:00 Teemu Sirkiä: Varmaan sitä kahvaa piti kääntää, mutta sitä pystyi siis kääntämään opasteista riippumatta.
29.12.2022 21:49 Pekka Siiskonen: Ok! Kiitos, tuota tietoa juuri kaipasin.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!