??.08.2007 / Hammamet, Tunisia

??.08.2007 Ratakoneita ja opastimia Tunisian Hammametin rautatieasemalla. Hellettä oli n.36 astetta, en jaksanut kävellä lähemmäksi laitteita.

Kuvan tiedot
Kuvauspaikka: Hammamet Valtio: Tunisia
Kuvaaja: Mika Björkqvist
Lisätty: 01.11.2007 00:00
Muu tunniste
Rautatieinfra: Opastin
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Ulkomaat

Kommentit

01.11.2007 17:52 Petri Soronen: Tuo ratakonehan on samaa tyyppiä kuin meidän Plasser & Theurer koneet, ainakin keulan ulkomuodon mukaan.
01.11.2007 18:55 Mika Björkqvist: Saman näköinen on myös sivuprofiili kuin meillä käytössä oleva ratakone, tosin pikkuisen kapeampi malli.Laitan tuosta mikä tallista pilkottaa paremman kuvan sivustolle 2.11 aikana.
19.08.2012 22:32 Juha Puusaari: Mitkähän värit opastimessa on ja mitä tuo 30 tarkoittaa (onko mahdollisesti nopeusrajoitus)?
08.11.2012 15:24 Ilari Kokko: Opastinjärjestelmä on sama, kuinkas muutenkaan, kuin Ranskanmaalla takavuosina. Tuo 30 tosiaan opastimen päällä on nopeusrajoitus (30km/h) Opastimessa oleva nuoli keskimmäisessä opastimessa viittaa opastimen koskevan vasemmanpuolista raidetta, opastimen muutoin koskiessa raidetta opastimen oikealla puolella.
08.11.2012 17:30 Topi Lajunen: Pylvään "Nf" tarkoittaa "Non franchissable", joka tarkoittaa, että opastimen punainen opaste on ehdoton. Ranskalaisesta ja monesta muustakin opastinjärjestelmästä ja säännöstöstä nimittäin löytyy mahdollisuus ohittaa tietynlainen opastin punaisenakin ilman lupaa, rajoitetulla nopeudella seuraavalle opastimelle asti. Suomen suojastusopastimia vastaavat opastimet ovat monesti tällaisia.
08.11.2012 20:41 Kimmo T. Lumirae: Näinhän oli meilläkin silloin, kun Jt oli vielä Jt. Vaihtotyössä sai seis-opastetta näyttävän pääopastimen ohittaa muitta mutkitta, paitsi niissä harvoissa tapauksissa, kun opastimen mastoon oli kiinnitetty "salmiakki", joka kielsi opastimen ohittamisen. Nykyinen Sääntö käänsi asian päälaelleen.

Saksalaiset tehnevät tämän käyttämällä esim. lähtöopastimessa kahta punaista valoa vierekkäin, jolloin se muistuttaa raideopastimen opastetta "seis". "Seis junaliikenteelle ja aja vaihtotyölle" annetaan laittamalla pääopastimeen yhden punaisen lisäksi kaksi vinossa olevaa valkoista lisävaloa.

Joskus kauan sitten, olisiko 1960-luvulla, saattoi suojastusopastimen ohittaa, ellei syytä opastimen punaisena oloon näkynyt ja jos aikaa meni x minuuttia. Sen jälkeen saattoi ajaa hitaalla nopeudella seuraavalle opastimelle tms.
08.11.2012 21:04 Teemu Sirkiä: Yksi oleellinen täsmennys: Junasuoritusvälillä olleet sekä liikennepaikkaa suojaavat opastimet koskivat kaikkea liikennettä, niitä ei saanut muitta mutkitta ohitella.
09.11.2012 06:16 Topi Lajunen: Ja erona Suomeen, Ranskan mallissa "F"-opastimet saa ohittaa ihan junaliikenteessäkin. Saksassa muuten nykyään yksittäisen punaisen ja tuplapunaisen merkityksellä ei ole enää eroa. Siellä tosin lupa punaisen opastimen ohittamiseen voidaan antaa opastimessa olevilla valkoisilla valoilla, kun taas Suomessa vastaava lupa on aina suullinen.
09.11.2012 08:31 Teppo Niemi: Mutta Topi, olethan huomannut, että useissa saksalaisissa pääopastimet voivat antaa myös raideopastimen opasteita. Ja punaisen opasteen nimi oli Halt (Hp0), eli junana tulevan oli siinä pysähdyttävä, vaikka raideopastintoimito olisi näyttänyt opastetta aja varovasti (Sh1), ihan kuten Kimmo kirjoitti. Edelleen Saksan rautateiden opasteissa on pääopastimen opaste, jossa on kolme valkoista valoa kolmiossa (kuten suomalainen junan etupään opaste, 'A'), jolla annetaan junaliikenteessä lupa seis-asennossa olevan pääopastimen ohittamiseen (Zs1) silloin, kun opastimeen ei saada muuta ajon sallivaa opastetta. Uusissa Kombinationsingnalen (KS) opastimissa seis-opaste annetaan aina yhdellä punaisella. KS-järjestelmän opastimissa tämä opaste annetaan yhdellä vilkkuvalla valkoisella.
Sekavantuntuista kun sitä vertaa tottumaamme suomalaiseen opastinjärjestelmään.
09.11.2012 09:56 Teppo Niemi: Pentele. Kirjoitinpa lopun huolimattomasti: Eli siis:
Uusissa Kombinationsingnalen (KS) opastimissa seis-opaste annetaan aina yhdellä punaisella. Edelleen Saksan rautateiden opasteissa on pääopastimen opaste, jossa on kolme valkoista valoa kolmiossa (kuten suomalainen junan etupään opaste, 'A'), jolla annetaan junaliikenteessä lupa seis-asennossa olevan pääopastimen ohittamiseen (Zs1) silloin, kun opastimeen ei saada muuta ajon sallivaa opastetta. KS-järjestelmän opastimissa tämä opaste annetaan yhdellä vilkkuvalla valkoisella.
09.11.2012 11:26 Kimmo T. Lumirae: Joo, tämä Zs1 eli Ersatzsignal, "korvaava opaste", voidaan ilmeisesti antaa tavallaan "ohi" turvalaitoksen, koska sillä annetaan lupa sivuuttaa ko. opastin, johon ei saada väriä. Ja sama siis tehdään Suomessa suullisesti.
09.11.2012 13:33 Topi Lajunen: Teppo, olen huomannut. Saksalaiset opastinjärjestelmät ovat kohtalaisen hyvin ns. hanskassa. :) Valkoisen valon merkitykset siellä eivät edes rajoitu jo nyt mainittuihin, sillä Ks-järjestelmässä sekä Hp-järjestelmän esiopastimissa yksittäisellä valkoisella valolla voidaan myös ilmaista, että esiopastinetäisyys on normaalia lyhyempi... tai että kyseessä on edellisen esiopastimen kertaaja.
09.11.2012 14:11 Teppo Niemi: Ja kun lisäksi opastimissa on kaiken moisia lisähöysteitä kuten M-tauluja, numero- ja kirjainopastimia, erilasia nuolikuvioita yms. niin kyllähän siinä riittää opeteltavaa. Ja tähän kun lisätään vielä Hampurin ja Berlinin S-bahnilla käytetyt opastimet, niin opeteltavaa riittää.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!