??.??.???? / Rautatieasemalla jossakin

??.??.???? Lippukassan sisänäkymä jossakin. Tuntematon virkailija ja pahviset junaliput hyvässä järjestyksessä.

Kuvan tiedot
Kuvaaja: Tuntematon/Matti Parkkonen/Kokoelmasta (Lisännyt: Matti Parkkonen)
Lisätty: 11.11.2015 18:49
Muu tunniste
Sekalaiset: Henkilökunta

Kommentit

12.11.2015 11:28 Erkki Nuutio: Vuonna 1902 syntynyt Uuno Kansa kertoo mielenkiintoisissa ja osin karmeissa muistelmissaan (Pakolla Puna-armeijaan, Gummerus 1987) seikkailuistaan mm. Pietarissa 1915...1921. Hän oli lähettinä Suomen asemalla 1915-1918 ja toimi mm. komendantin toimiston alapuolella olleessa palautettujen matkalippujen toimistossa (pilettitoimstossa).

Sinne konduktöörit kiikuttivat kaikki käytetyt liput joka päivä. Toiskätinen esimies Rautiainen ja kolme lähettiä niputtivat liput 50 kappaleen eriin liimapaperin sisään ja laittoivat sitten isoon astiaan. Astia lähti joka aamu 9.30 postijunassa Helsinkiin Kontrollitoimistoon. Siellä sitten laskettiin linjan tuotto (ja varmaan valvottiin myös konduktöörejä - olikohan pihtireikä erilainen kullakin?).

Kuinka pitkään tällaista "liikennelaskentaa" suoritettiin? Muistan että konduktööri keräsi käytetyt pahviliput talteen ainakin vielä 1960-luvulla, mutta ehkä vain lippujen "kierrätyksen" estämiseksi.

Kansa kertoo mm. että keisarikunnan kaaduttua asemasantarmeilta katkaistiin kaulat ja päitä istutettiin kymmenittäin läheisen Jusupoffin palatsin rauta-aidan pylväspäihin. Leninkin palaili bolsevikkikaappauksen jälkeen ja Kansa toisen lähetin kanssa piti kuvan http://www.nevsky-prospekt.com/images/st​ation%20postcard_018.jpg pääovia tälle avoinna.

Vaikka menee pahvilipuistä aivan hiukkasen sivuun, mainitsisin viljajuna-asioista kirjassa. Unton kaksi veljeä olivat veturinlämmittäjiä Pietarin varikolla. Viljajunat jatkoivat kulkuaan Siperiaan bolsevikkien toimesta 1919-1920 ja suurelta osin suomalaisella miehistöllä - ja kaiken järjen mukaan myös SVR:lle kuuluneilla vetureilla (Tv1 olettaisin) ja ehkä vaunuillakin. Miehistöt menivät matkustajajunilla Moskovaan ja viljajunat lähtivät vasta Moskovasta (säästyi ajokilometrejä). Tämän vuoksi suomalaisia veturimiehistöjä ei päästetty pois ennen kuin vähitellen vuonna 1921.
Valitettavasti näiden tarinoita ei löytyne laajemmin muualta ja Unto ei tiennyt oikein veturien tyyppiäkään.
12.11.2015 12:08 Eljas Pölhö: Lisää viljajunista: http://vaunut.org/kuva/33274

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!