28.03.2018 / Lentokonetehdas

28.03.2018 Dm4 teli lentokonetehtaalla. Alkuperäinen kardaaniveto.

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Lentokonetehdas
Kuvaaja: Tuntematon (Lisännyt: Pasi Seljas)
Lisätty: 28.03.2018 12:02
Muu tunniste
Sijainti: Varikolla
Vuodenajat: Kesä

Kommentit

28.03.2018 17:15 [Tunnus poistettu]: Joo eipä ihme ettei toiminut - kartaanin molempien päitten pitäis olla samassa kulmassa kummassakin päässä, muuten siitä tulee hakkaava eikä kestä. Selvästi väärin tehty kun toinessa päässä nivel on vastakulmassa.
28.03.2018 18:37 Erkki Nuutio: Mielestäni tämän kyljessä esiintyvän nivelakselin ongelma on ns. brinellöityminen. Kun vaihtelevan vääntömomentin kuormittama kardaaninivel on jatkuvasti lähes nollakulmassa, pettää nivelen neulalaakerien rajavoitelu (=vaillinainen voitelu) ja neulat syövät itselleen kuopat vierintäkehiin. Sen jälkeen kardaaninivel kolistaa ja kolina sen kun lisääntyy.
Nivelkulman pitäisi olla hiukan vaihteleva JA vähintään noin 3 astetta. Tällöin nivellaakerien pieni liike palauttaa voitelukalvon laakerineulojen ja vierintäkehien väliin.

Kuvan perusteella keskellä olevan putkimaisen akselin kummassakin päässä on siis kardaaninivel (kumipalkeella suojattu kuten traktorien takaulosotoissa). Sen lisäksi oikeassa päässä oleva lieriömäinen osa lienee vääntövärähtelyn vaimennin.
Jatkuva liian pieni kulma (käytännössä noin 0 astetta) on siis kuolinsyy. Muuten kyseessä olisi moitteeton ns. Z-asennelma, eli sisääntulo- ja ulostuloakseli ovat likimain samansuuntaiset. Z-asennelma on edullisin ja käytössä mm. lähes kaikissa takavetoisissa autoissa. Peräkkäiset kardaaninivelet pitää tietysti asentaa samanvaiheisiksi, muuten lentää rautaa radan sivuun.
Ns. W-asennelma on myös luvallinen. Sen tunnettu käyttökohde on maastoauton jäykän etuakselin ulkonivelinä. Sen ansiosta etupyöriä voi kääntää. W-asennelmassa perälläiset kaksi kardaaniniveltä kääntyvät samaan suuntaan (eikä siis vastakkaiseen suuntaan niinkuin Z-asennelmassa.

Tunnettu nollakulmasusi oli mm. Volvo B58-linjurin mekaaninen tuulettimen käyttö moottorin kampiakselin päästä. Oikeastaan kyse oli kaksoissudesta, koska kampiakselin etupään vääntövärähtely on erittäin raakaa. Se ei ole otollinen paikka kardaaniakselille.
(Käyttäjä muokannut 28.03.18 18:39)
28.03.2018 22:39 Heikki Jalonen: Kannattaa huomata, että kuvan teli on kuormittamaton. Kuormitettuna jouset painuvat ja vaihdekoteloiden asento muuttuu, huomatkaa vaihdekoteloiden momenttitukien suuntaus. Toisaalta, juuri kuormassa lähestytään sitten Erkin mainitsemaa nollakulman ongelmaa. Mutta, tämä siis olettaen, että nivelet ovat tavallisia ristikkoniveliä. Olivatko?

Nollakulmaongelma olisi sinänsä ollut melko helposti korjattavissa: momenttitukien tukivarsien pituuksia muuttamalla jolloin vaihdekotelo kääntyy suuntaan tai toiseen. Rohkenen olettaa, että Valmetilla tämä asia varmasti tiedettiin.

Tuo akselin oikean pään lieriöpötkylä voi olla myös ZF-räikkä; akseleiden nopeuseron sallimiseksi muuten kuin pyörän luistoon perustuen. Onko kellään tarkempaa muistikuvaa?
29.03.2018 00:07 Pietu Tuovinen: Eräs, lähinnä kosmeettinen, ongelma oli myös käytetyn WC paperin kiertyminen kardaanin ympärille
29.03.2018 09:53 Erkki Nuutio: Aivan oikein. Nivelet on helppo saattaa joko Z- tai W-asennelman mukaisiin kulmiin, vaikka kolmen asteen suuruusluokkaan.
Onkohan näin mahdettu aikanaan toimia? Ilmeisesti kyse on kardaaninivelistä, koska vakionopeusnivelet ovat varsinkin tuolloin olleet kalliita, eivätkä ongelmattomiakaan.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!