21.08.2010 / Karungi, Ruotsi

21.08.2010 Haaparannasta kohti Bodenia alkava rata seurailee Tornionjoen rantoja n.26km Karungiin asti, jossa rata kaartaa vasta sisämaahan. Kaarteessa tulee eteen yllättäen radan varressa jonkinlaiset betoniesteet.

Kuvan tiedot
Kuvauspaikka: Karungi Valtio: Ruotsi
Kuvaaja: Jorma Toivonen
Kuvasarja: Kuvia Ruotsista
Lisätty: 09.09.2010 20:23
Muu tunniste
Sijainti: Linjalla
Ulkomaat
Vuodenajat: Kesä

Kommentit

12.09.2010 12:48 Niila Heikkilä: Ruotsi varustautui kylmän sodan aikana (etenkin lapissa) käytännössä jokaisella sisämaahan suuntautuvalla väylällä melko massiivisiin katkaisutoimenpiteisiin, jos vihollisen panssarikolonna koettanut vyöryä idästä. Raideleveyksien ero olisi tässä ehkä toiminut väliaikaisena pelastuksena, että junalla saapuva vihollinen ei ehkä olisi ollut se todennäköisin vaihtoehto.
13.09.2010 13:02 Heikki Jalonen: Kyllä maailma on muuttunut. Jos olisit hiiviskellyt ja valokuvaillut näiden mötiköiden nurkilla vielä 1990-luvun alussa, olisit saanut pika-pikaa poliisin kimppuusi - ja sakot kaupanpäälle. Kymmentä vuotta aikaisemmin vieläpä Säpo olisi ollut mukana kuulusteluissa ja kysellyt motiivejasi ankarimman jälkeen. Idän Pahan Susihukan varaltahan Ruotsi rakensi Torniolaaksoon bunkkeria ja murrosta jokaisen mahdollisen kulkuväylän, ajouran ja polunpahasen tuntumaan. Ratahan käy ajourasta muillekin ajopeleille kuin kiskopyörillä kulkeville, vaikkapa (rauhantahtoisille, tietysti) panssarivaunuille. Ja kyllä Neuvostoliitossa oli mietittynä nopean [blitz-] yhdysliikenteen konsepti valmiiksi ja vaihtokalusto varattuna. Ei toki ensisijaisesti Ruotsia varten, vaan paremminkin keskemmäs Eurooppaa tehtäviä retkiä varten...
Kauanko sitten tuollainen ajoväylän sulku vastustaa sotilastoimin tehtävää läpimurtoa, riippuu puolustajista ja heidän asemistaan. Teräs ja betoni itsessään eivät pidättele tulijoita hetkeäkään.
Betonikannen sisällä näkyvä kiskotus on aikanaan toiminut varsinaisen sulkuharkon liikutteluvaunun kulkutienä, harkko oli massiivinen teräspalkki; normaalisti piilossa kannen sisällä.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!