??.05.1974 / Hakkilan sorakuoppa, Tikkurila, Tikkurila asema

??.05.1974 Kuva Hakkilan sillalta kohti Tikkurilaa. JR:n vaunut ovat päätyneet tänne. Nosturi kulkee kiskoilla, onko se ex VR? Sitä on hiukan korjailtu. Postivaunu (Pe?) varastona.

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Tikkurila asema Kuvauspaikka: Hakkilan sorakuoppa, Tikkurila
Kuvaaja: Reino Kalliomäki
Lisätty: 06.05.2017 23:31
Muu tunniste
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla

Kommentit

06.05.2017 23:49 Jimi Lappalainen: Sama paikka vuonna 2016: https://flic.kr/p/J2vJ2P
07.05.2017 17:11 Ari Palin: Taitaa vielä Santaradantiekin loistaa poissaolollaan, kun ei näy tasoristeystä.
10.05.2017 22:19 Heikki Jalonen: Nyt tuli kova paikka, tuon nosturin kanssa meinaan... Ei sille meinaa tunnistusta saada, ei sitten millään. Ex. VR se jokseenkin satawattisen varmasti on - mistä muualta Suomen Hakkilaan meikäläisillä kiskoilla kulkeva nosturi olisi muutenkaan ajautunut?

Mutta, on se niin oudon näköinen ollakseen Ardelt eikä Demag passaa oikein mitenkään. Puhumattakaan Kirowista. Orton se ei myöskään ole.

Tuo on varmaan dieselmoottorilla, mitenkäs kiireiset romuerkit muunlaista. Oliko VR:llä ikinä yhtään Wyhlen AG tekemää nosturia? Tai Gottwaldia?

Harmikasta, kun käsillä ei nyt satu vaan olemaan kaikille niin yleistarpeellista käsikirjaa "Rautatienosturit ja niihin tehdyt oleelliset muutokset Suomessa kautta aikain"? Kirjoittamista vaille valmis kirja, lupaava bestseller epäilemättä...

Taustalla päivystävä pikkuinen pyöräalustainen mobiili ei sekään ole mikään helppo bongi. Arvaus: saattaisi olla pieni 5 t kokoluokan Lorain joita Suomeen jonkin verran tuli joskus 1955 alkaen. Ei missään tapauksessa varma tapaus tämäkään.

Mistähän mahtaa muuten olla peräisin etualan raskaan kaluston moottori-vaihdelaatikko-romun kasa? SA, HKL vai PLL? Jännät kontaktit olivat tämän romulan isännillä. Voidaan puhua ihan aitoromulasta. Jonka rinnalla tämän päivän laitokset ovat pelkkiä, no, laitoksia. Eikä laitoksista enää tee jänniä löytöjä.

Hankala kuva, mutta sitäkin kiinnostavampi! Reinolle tästä kiitos!
11.05.2017 23:13 Jorma Rauhala: Eikös tuo nosturi ole sama, joka oli alkujaan Jätkäsaaressa, vielä 1970-luvun alussa. Jokin yksityinen hiekkajaalojen (?) tyhjentäjä.
14.05.2017 16:29 Heikki Jalonen: Ahaa. Siinä tapauksessa tuo nosturi voisi olla jopa sähkökäyttöinen. Ihan yksinkertaisella syöttökaapelilla kolmivaiheverkosta, ilman sen kummempia hienouksia. Syöttö alavaunun läpi ja edelleen liukurengaspakan kautta ylävaunuun. Kun on tuollainen matala alavaunu, niin mitkään kaapelirummut tai vastaavat eivät oikein sovi olemaan.

Olisiko mahdollista, että se olisi englantilainen Priestman? Ehkä jopa uutena Suomeen tilattu? Jotain 1940-luvun lopun aikojen mallistoa?

