Kommenttihaku


Kirjoittaja:



Haettava teksti:



Kommentin sijainti:



Kaikki ehdot
Mikä tahansa ehdoista

Kaikki kommentit / Hakutulokset


kuva 09.05.2009 10:33 Erkki Ekholm  
  Pitää hieman tarkentaa. Asemapiirroksen pohjakuva lienee paljon vanmemmilta ajoilta. Sitä on kaiketi käytetty vuokraoikeuksien- ja maksujen seurantaan. Kuvan oikeassa reunassa (Hellsten 986m2) yläpuolella on edelleen maan peittämät vanhat tiiliuunin rauniot. Tiiliuunin raunioiden vasemmalla puolella on nykyisin n40 vanhaa VR-ratapölkkyä varastoituna!!? Hieman vasemmalla on piirroksessa vanhoja savenottopaikkoja. Saunarakennus on rakennettu savenottopaikkojen vasempaan reunaan (on edelleen paikoillaan). Kaivo sijaitsee saunarakennuksen alapuolella, kellarista oikealle. Ulkohuonerakennus on purettu (koska?). Käymälärakennus on "tuhopoltettu" (n 10 v sitten). Kaivo on edelleen toimettomana peltoalueella. Vesitorni purettu v1987. Piirustuksen ulkopuolella vasemmalla sijainneet suodatinkaivo, pumppuhuone ja resiinavaja purettu v1985. Sivuraide on purettu näiden vuokramerkintöjen jälkeen (koska?). Vuokra-alueiden paikoista ei enää ole sanottavasti jäljellä maastossa merkkejä (koskahan ovat loppuneen?). Vasemmassa alakulmassa (Loimaan Hautakiviveistämön leiman kohdalla) sijaitsi Hietamäen sorakuopan raiteen paikka. Raidetta pitkin ajettiin soraa ratapenkereeseen Ravean mäestä. Kaivinkoneena toimi "Hullu-Jussi". Kaivuusta aiheutui valitettavaa vahinkoa paikalliselle historialliselle ympäristölle, koska alueella oli sijainnut Hietamäen puinen kappelikirkko ja 1700-luvulle käytössä ollut hautausmaa. Soraa ajettiin myös hautausmaan alueelta, jossa nykyinen maanpinta on 10-12m alempana silloisesta tasosta.
Kun rata otettiin käyttöön, penkereessä voitiin havaita vainajien jäännöksiä. Muinaistieteellinen toimikunta (Museovirasto) kielsi soranoton koko alueelta, mutta kielto saatettiin tietoon aivan liian myöhään. Vuonna 1952 Mietoisten kotiseutuyhdistys pystytti alueelle muistopatsaan Ravean tien varteen, lähelle kirkon ja hautausmaan sijaintipaikkaa.
Asemarakennus on yksityiskäytössä, edelleen paikoillaan ja korjauksen alla. Pitkä lastauslaituri on aikoinaan purettu (koska?) ja on nykyisin (n4,5mx3,5m) siipirakennuksen päässä. Rakennus on arkkitehti Jarl Ungernin piirustusten mukaan rakennettu. Samaisilla piirustuksilla rakennettiin noin 20 liikennepaikkaa, joista jäljellä alkuperäisillä paikoillaan lienee enää vain viisi. Hietamäki ja Kalanti (Turku-Uusikaupunki rataosalla) ja Aittojärvi, Komu sekä Oksava (Ylivieska-Iisalmi rataosalla). Luovutetulle Suojärven rataosalle jääneet asemat sodan aikana ilmeisesti lähes kaikki poltetiin tai joku lienee muutettu?
kuva 12.03.2009 10:10 Erkki Ekholm  
  Leimat liittynevät vuokraoikeuksiin? Asemapiiroksen pohjakuva ajoittunee ajalle 1.7-52 (jolloin pysäkki alennettiin laiturivaihteeksi) - 1.10-63 (silloin laiturivaihde alennettiin miehittämättömäksi seisakevaihteeksi)?
kuva 09.03.2009 16:51 Erkki Ekholm  
  Asemarakennus tontteineen on siirtynyt yksityisomistukseen 14.5.2008. Poikani on ostanut sen ja kunnostaa sitä asuinkäyttöön. Rakennuksen yläkerrassa on ollut alunperinkin asuinhuoneisto 2h+K. PLEASE! Pyydänkin kaikkia teitä, joilla on asemaa koskevaa tietoutta tai valokuvia. Kertokaa tiedoistanne, jotta saamme kerätyksi mahdollisimman kattavaa tietoa aseman menneisyydestä. KIITOS!
kuva 09.03.2009 16:03 Erkki Ekholm  
  Upea kuva ja asemarakennus. Mieleen muistuu ne ajat 50-luvun lopulta, kun sunnuntain sanomalehteä ei kannettu postilaatikkoon, vaan se piti noutaa postista. Posti sijaitsi tämän rakennuksen oikeassa etukulmassa, joten paikka tuli tutuksi. Postin osoite oli Raisio as.
kuva 09.03.2009 15:16 Erkki Ekholm  
  Harvinainen kuva. Asemasta ja ympäristöstä tuntuu löytyvän niukasti kuvamateriaalia. Kuvan vesitorni on purettu v1987.50/60-luvulla vesitornin oikealla olevan "pusikon" vieressä on sijainnut Pyheen Sahan 3000m2 varastoalue. Radan vasemmalla puolella taustalla näkyvässä metsäsaarekkeessa on toiminut Loimaan Hautakiviveistämön 1480 m2 toimipiste, johon on kulkenut sivuraide (ei tietoa koska purettu?). Vasemmalla kulkeneet puhelintolpat johtoineen on poistettu. Tilalle on maanalle asennettu DNA:n valokaapeli, joka sijaitsee asemalaiturin alla n 7-8m lähimmästä kiskosta. Kuvan etuosassa vasemmalla puolella (ei näy kuvassa)aikoinaan ovat sijainneet Osuusliikkeiden varastot. Asemarakennuksen on Senaatti-kiinteistöt myynyt keväällä 2008 asuntokäyttöön, jonka kunnostus on meneillään.