04.06.1971 / Tervakoski

04.06.1971 Tervakosken Paperitehdas Oy:n yli viiden kilometrin pituisen polttoturveradan junat koottiin tällaisista turvevaunuista.

Kuvan tiedot
Kuvauspaikka: Tervakoski
Kuvaaja: Jorma Rauhala
Lisätty: 08.11.2006 00:00
Muu tunniste
Sekalaiset: Kapearaiteinen

Kommentit

08.11.2006 00:19 Jorma Toivonen: Mistä päin turvetta tuotiin tehtaalle, vaikka täältä päin olenkin kotoisin rata on minulle täysin outo?
08.11.2006 00:45 Mikko Juntto: Piilonsuolta, Tervakoskelta etelään päin.
09.08.2011 13:11 [Tunnus poistettu]: Saman näköisiä nuo turvevaunut kaikkialla... ai niin: oletteko lukeneet siitä mikä oli äärimmäisyys vaununlaitojen (tai tarkkaan ottaen sellaisiksi luultujen!) kohdalla?

No, hommahan oli se että kun Kuusamon kenttärataa käytiin tarkastamassa silloin purkamisen alussa, niin venäläisethän halusivat itselleen ne huonon lajisesta jätelaudasta tehdyt lumiaidatkin - ne kuulemma olivat heidän mukaansa rehuvaunujen laitoja ja kuuluivat siis kalustoon.

No, jotkut heistä olisivat halunneet ne saksalaisten maastoon jättämät jo lahonneet ratalinjalta kaadetut puutkin, välähtipä sellainenkin vaade että koko ratalinja perustuksina olevia risumattoja myöten olisi pitänyt purkaa ja toimittaa heikäläisille - mutta näistä sentään vaateet peruttiin. Moisten takana olivat varmaan ne samat irtopisteitä keräilevät politrukit, jotka vaativat että suomalaisten olisi miinoista välittämättä purettava koko ratalinja ja toimitettava se Neuvostoliittoon reilusti ennen 1.1. -45 - koska tuona päivänä jaettaisiin kunniamerkkejä kunnostautumisesta! Kun suomalaiset upseerit vastasivat että se olisi miesten tapattamista, vastauksena tuli että mitä tykinruuasta yleensäkään - lahtarimurhaajia kaikki! Luvattiin jopa NKVD:n miehiä antamaan kivääreillä vauhtia purkutyöhön... jos suomalaisista upseereista ei olisi moiseen pikkuhommaan!

No, purkua johtanut ev.ltn. Tuhkanen vetosi asiassa Zdanoviin joka räjähti moisista puheista jos vaateistakin - mahdoton olisi mahdotonta! - eikä kyseisiä politrukkeja sittemmin Suomessa nähtykään... kuten ei niitäkään jotka vaativat että muutama kommunistina esiintynyt selvä rikosvanki olisi vapautettava meikäläisten vankiloista; no, sen hankkeen esti silloinen oikeusministeri Kekkonen joka löi venäläisten eteen selvät paperit rikosrekistereistä - eikä siinä auttanut vaikka kyseiset vangit inttivät että he olisivat "vakaumuksellisia kommunisteja ja rikosrekisteri on lahtarimurhaajien väärennys!" - Eihän moinen auttanut vaan sinne jäivät...
(Käyttäjä muokannut 07.09.12 16:27)

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!