??.??.1943 / Kärkistensuon rillitie, Harviala

??.??.1943 Hevosvetoisista metsäradoista ei juuri tahdo löytää karttoja. Tämä Harvialan metsäradan "sivurata" oli poikkeuksellisen pitkään käytössä. Aloitusvuotta en tiedä, mutta muuten toimi lähes metsäradan loppuun asti. Erityiseksi sen tekee raideleveys, 600 mm. Harvialan metsäradan leveys oli 750 mm. Puutavara siis siirtokuormattiin metsäradan vaunuhin, vietiin Harvialaan, josta osa uitettiin Poriin (Rosenlew).Seuraavana lyhyt Vilho Koivuniemen haastattelu 1975, hänen 80-vuotispäivänään. Satuin olemaan ainoa vieras: "Olin Harvialassa töissä 1916 - 1971. Sorakuopan (3) ja pehkusuon (4) vaihteiden jälkeen Saarelasta (1)oli rillitien yhteys Toivaannumelle. Lopulta noin 3 km, lähes Toivaaseen (2). Rata rakennettiin alkuperäisen metsäradan kiskoista. Hevosen vetopolku kulki raiteen itäpuolella. Heinämakasiini oli kilometrin verran varsinaista metsärataa eteenpäin. Sivuraide meni makasiinin päähän. Heinää vietiin pääasiassa Harvialaan. Sota-aikana makasiini toimi trotyylivarastona." Kartta Maanmittauslaitos 1943

Kuvan tiedot
Kuvaaja: Tuntematon (Lisännyt: Reino Kalliomäki)
Lisätty: 14.02.2016 23:36
Muu tunniste
Sekalaiset: Kapearaiteinen, Kartta

Kommentit

15.02.2016 13:30 Matti Parkkonen: Ilmeisesti Suomen ensimmäinen metsärata rakennettiin Brusiinien suvun omistaman Harvialan katanon metsiin vuonna 1899. Tuo hevosvetoinen rautatie oli yli 50 kilometriä pitkä ja olihan kartanon pinta-alakin 13 000 hehtaaria. Pääradasta haarautui myös niin kutsuttu Muurmannin pistorata, joka valmistui 1919. Se purettiin jo seuraavana vuotena, sillä rakentamiseen oli käytetty Venäjältä tuotuja sotasaaliskiskoja, jotka oli rauhan tultua palautettava. Rata rakennettiin sitten uudelleen vuonna 1930. Harvialan maisemissa oli varastoituna armeijan tarpeisiin erilaisia sotatarvikkeita. Kartanon alueella oli myös saha ja lastuvillatehdas, jonka päätyyn lisätyssä rakennuksessa oli puolustusvoimien räjähdetehdas. Tehtaassa syttyi tulipalo 14.8.1941 kohtalokkain seurauksin. Tapahtui onnettomuus, josta on käytetty nimitystä "Harvialan pamaus". Sotatilan vuoksi ei tapauksesta silloin puhuttu julkisuudessa mitään. Harvialan asemalta sahalle johtavalla pistoraiteella oli lastattuna trotyylivaunu valmiina matkaan rintamalle. Lähellä olevat miehet älysivät lastin vaaralliseksi ja ryhtyivät käsivoimin työntämään vaunua kauemmaksi. Sitten taivas repeää ja valtava tulipallo kohoaa Harvialan puiston ylle. Ilmanpaine lyö rakennuksia kasaan ja taivaalta sataa tiiliä, lautoja ja kiskonpätkiä. Kolme miestä makaa hengettöminä maassa rukkaset vielä käsissään. Kartanon päärakennuskin on tuhoutunut. Kolmikerroksisen talon perustuksille rakennettiin sittemmin kartanon uusi yksikerroksinen talo.
(Käyttäjä muokannut 15.02.16 14:15)
08.08.2020 13:09 Jukka Viitala: Olen käsitellyt räjähteitä yli 40 vuotta ja veikkaan, että junavaunullisen TNT:tä posahdettua maassa ei makaa yhtään hengetöntä miestä.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!