??.??.1970 / Oulu Oy, Oulu

??.??.1970 Henschel ennen hytin modernisoimista. Sain sen käsityksen, että veturista vastaava (ins. Virolainen) oli siihen tyytyväinen. Varakoneisto helpotti ja nopeutti huoltoa, ja kattila oli säilynyt erinomaisesti, kiitos voimalan käsitellyn veden. Kuulemma viimeisessä katsastuksessa oli vielä havaittavissa alkuperäistä valssaushilsettä. Hän oli selvästi sitä mieltä, että veturin käyttämän höyryn määrä on vain pieni lisähävikki ison voimalan tuotannossa. Mutta miehet tarvitsivat mukavammat olot - siispä hytti uusittiin. Ja keltainen väri on eräänlainen turvallisuusratkaisu.

Kuvan tiedot
Kuvauspaikka: Oulu Oy, Oulu
Kuvaaja: Reino Kalliomäki
Kuvasarja: Höyrysäiliöveturit v. 1975
Lisätty: 25.01.2015 22:54
Muu tunniste
Vuodenajat: Kesä

Kommentit

26.01.2015 23:45 Heikki Jalonen: Paatilla mentiin noina aikoina siloin tällöin tuosta Öljysaaren ja Nuottasaaren välisestä salmesta. Tuo pässikin tuli silloin tällöin noilla paikeilla bongattua.

Jonkilainen ihmetyksen aihe se oli, kun sitä tavalliseen (silloin vielä jokapäiväiseen höyryveturiin) poikaporukassa vertailtiin. Miten tuossa pöntössä voi muka painetta riittää monen tunnin työhön, ilman tulta ja savua? Ja mikseivät kaikki veturit sitten tollaisia voisi olla kun kerran tuokin on? Hieman se ylitti ymmärryksen. Kysyin asiaa sitten joskus jo eläkkeellä olevalta konemestarilta, isäukon kaverilta. Eemeli R. selittikin miten höyryakku toimii ja mitkä ovat sen edut ja rajoitukset. Ja kertoi lopuksi - ainaiseen tapaansa - päälle kunnon merimiesjutun tuplaliioittelulla. Koska juttu ei liity juniin, jätetään siteeraamatta.

Höyryakku muuten taitaa löytyä Nuottasaaresta edelleen, tasaamasta prosessihöyryn käyttöpiikkejä sellulla. Jos oikein muistan, se tehtiin sopivasti saatavissa olleesta sellukeittimestä, joskus 1990-luvun lopulla.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!