10.09.2015 / Välillä Taavetti–Luumäki

10.09.2015 Näkökulmia Kaakonkulmalla. Suomeen tuodaan vuosittain energiaa kymmenen miljardin euron arvosta. Tästä 60 prosenttia tuodaan Venäjältä. Tuontienergia eri muodoissaan, lähinnä fossiilisina ja fissiona, on Suomeen ostettavien bulkkiartikkelien kategorioista suurin, ja myös pääsyypää Suomen kehnohkoon nykyjamaan ja -lamaan. Kuvassa umpineuvostoliittolainen "Slöden pytty" on asetettuna kulkemaan Taavetin ja Luumäen välisellä rataosuudella ratamoottorit huutaen ja muuntamohuoneiden keskipakoistuulettimet ulvoen ‒ tämä kaikki kuitenkin imatrankoskelaisen, viherpestyn ekosähkön voimalla. Kymmenistä öljyvaunuista muodostettu juna on matkalla noutamaan Siperiasta taas uutta, ylitsevuotavaista, rikoksella ja vääryydellä pumpattua mustaa moskakuormaa tislattavaksi jakeikseen Kilpilahdessa. Aamun vastaava tyhjiä öljypyttyjä itärajalle palauttava T 2091 oli peruttu, joten olisiko osa senkin pöntöistä napsahtanut sitten tälle.

Kuvan tiedot
Kuvaaja: Ari-Pekka Lanne
Kuvasarja: Rautarouva
Lisätty: 11.11.2015 11:46
Junatyyppi
T: 2087
Muu tunniste
Sijainti: Linjalla
Vuodenajat: Syksy

Kommentit

11.11.2015 22:26 Tuomo Ala-Keturi: Maamme suurin yritys Neste jalostaa venäläisestä rikkipitoisesta edullisesta öljystä vähäpäästöistä, ja tämä tuo työtä ja vaurautta maahamme. Nesteen jalostamot käyttävät venäläistä öljyä koska se on edullisempaa kuin pohjanmeren brent- laatu ja se on myös logistisesti edullisempaa.
11.11.2015 23:30 Ari-Pekka Lanne: Niin, eikun koitin rivien välissä tapojeni mukaisesti mässäillä sillä teknisesti realistisella, mutta poliittisesti täysin mahdottomalla mahdollisuudella, että entäpä jos koko fossiilisen öljyn käyttö Suomessa korvattaisiinkin kotimaisella uusiutuvalla. Näin myös se oligarkkien välistä vetämä osuus jäisi tuomaan työtä ja toimeentuloa tänne kylmään, pitkien välimatkojen "saarivaltioon". Tämä siis vain siitä syystä, kun nykymenolla luonnon ja Suomen varat eivät tunnu riittävän ‒ puhutaan kansallisesta kestävyysvajeesta, maailmanlaajuisesta ilmastonmuutoksesta ja kuudennesta joukkosukupuutosta. Väittävät jopa niinkin, että jos mehiläiset katoavat, katoavat ihmisetkin.

Vähäpäästöistä? ‒ Typen oksidien osalta: mitattuna huijausohjelmalla vai ilman? Hiilidioksidin osalta: eikö reaktioyhtälö C + O₂ → CO₂ olekaan enää tasapainossa ‒ muodostaako sama tonnimäärä öljyä nykyään entistä vähemmän hiilidioksidia palaessaan?

Tuohon valtatien ja rautatien väliselle viljavalle peltomaalle on muuten tulossa moottoritie. Sen hahmon saa jo tätä kirjoitettaessa näkyviin, jos klikkaa yllä kuvan tiedoissa olevaa Karttapaikka -hyperlinkkiä.
(Käyttäjä muokannut 11.11.15 23:48)
12.11.2015 00:05 Tuomo Ala-Keturi: Vaikka kehitys kehittyykin, kannattaa niiden korvaavien energiamuotojen kanssa olla kuitenkin tarkkana. Esimerkkinä Saksa jossa jouduttiin ojasta allikkoon: http://www.talouselama.fi/lehti/saksan-j​arkyttavan-kalliin-energiakaanteen-loppu​hinta-on-viela-kalliimpi-paastot-eivat-v​ahene-odotetusti-6060150
12.11.2015 00:23 Ari-Pekka Lanne: Sen kerran kun saksalaisen tuulivoimalaitoksen lapa katkeaa, baijerilaisissa lähiöissä saattavat hetken hortoilla hapuillen puolihämärässä, kunnes joku keksii kytkeä aaltovoimalaitoksen generaattorit verkkoon. Mutta kun japanilainen ydinvoimalaitos hörppää hiukan merivettä, syövät Amerikoissa säteilevää Tyynenmeren säilykemakrillia seuraavat 10 000 vuotta. Samahan se oli täällä Euroopassa, kun ydinvoimalaohjaamoinsinöörit tekivät eksperimenttejä ukrainalaisessa ydinvoimalaitoksessa ‒ taitavat vieläkin säteillä marjat ja mustikat mättäillämme.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!