09.07.1972 / Pori (uusi)

09.07.1972 Vielä on lähtöön aikaa. Kuljettaja menee juttelemaan kylttiä kääntävän asemahenkilön luokse. Haapamäen juna lähti 10 minuuttia sitten. Puuvaunut kai seuraavan päivän (s) ruuhkajunaan.

Kuvan tiedot
Kuvaaja: Reino Kalliomäki
Lisätty: 22.08.2018 00:56
Junatyyppi
H: 466
Muu tunniste
Rautatieinfra: Asemarakennus
Sekalaiset: Henkilökunta
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla

Kommentit

24.08.2018 21:03 Ari Palin: Onko Porissakin välilaituri kaventunut Tampereen puoleisessa päässä siten, että raiteesta 2 on erkaantunut raide 3 kapeamman laiturinosan viereen Tampereen ja Pieksämäen tapaan? Tämä tuli mieleen kuvassa näkyvästä raidenumeroinnista.
25.08.2018 06:45 Juhana Nordlund: Hyvä kysymys Arilta. Itse pohdin samaa asiaa 1970/80-lukujen vaihteessa ja päätin kysyä raiteen 3 historiasta porilaistaustaiselta tädiltäni. Hän kertoi, että kolmonen oli Mäntyluodon junien käytössä aikanaan, ja se kolmonen sijaitsi kuvan aseman luoteispäässä.

Tuo ei antanut vastausta siihen, oliko kolmoselle yhteyttä kakkoselta / kakkoselle Arin kuvaamalla tavalla. Löysin netistä vuoden 1946 ilmakuvan, jonka mukaan kolmonen todellakin sijaitsi aseman "Mäntyluodon päässä", mutta raide päättyi päätepuskimeen lähellä asemarakennusta. Kolmosen ja kakkosen välissä oli välilaituri, itse asiassa sama välilaituri, joka sijaitsi vuosia raiteiden 2 ja 4 välissä, mutta hyvin kapeana kolmosen kohdalla. Kolmosen kohdalla välilaituri ei tietenkään palvellut raidetta 4, mutta kaakompana palveli.

Minä otin itselleni kesällä 1983 hyvin vaatimattomalla kopiokoneella jäljennöksiä vuoden 1953 aikataulukirjasta osuudelle Pori - Mäntyluoto silloisella kesätyöpaikallani Rautatiemuseossa. Kopiot ovat hukkuneet, mutta muistikuvani mukaan raiteet II ja III olivat senkin perusteella Mäntyluodon henkilöjunien käytössä. III taisi kyseisen aikataulukirjan perusteella olla yleisin tätä liikenettä ajatellen.

Mäntyluodon junaliikenteen lakkauduttua raiteita ja laitureita on järjestelty uudelleen, ehkäpä jo 1950-luvun kuluessa. Entisen kolmosen kaakkoispäähän on rakennettu vaihdeyhteys neloselle ja kakkoselle. Välilaiturin luoteispää on purettu, eli välilaiturista jäi jäljelle kakkosen ja nelosen välinen leveä osuus. Tilanne, joka vallitsee yllä näkyvässä kuvassa. Entinen kolmonen palveli matkustajajunien (pääosin vaunustojen) säilytys- ja huoltoraiteena, samalla kääntöraiteenakin. Sille oli varmasti annettu jokin uusi numero tuossa vaiheessa, mutta se ei ole muistissani, onko koskaan ollut tiedossanikaan.

Joku voisi miettiä, mitä järkeä kolmosen oli päättyä pussinperäperiaatteella junien kääntöä ajatellen. Mäntyluodon henkilöliikenne käsittääkseni perustui jo huomattavan aikaisin suurimmaksi osaksi kalustotyyppiin Mot eli moottorivaunuihin. Niiden kääntäminen ei ollut yhtä mutkikasta kuin veturijunien. Ja jos en nyt ihan väärin muistele, Mäntyluodon junista kakkosta käyttävä juna taisi olla jokin veturivetoinen juna, ehkä jopa sekajuna. Sekin on hyvä tiedostaa, että Mäntyluodon junia palveli ensimmäiset vuosikymmenet Porin vanha asema Länsipuiston päässä. Nykyisen uudemman aseman aikana henkilöjunaliikennettä Mäntyluotoon ei ehtinyt olla kuin enintään vajaa 20 vuotta, ja siihenkin sisältyi sotavuodet.
26.08.2018 22:25 Ari Palin: Kiitos Juhana kattavasta ja mielenkiintoisesta selvityksestä Porin raiteesta 3! Aivan kuin kuvassa olisi vielä pala välilaiturin luoteispäätä jäljellä yhdysraiteen takana, mutta se voi olla näköharhaa.
27.08.2018 06:23 Juhana Nordlund: Harhaa se on, siellä oli soraa / sepeliä enää tuossa vaiheessa. Tilaa laiturille sinänsä olisi muuten paitsi yhdysraiteen kohdalla.
22.01.2021 16:16 Pertti Miettinen: Löysin Porin ratapihan liikennöimissäännön vuodelta 1974. Siinä tuo raide 3 jolla puukoriset vaunut ovat, on yhdistetty myös vaihteella nro 87 raiteeseen 4.kuvasta ei erotu tuo raiden raiteeseen 4. Onko tullut kuvan ottamisen jälkeen vasta tuo raide?

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!