Kari Suominen: Röntgenvaunu. A-sarja, nro 95.

Tuberkuloosi oli vielä muutama vuosikymmen sitten pelätyin kansantautimme. Pahimmillaan ennen antibioottien käyttöönottoa tautiin kuoli lähes 8000 suomalaista vuodessa. Tuberkuloosin torjumiseksi lapset saivat calmette-rokotuksen synnytyslaitoksella. Väestön pienoisröntgenkuvaukset aloitettiin 1940-luvun lopulla.


Tämänkin sivuston käyttäjäkunnassa on sen ikäluokan edustajia, jotka muistavat vielä kuinka kouluille ja suuremmille työpaikoille tuotiin siirrettäviä laitteistoja määrävälein tapahtuneita seulontakuvauksia varten. Tämän lisäksi maa oli myöhemmässä vaiheessa jaettu tuberkuloosipiireihin niin, että kussakin niistä oli keskusparantola ja tuberkuloositoimistoja, joissa vuonna 1962 säädetyllä lailla oli jokaiselle oikeus tutkituttaa itsensä maksutta tuberkuloosin toteamiseksi. Samalla myös parantola- ja avohoito tulivat potilaille ilmaisiksi. Vuotuisten pienoiskuvausten huippumäärä saavutettiin vuonna 1976, jolloin kuvattiin noin 1,8 miljoonaa kansalaista. Yhteensä kuvauksia tehtiin noin 51 miljoonaa. Vasta 1980-luvun lopulla katsottiin tuberkuloosin ilmaantuvuuden pienentyneen niin paljon, että keuhkojen pienoisröntgenkuvausseulonta päätettiin lopettaa, sillä yhdessä elinolojen paranemisen kanssa tuberkuloosin ehkäisemisen toimenpiteet johtivat epidemian laantumiseen. Calmette-rokotteen käytöstä luovuttiin vuonna 2006.


Joukkokuvausten käynnistämisvaiheessa ei säteilyn ja syövän välistä yhteyttä vielä tunnettu. Näin jälkeenpäin onkin laskettu, että jos nyt aiottaisiin käynnistää entisenkaltainen tuberkuloosiseulonta, olisi arvioituna haittana 600 säteilyn aiheuttamaa syöpäkuolemaa.

kuva
Helsinki asema

Valtionrautateillä henkilöstön kuvauksia järjestettiin rautatiesairaalan lisäksi myös tähän tarkoitukseen v. 1959 valmistuneessa...
2 kommenttia
09.06.1959 Kari Suominen
kuva
Helsinki asema

Näkymä kuvaustilaan, jossa on esillä röntgenlaitteen säätöpöytä. Pienoisröntgenkuvauslaite mahdollisti käytännöllisyytensä ja pienten...
Ei kommentteja
09.06.1959 Kari Suominen

Hakuehdoilla löytyi 2 kuvaa

Kommentit

25.02.2018 01:11 Jorma Toivonen: Tuossakin vaunussa tuli aikoinaan vierailtua kuvattavana. Kuvauksesta laskettiin työ-ajaksi ehkä puolisen tuntia? Ajaksi vierailulle osattiin jopa jo tuolloin määrittää työvuoron alku/ loppu inhimillesisti, ei nykyisillä "hienoilla" tietokoneohjelmilla. Kuvaukset korvasivat työnantajan/yleiset kuvaukset.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!