06.08.1968 / Pajujärvi, Pajujärvi

06.08.1968 Tämä Pajujärven onnettomuuden kuva löytyi edesmenneen kummitätini valokuvista, he olivat tulossa lapista onnettomuuspaikan ohitse ja hänen miehensä nousi autosta ottamaan kuvan. Päivää en tiedä, mutta -60 luvun lopussa. En löytänyt tarkkaa päivämäärää, jospa joku tietäisi sen.

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Pajujärvi Kuvauspaikka: Pajujärvi
Kuvaaja: Onni Toropainen (Lisännyt: Hannele Roponen)
Lisätty: 11.07.2015 20:42
Muu tunniste
Sekalaiset: Onnettomuus
Vuodenajat: Kesä

Kommentit

11.07.2015 21:28 Lasse Tauriainen: Veturi on Hr1 1012 ja päivämäärä on luultavimmin 6.8.1968.
11.07.2015 21:52 Antti Laajalahti: Muistan tuon onnettomuuden ja tuo Lassen päivämäärä lienee aika lähelle oikea. Kaatuneen Ukko-Pekan lämmittäjä oli minulla työreissulla kaverina ja kertoi tapahtumasta. Kuopio -Iisalmi välillä oli meneillään radan perusparannus ja Pajujärven eteläpuolelle oli ollut sepelinvienti ja levitysreissu. Sepelit oli purettu ja juna oli matkalla takaisin Iisalmeen. Pajujärvellä ajoi junan eteen traktori peräkärry perässä. Kärryssä oli hitsaukone ja mies kyytiläisenä. Ukko-Pekka tuuppasi kärryä, mies lensi ojan penkalle ja hitsauskone radalle kiskojen väliin. Ukko-Pekka oli junan edessä tenderi edellä, jolloin kiskojen välissä ollut hitsauskone meni tenderin ja veturin alle kuvassa näkyvin seurauksin. Lämmittäjä kertoi rytinän olleen aikamoisen ja tuli ajatus että näinkö tämä kaikki nyt loppuu. Kuljettaja ja lämmittäjä säilyivät kuitenkin vammoitta. Veturista ensimmäisenä oli junassa konduktöörin vaunu. Sen jäänteitä näkyy veturin keulan päällä. Konduktööri loukkaantui vakavasti ja joutui vammojensa takia sairaseläkkeelle. Kaverini kertoi siitä peräkärrystä lentäneestä miehestä. Hän oli istunut ojan penkalla ja toistellut ilmeiseti shokissa, että on hyvä kun ojissa on penkat, sinne on hyvä lentää. Vieressä olevan viitostien liikenne oli poikki jonkin aikaa koska pelättiin veturin kattilan mahdollista räjähdystä. Lapinlahden palokunta sai pientä arvostelua lähdöstä onnettomuuspaikalle, paloauto piti käydä tankkaamassa ennen lähtöä.
(Käyttäjä muokannut 11.07.15 21:53)
12.07.2015 00:44 Jorma Toivonen: Hienoa tietoa tapahtumasta Antilta. Toivottavasti joku taltioi kommentin ja kuvan, ennenkuin kuin se katoaa "bitti-avaruuteen".
12.07.2015 12:36 Hannele Roponen: Kiitos teille, näin moni kuva alkaa elämään ja huomasin ettei kannata kuvia pitää laatikossa vaan etsiä niille vastaus. Monta kuvaa on saanut tarinansa nyt ja varmasti säilyy kun jälkipolvestakin löytyy kiinnostusta vanhoihin paikkoihin ja tarinoihin (n. 480 kuvaa scannattu ja vanhimmat yli 100v)
12.07.2015 21:24 Antti Laajalahti: Lämmittäjä kertoi olleensa huolestunut kattilan tilasta koska konduktöörin vaunu oli silppuna veturin keulalla ja vaunussa olleita piti päästä auttamaan. Hän oli mennyt takaisin veturiin ja katsonut tilannetta pesässä. Tulet olivat pudonneet siististi tulipesän nurkkaan. Kuljettajan puoleinen imuri oli vielä toiminut, sillä oli saanut täytettyä kattilaa ja toisesta imurista laskettua paineita ulos. Veturin etupään juoksutelin pyörä oli jäänyt liian lähelle kiskoja eikä liikenne mahtunut sen ohi. Paikalle saapunut päällikkö oli käskenyt katkaista akselin jolloin pyörä putoaa pois liikennettä haittaamasta; näin oli tehtykin. Rataosaston porukka oli ihmetellyt operaatiota että miksi nyt piti katkaista kallis akseli kun he olisivat voineet tehdä muutaman rautakangen avulla rataan mutkan jolla esteen olisi voinut kiertää. Paikka missä onnetomuus tapahtui ei ole nykyinen puomeilla varustettu tasoristeys, vaan siitä n. 100-200 metriä Lapinlahden suuntaan. Tie oli aikaisemmin sillä kohtaa. Tien pohja saattaa erottua vielä maastosta.
(Käyttäjä muokannut 12.07.15 21:29)
12.07.2015 22:19 Pasi Utriainen: Mielenkiintoinen kuva ja Antin kertomus tapahtuneesta. Nykynäkymä vanhasta ylikäytävästä Google Mapsissa http://tinyurl.com/pdblbfy.
04.11.2017 19:03 Antti Laajalahti: Kuvassa näkyvä mänty on kai edelleen olemassa.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!