22.05.2018 / Kilpakorpi, Jämsä, välillä Jämsä–Lahdenperä (uusi)

22.05.2018 Kaipolan paperijuna 3432 nousee mäkeä ylös ja ohittaa samalla Kilpakorven tasoristeyksen. Video Youtubessa: https://www.youtube.com/watch?v=D7THas0P​H38

Kuvan tiedot
Kuvaaja: Esa Annala
Lisätty: 03.04.2019 09:47
Junatyyppi
T: 3432
Muu tunniste
Rautatieinfra: Merkki, Turvalaite
Sijainti: Linjalla
Vuodenajat: Kevät

Kommentit

29.08.2020 10:21 Teemu Saukkonen: Mitenkä paikkansa pitävä on jossain Kaipolan lakkautusuutisessa mainittu puutteellinen rautatielogistiikka?
29.08.2020 13:35 Juhani Pirttilahti: Jos sinne ei ole saatu toimitettua tarpeeksi vaunuja oikeaan aikaan ja tarpeeksi halvalla?
29.08.2020 14:33 Jani Keskinen: Montako suoraa paperijunaa Raumalle tarvitaan jatkossa kun Kaipolan tehdas suljetaan?
29.08.2020 22:32 Rainer Silfverberg: Mä näen Suomen bulkkiteollisuuden logistiikkaongelmana sen että juna mene vain satamaan josta kuorma pitää siirtää laivaan ja taas purkaa laivasta junaan tai rekkaan. Ruotsalaiset tehtaat lähettävät vastaavanlaiset bulkkitavarat yhdellä ja samalla junalla perille asti.
29.08.2020 22:35 Reijo Salminen: Eli ongelma on maantiede ja raideleveys.
29.08.2020 22:50 Rainer Silfverberg: Näin on. Suomi on ollut 25 vuotta EU:n jäsen mutta mitään ei ole tehty sille että saataisiin esim Tornion kautta tavarajunia esim telinvaihdolla Euroopaan tai pistää paukkuja Rail-Balticaan. Virolla tai Latvialla ei ole paperiteollisuutta nimeksikään, mutta Suomi hyötyisi moninkertaisesti siitä että Tallinnasta olisi toimiva rautatie länteen. Ei tarvita mitäään kallista tunnelia Suomenlahden alle vaan junalautta Vuosaaresta.
30.08.2020 00:00 Robert Sand: Ruotsalaiset ajavat kyllä paljon satamiin myös missä pistävät tavara laivojen kyytiin.
30.08.2020 10:05 Teemu Saukkonen: Nolointa asiassa on että Vuosaaresta kulkee junalautta... http://vaunut.org/kuva/136528
30.08.2020 11:46 Petri Nummijoki: Sea Windin aikana raideleveyden vaihto oli Turussa, joten Sea Wind on 1435 mm:n raideleveydelle tehty. Vaatisi siis muutoksia, jos sitä käytettäisiin junalauttana Helsingin ja Tallinnan välillä ja niinkin vanhaan alukseen tuskin suurempia remontteja kannattaa tehdä.
31.08.2020 13:35 Ari-Pekka Lanne: Paperiteollisuudesta puhuttaessa toisinaan käytetty lokerointi »bulkkiteollisuus» on siinä mielessä harhaanjohtava, kun paperitehtaan tuotteet ovat paitsi jalostusasteeltaan suhteellisen korkealla verrattuna vaikkapa hakkeen tapaiseen selvään bulkkiin, myös varsin sekalaista tavaraa. Hakejunassa on sitä samaa purua joka vaunussa ‒, puhutaan kokojunista. Kuvauksellisessa suomimaisemassa kiitävä asiakasjuna T 3432 Jämsästä Raumalle näyttää kokojunalta, mutta sisältää joka sorttia kuin englanninlakritsapussi. Satamassa tehtävän lajitteluvaiheen aikana juna voidaan pahimmillaan joutua katkomaan jokaisesta vaununvälistä. Se on muuten kuin laskumäkilajittelua, mutta junat ovat Kouvolassa ja Tampereella hajotettavia laskumäenruokajunia sekaisempia, ja järjestelytyöt tehdään tasamaalla, veturilla saattaen.