Sattuisikohan joku Jätkäsaaren vanhoja aikoja tunteva lukusalle ja kommentoimaan asiaa?
14.05.2017 20:06 Jorma Rauhala: Tuo nosturi ei nyt tainnutkaan olla se Jätkäsaaren nosturi. On sen verran erilaisia yksityiskohtia, katso kuvaa http://vaunut.org/kuva/118862
14.05.2017 22:11 Tommi K Hakala: Tuo puomiston pää näyttää erikoiselta. Olisiko ko. nosturi ollut jossain puunjalostustehtaalla nippunosturina?
14.05.2017 23:45 Heikki Jalonen: Jätkän kraanasta enämpi sen kuvan kommenttina...

Voi tosiaan olla palvellut nipunnostossa. Puomi voi myös olla jälkikäteen syystä tai toisesta muutettu. Syynä saattaa olla jonkin kokoliaan, kuten nipun, laatan tai levyn, nostaminen mahdollisimman korkealle. Nippunosturilta vaaditaan yleensä min. 10 t kapasiteetti, jatkuvaan työhön. Mielummin vähän enemmänkin.

Toisaalta, tuo puomin muoto on juuri rautatienostureille niin ominainen, erikoisesti ahtaan ulottuman maissa suosittu. Kokoluokkansa puolesta tuo ei missään tapauksessa ole mikään raivausnosturi (satatonnari+plus) vaan enemmän kuin asennus- ja työkuntanosturi, semmoinen max. kymppitonnari. Kiskonvaihtoon, vaihde-elementtien asennukseen ja sellaiseen työhön sopiva.

Rautatiejuuriin viittaisi hieman myös puomitalja: se ei mene puomin toppiin vaan puomin tyvikappaleen päähän. Ratkaisu helpotti puomin muuttelemista (palojen lisäämistä/poistamista) kun ei tarvinnut puljata taljan köyden pujottelun kanssa. Riittävän korkeata taljapukkiahan ratanostureihin ei ulottuman puitteissa oikein helposti tahdo saada mahtumaan, ainakaan kiinteänä, ilman liikkuvia osia eli yksinkertaisena systeeminä. Toisaalta, tuolla järjestelyllä puomiin tulee huomattava taivutus joka ei ristikkopuomille ole eduksi. Jos toimitaan ilman tilarajoituksia järjestely ei ehkä olisi kaikkein loogisin mutta rataympäristön rajoituksissa asiassa on järkeä.

Asia on siis toistaiseksi edelleen "avoin tapaus". Mutta salaliittoa tässä tuskin tarvinnee epäillä...
15.05.2017 00:40 Heikki Jalonen: Nyt kun vielä tarkemmin katsoo: siinähän taitaa olla magneettinostovarustus. Siellähän taitaa olla virtalähde (muuttaja, jäähdytys) tuolla katolla. Magneetti ja kaapeli jossain syrjässä, kuvan ottohetkellä pois käytöstä. Puomin tyven alapuolella näkyy jokin paakku, hieman vinossa asennossa. Ehkä se on magneetti jonkinlaisessa säilytystelineessä? Tai sitten se on pelkkä "urakkapaino". Magneettia puomin pään taitto palvelisi oikein hyvin: ne magneetin taakat kun tahtovat olla vähän sellaisia laajalevikkisiä pörröjä.

Magneettinosturi romulaanilla ei muutenkaan ole pahin mahdollinen ohilaukaus....

Koneen valmistaja jää silti arvailuun, samoin kuin koneen alkuperä. Tuskin romumiehet uuteen koneeseen olisivat investoineet, ala oli kovin kilpailtua ja niukoilla resursseilla kituvaa. Olisiko ensimmäinen omistaja ollut jokin terästehdas tai valimo? Sarjaa Ovako, Vuoksenniska, Koverhar, Wärtsilä?
15.05.2017 15:20 Eljas Pölhö: Heikin nosturijutut ovat olleet niin mielenkiintoisia, että piti oikein etsiä onko netissä mitään hyvää kuvastoa vanhoista nostureista. Tällainen löytyi: http://www.internationalsteam.co.uk/cran​es/craneswesteurope.htm

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!