23.07.2006 / Pyhäkosken voimala, Muhos

23.07.2006 Pyhäkosken vesivoimalan padon päällä Muhoksessa on lyhyt pätkä kapeaa raidetta kaltevalla pinnalla. Raiteen merkitys ei minulle avautunut. Onkohan se liittynyt jotenkin voimalan rakentamiseen?

Kuvan tiedot
Kuvaaja: Ari Palin
Lisätty: 04.08.2006 00:00
Muu tunniste
Sekalaiset: Kapearaiteinen, Kuva-arvoitus

Kommentit

04.08.2006 20:01 Jaakko Tuominen: Oiskos laajempaa kuvaa, niin voisi arvuutella vähän enemmän.
04.08.2006 20:28 Ari Palin: Valitettavasti ei ole laajempaa kuvaa. Sellainen olisi ollut aika vaikea ottaa. Kuvassa raide itse asiassa näkyy lähes koko näkyvissä olevalta matkaltaan. Raiteen lähempi pää on padon päällä kulkevan tien (jolta kuva on otettu) alla, joten sitä ei tiellä seisten nähnyt. Raiteen toinen pää on heinikossa hieman kuvan ulkopuolella. Ehkä jotain reittiä olisi päässyt kiertämään radan toiseen päähän, josta olisi ollut näkyvyys tien alapuoliseen kohtaan raidetta, mutta ei ollut oikein aikaa tutkiskella enempää, jotta ehdimme ajoissa Iihin kuvaamaan siellä pysähtyvän junan. Ja tuskin siitäkään olisi paljon selvinnyt, vaikka olisi sinne sillan alle nähnytkin. Tarkennettakoon kuvatekstiä kuitenkin sen verran, että rata viettää joen virtaussuuntaan eli on siis padolla poikittain.
05.08.2006 22:55 Jokke Harju: Liekö muuntaja-, turbiini- tai jotain muuta raskasta siirtoa varten..
06.08.2006 10:31 Tapio Muurinen: On käytetty puutavaran nippu-uitossa siirrettäessä nippuja rullavaunuilla yläaltaasta ala-altaaseen 1960-70-luvuilla. Jollain voimalaitoksella näin tälläisen toiminnassa. Täysi nippuvaunu veti alasmennessään tyhjän vaunun vaijerilla ylös. Puolivälissä oli automaattivaihde, jossa ne sivuuttivat toisensa. Kätevän näköistä.
06.08.2006 11:44 Ari Palin: Kiitokset valaisevista tiedoista. Tästä radasta ainakin kuvanottopaikalta katsoen oli vain muutaman metrin pätkä jäljellä. Ehkä se kuitenkin jatkuu heinikon suojissa kuvan ulkopuolellakin. Toisaalta muistelen, että padon reuna tulisi kuitenkin aika pian vastaan tuonne alaspäin mentäessä, mutta voin muistaa väärinkin. Mutta onhan niput tietysti voitu pudottaa reunalta ala-altaaseen.
06.08.2006 14:19 Tapio Muurinen: Puhakoskessa on suuri padotuskorkeus. En varmuudella voi sanoa, että juuri tässä olisi ollut nippujen siirtoa padon yli. Jotain siirtoa varten tässä on kuitenkin kiskot olleet olemassa, ehkä vain veneitä varten. Tuo puutavaranippujen siirto vain tuli ensimmäisenä mieleen.
06.08.2006 16:00 Ari Palin: Kiskot ovat mielestäni sellaisessa paikassa, että veneensiirto ei tule kysymykseen. Tiesillan korkeus raiteesta on liian matala (ehkä noin 3 metriä), jotta veneet mahtuisivat sen alta. En myöskään usko, että raidetta on saatu vietyä riittävän loivasti ylhäältä alas, johtuen juuri mainitsemastasi suuresta padotuskorkeudesta. Patohan on melko kapea verrattuna sen korkeuteen. Raiteen olisi pitänyt jatkua rantaa seuraillen ja samalla alaspäin viettäen kuitenkin satojen metrien päähän, jotta sitä pitkin olisi veneitä voitu siirtää ala-altaaseen. Sellaisesta ei näkynyt merkkejä.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!