??.??.1961 / Lamminmäki

??.??.1961 Raiteensulun Sp II lukko avataan ja tämän jälkeen raiteensulun sulkukenkä käännetään pois kiskolta. Raiteensulun lukko oli kaksoislukko, joka oli avattava sekä magneettisalpalaitteesta saadulla avaimella (työntekijän kädessä vasemmassa kuvassa) että lukossa jo kiinnitettynä olleella toisella avaimella (työntekijän kädessä oikeassa kuvassa). Kun kaksoislukko oli avattu, voitiin toista avainta käyttää avaamaan viereisen käsikäyttöisen vaihteen numero 6 lukko.

Kuvan tiedot
Kuvaaja: tuntematon (Lisännyt: Panu Breilin)
Kuvasarja: Lamminmäen aseman turvalaitoksen käyttöä vuonna 1961
Lisätty: 08.10.2020 21:40
Muu tunniste
Rautatieinfra: Merkki, Turvalaite
Sekalaiset: Henkilökunta
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Vuodenajat: Syksy

Kommentit

09.10.2020 23:53 Jorma Toivonen: Ymmärsiköhän oikein kuvatekstin??? Nykyinen käytänköhän lienee, että raiteensulku Sp II on lukittava auki asentoon magneettisalpalaitteesta saadulla avaimella ja vasta sitten kaksoislukko vapauttaa seuraavan lukitun avaimen (vaihde 6).
10.10.2020 19:38 Ari-Pekka Lanne: Kyl toi oikeanpuoleisen kuvan tilanne munkin lihasmuistini vastaiselta näyttää, kahdellakin tapaa. Mää olen tottunut siihen, ettei vaihteen avainta saa käteensä poliisin ollessa kiinni, eikä toisaalta poliisin asetin anna liikutella itseään vaihteen avaimen ollessa irtonaisena kädessä.
10.10.2020 21:52 Hannu Lehikoinen: Raiteensulut on varustettu pitkät ajat kaksoisvarmistuslukolla. Kun sen avaa käyttöavaimella, saa toisen avaimen pois, vaikka raiteensulkua ei kääntäisikään pois kiskolta. Joku oli keksinyt varustaa raiteensulkuja kaksoisvarmistuslukon sijaan kahdella yksinkertaisella varmistuslukolla ainakin Itä-Suomessa. Tämän ratkaisun etuna on Jorman mainitsema kuvio eli tässä tapauksessa raiteensulku on pakko kääntää pois kiskolta ennen vaihteen avaimen irrotusta ja vaihteen avaimen irrotus lukitsee samalla raiteensulun pois kiskoilta. Tämä vähemmän riskejä sisältävä varustustapa otettiin turvalaitteita koskevien ohjeiden mukaiseksi varustustavaksi vuonna 2007 tehdyssä laajassa päivityksessä ja sen jälkeen rataverkolle ilmestyneet käsin käännettävät raiteensulut on  varustettu kahdella yksinkertaisella varmistuslukolla. Molempia varustustapoja on siis laajasti käytössä edelleen.

Kaksoisvarmistuslukkoa käytetään edelleen pääraidetta suojaamaan lukittavissa vaihteissa, jotta vaihdetta on mahdollista käännellä vaihtotyön ollessa kesken.
10.10.2020 21:58 Juha Vuorinen: Tarkastamatta nyt mistään, päästäni muistelen: Kaksoisvarmistuslukko toimii näin, kun molemmat avaimet ovat mekaanisesti yhdessä linjassa. Toinen vaihtoehto on käyttää kahta yksinkertaista varmistuslukkoa. Silloin voidaan lukkosalvan reiät asettaa siten, että kakkosavaimen saa pois vasta, kun on avattu eka lukka ja käännetty limpusta asento. EDIT: Näemmä vastattiin Hannun kanssa samaan aikaan...
(Käyttäjä muokannut 10.10.20 22:03)
10.10.2020 22:41 Jorma Toivonen: Pitäisi mielestäni olla:



”Raiteensulun Sp II lukko avataan ja tämän jälkeen raiteensulun sulkukenkä käännetään pois kiskolta. Raiteensulun lukko oli kaksoislukko, joka oli avattava magneettisalpalaitteesta saadulla avaimella (työntekijän kädessä vasemmassa kuvassa). Kun sulkukenkä oli käännetty pois kiskolta, vapautui kääntölaitteen lukossa ollut toinen avain (työntekijän kädessä oikeassa kuvassa), jolla voitiin sitten avata viereisen käsikäyttöisen vaihteen numero 6 lukko.”



Kuva on sikäli ihmeellinen, että op. kuvassa toinen (kääntölaitteen lukosta irrotettu) avain on jo työntekijän kädessä, vaikka sulkukenkä ei vielä ole kääntynyt pois kiskon päältä (ks. opastinlevy). Näin vaihde 6 voitaisiin kääntää ohjaamaan päin sulkukenkää. Oliko tilanne ammoin todella tuollainen vai onko kyseessä hieman todellisuuden vastainen tilanne? Ainakin myöhemmin lukkolaitteen toiminta oli turvallisempi.
11.10.2020 10:05 Juha Vuorinen: Jorma, katso kaksi edellistä kommenttia. Kaksoisvarmistuslukko ja avaimen poisto siitä ei ole riippuvainen asettimen asennosta. Se riippuvuus saadaan kahdella yksinkertaisella varmistuslukolla asettamalla kuvissakin hyvin näkyvään lukon salvan vastakappaleena toimivaankaareen kolot siten, että sulkuasennossa toimii vain avainsalpalaitteesta saatavan kaksoisavaimen lukko ja asettimen käännön jälkeen vain vaihteen avaimen lukko, josta avain pois otettaessa samalla käännetään ao. lukko kiinni ja asettimen kääntö näin ollen uudelleen estyy.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!