Paperia ja sellua ajetaan junilla ja kuorma-autoilla Rauman satamaan muualtakin kuin Kaipolasta ‒ Pohjanmaata, Hämettä ja Savoa sekä Kaakkois- ja Itä-Suomea myöten. Samaan hubiin kootaan toki myös Rauman paperitehtaan tuotanto omanlajisine tuotteineen. Kuorma-autot ja hevoskärryt ajavat tehtaan ja sataman väliä vuorotta kolmessa vuorossa. Rauman sataman varastot kätkevät seiniensä suojiin valtaosan Suomen metsäteollisuuden monenkirjavasta tuotannosta. Paperirullaa, kortonkipakettia ja sellutolloa löytyy joka laatua ja kokoa kuin lyhyttavarakaupassa.

Jo varhain metsäteollisuuden vientisatamaksi profiloituneesta Rauman satamasta maamme kaikista kolkista ajetut tuotteet erkanevat sekalaiset lastinsa keränneiden laivojen kyydissä moniin suuntiinsa pitkin maailman meriä. Varastot 17 ja 19 ovat »Amerikan-varastoja». Konttikentän ja konttilaivalaiturin vieressä sijaitsevat varastot 18 ja 20 puolestaan ovat kontitettavan paperin varastoja. Satamasta laivataan paperia maailman ääriin Maerskin parisataametrisillä konttilaivoilla ( https://www.epressi.com/tiedotteet/kaupp​a/maersk-aloitti-liikennoinnin-raumalle-​taysin-omassa-kokoluokassaan-olevilla-uu​silla-aluksilla..html ), pulleapurjeisilla ja tanakkakölisillä ro-ro -aluksilla, hyvää merimiestapaa noudattavilla feedereillä sekä himmein lyhdyin seilaavilla silakkatroolareilla. Kai siihen sekaan joku romanttinen junalauttakin sopisi.

Pirttiksen kysymykseen tyhjien vaunujen saatavuudesta sanoisin, että tyhjien vaunujen palautus on toki paperinajossa se helpompi osuus. Suorat savijunat T 3702 ja T 3730 palauttavat kaoliininkuljetuksen ohessa suuret määrät Simejä Rauman satamasta Jokilaaksoon. Niinä päivinä kun niissä ei ole yhtään savivaunua vaan pelkkiä Simejä, ne eivät ainoastaan näytä kokojunilta, vaan käytännössä ovat sellaisia; joka vaunun kyydissä on samanlaista ilmaa. Niiden lisäksi Viinikasta ajetaan päivittäin T 3433: https://juliadata.fi/timetables/history?​s=3433 . Missään tilanteessa häiriö tyhjien rautatievaunujen saatavuudessa ei aja tehdasta alas. Tarvittaessa vaikka tilataan rekka-armada ottamaan koppi paperikoneen syytämästä paperinpaljoudesta. Äärimmäisen harvoin sellaiseen on kuitenkaan jouduttu menemään.

Nyt kun Kaipolan tehdas suljetaan, maahamme ei jää enää yhtään sanomalehtipaperikonetta. Jatkossa pravdamme joudutaan painamaan tuontipaperille. Käsittämätön asia »vihreän kullan maassa».
(Käyttäjä muokannut 05.09.20 10:16)
13.11.2020 17:13 Ari-Pekka Lanne: Joudun sentään uusien tietojen valossa hieman oikaisemaan edelle muotoilemaani viimeistä kappaletta. UPM valmistaa jatkossa sanomalehtipaperia Jämsänkosken tehtaan paperikoneella 6: https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/mets​a/artikkeli-1.1238501 . »"Paperikone 6:n laajennetun tuotevalikoiman ansiosta UPM voi toimittaa sanomalehtipaperia keskeytyksettä Suomen markkinoille. Tällä varmistamme Jämsänkosken tehtaan joustavan ja kilpailukykyisen toiminnan”, sanoo tehtaanjohtaja Antti Hermonen.»
14.11.2020 08:19 Uwe Geuder: Kiitos Ari-Pekka, että korjasit. Edellinen väite onhan ollut koko ajan uutisissa.
10.12.2020 11:35 Ari-Pekka Lanne: Tämänpäiväisessä, torstain 10/12-2020, Länsi-Suomessa eli paikallisille »Länspaperis» ‒ joka sekin on tähän saakka painettu kaipolalaiselle paperille ‒ kerrotaan, että sanomalehtipaperia koeajettiin myös UMPin Rauman paperitehtaalla Kaipolan tehtaan sulkemispäätöksen tultua loppukesällä. Jämsänkoski osoittautui kuitenkin koeajoissa teknisesti Raumaa paremmaksi, sekä logistisesti Saksoja paremmaksi vaihtoehdoksi.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!