14.06.2015 / Goldenstedter Moor, Saksa

14.06.2015 Hatlapa Junior 1 yksityisomistuksessa oleva pikkuveturi.

Kuvan tiedot
Kuvauspaikka: Goldenstedter Moor Valtio: Saksa
Kuvaaja: Robert Sand
Kuvasarja: Familie-, Spargel und Feldbahnreise 2015
Lisätty: 16.11.2015 00:12
Muu tunniste
Sekalaiset: Kapearaiteinen
Ulkomaat
Vuodenajat: Kesä

Kommentit

16.11.2015 13:45 Heikki Jalonen: Heh. Taitaa olla moottorina Deutz MAH-tyyppi, nestejäähdytteinen (kiehutusjäähdytys) makaava 1-sylinterinen päkättäjä. Moottorin kokomerkki saattaisi olla 711 eli 6 hevosvoimaa, sitkeähköä rotua. Lieneeköhän tämä yksilö valmistettu vieläpä sodan aikaan, johonkin teollisuus- tai linnoitusponnistukseen? Ei tainnut olla mitään valmistajan lätkää nakyvillä?
16.11.2015 23:23 Robert Sand: Veturin historiaa ei ole tiedossa ja ei myöskään valmistusnumero. Veturi löydettiin vanhalta tiilitehtaalta vuonna 1986 ja on sen jälkeen kunnostettu. Lisää tietoa (saksaksi): http://www.eichenberger-waldbahn.de/hatl​apa.htm http://www.entlang-der-gleise.de/Feldbah​nen/feldbahn-hatlapa.html
17.11.2015 01:09 Markku Blomgren: Onkos se maamoottoreissa yleisesti oleva pytikkä jossa vettä myöskin siis tuollainen kiehutusjäähdyttäjä?
17.11.2015 11:33 Heikki Jalonen: MB: useimmiten kyllä. Puhtaimmillaan kiehutusjäähdytys on ns. Waterloo-tyyppisissä moottoreissa eli makaavissa yksisylinterisissä petroolimoottoreissa. Aidossa kiehutusjäähdytyksessä ei ole minkäänlaisia pumppuja eikä putkia, vain suurenpuoleinen ylhäältä ulkoilmaan avoin suurehko vesitila, jonka pohjalla sylinteriputki suoraan sijaitsee ja josta on yhteyskanavia sylinterinkannen vesitiloihin. John Deere Waterloo on lajin kantaisä, kotimainen esimerkki vaikkapa porilainen Veto-petroolimoottori. Tyypillistä niille on se, että moottorin sylinteri ja jäähdytysvesisäiliö ovat yhtä samaa valukappaletta eikä mitään ulkopuolista peltipönttöä ole.

Näin on myös tuossa Deutz MAH-moottorissa, maatalousmoottori kun alkuperäisiltä perijuuriltaan on. Siinä on toki tarvittaessa vaihdettava sylinteriputki, laatuvalmiste kun on.

Pienempien Porilaisten hehkukupumoottoreiden (maatalousmoottoriksi toimitettujen) jäähdytys toimiin myös ilman pumppua, termosifoni-systeemillä. Niissä on kuitenkin aina moottorista erillinen suurehko pystymallinen pellistä tehty vesisäiliö. Isommissa Porilaisissa kuulajuntissa on puolestaan pumppu tehostamassa jäähdytyskiertoa.

Kiehutusjäähdytys pelaa upseerivarmasti niin kauan, kun sylinteriputki ja kannen vesitila ovat vesipinnan alapuolella. Vesi sitoo lämmetessään ja kiehuessaan liikalämmön, joka siis poistuu höyryn mukana pois. Kiehunnan aikanahan veden lämpötila ei nouse yli 100 asteen, ei sitten millään. Vesitilan suuruus on puolestaan sen verran iso, että vettä tarvitsee lisätä melko harvoin, täydelläkin kuormalla vain noin puolen tunnin välein, osakuormalla harvemmin jos ollenkaan.

Monissa maamoottoreissa (esim. klassiset Wickströmit ja Olympiat) jäähdytys hoituu kiertopumpulla, jolla kierrätetään erillisen jäähdytyspöntön vettä moottorin läpi. Niissäkin liikalämmön poisto perustuu enimmäkseen höyrynä poistuvan veden lämpösisältöön. Tavallisesti niissä on kuitenkin erilaisia suihkusuppiloita, verkkoja, hajottajia ja himmeleitä, joiden kautta poistuva vesi valutetaan takaisin säiliöön, siten vettä pyritään viilentämään kuten jäähdytystornissa ainakin. Tällöin veden haihtumisesta (alle kiehumislämpötilassa) johtuva jäähdytysvaikutus on suurempi ja moottori käy hieman viileämpänä, mikä on petrolimoottorin toiminalle hyväksi.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!