Kommenttihaku


Kirjoittaja:



Haettava teksti:



Kommentin sijainti:



Kaikki ehdot
Mikä tahansa ehdoista

Kaikki kommentit / Hakutulokset


kuva 06.05.2018 18:24 Ari Palin  
  Katselinkin, että kalliolla oli joku keltaisessa turvaliivissä. :)
kuva 06.05.2018 18:20 Ari Palin  
  Tähän entisen Mankin ja Luoman välille mahtuisi tosiaan kokonainen uusi kaupunginosa, jota varten voisi perustaa Rysslimpanin seisakkeen. Seisakkeen sijainti olisi siltäkin kannalta hyvä, että paikka on suunnilleen Kauklahden ja Masalan puolivälissä. Nyt tuolla kohtaa on kahden pysähdyspaikan välillä 6 km. Pehmeän maaperän vuoksi rakentaminen tähän olisi tosin melko kallista. Siksi radassakin on edelleen puupölkyt.
kuva 28.03.2018 20:38 Ari Palin  
  Avojohtolinjan linjauksen osalta helpoin ratkaisu ratalinjan siirron kohdalla on varmaankin ollut siirtää se uuden ratalinjan varteen, kuten Ossi perusteli. Olettaen siis, että kyseinen jäljellä oleva pätkä on alkuperäistä avojohtolinjaa eikä museoradan varteen uudelleen pystytettyä linjaa. Porvoossa sitä ei mahdollisesti olisi voinut jättää myöskään vanhalle linjalle, jos tilalle tuli muuta rakentamista, ja myös ohikulkutie olisi katkaissut linjan kulun, ellei sille olisi tehty tien läheisyyteen korotettuja pylväitä.

Mielenkiintoisia historiatietoja niin avojohtolinjojen linjaustavoista kuin Porvoon ohikulkutiestäkin. Kiitos niistä.
kuva 28.03.2018 20:27 Ari Palin  
  Toinen riski Porvoon radalle oli tosiaan Niilan mainitsema ohikulkutien täydentäminen moottoritieksi. En tullutkaan ajatelleeksi.
kuva 25.03.2018 10:12 Ari Palin  
  Tämä onkin mielenkiintoinen kuva. Näyttäisi siltä, että laiturikatosten rakentamisen lisäksi myös raiteita on siirretty lännemmäksi. Vasemmalla oleva raide lienee rantaradan vanha eteläinen ja uusi pohjoinen raide ja katoksen taakse on rakenteilla uusi eteläinen raide.
kuva 25.03.2018 09:43 Ari Palin  
  Kaikeksi onneksi Porvoon ohikulkutie rakennettiin jo tuolloin eikä kymmenkunta vuotta myöhemmin, kun Porvoon radan vakinainen liikenne oli loppumassa. Museorataa varten ratalinjan siirtoa ei varmaankaan olisi tehty, jolloin rata päättyisi nyt ohikulkutien penkkaan.
kuva 25.03.2018 09:38 Ari Palin  
  Minullekin tämä ratalinjan siirto on täysin uusi tieto. Olen myös ihmetellyt kyseistä sepelöityä pätkää, kun rata on muuten kokonaisuudessaan sorapenkalla. Tämän tiedon myötä onkin mielenkiintoista, miksi juuri kyseisellä osuudella on jäljellä pätkä vanhaa viestilinjaa. Onko se siirretty sinne vanhalta ratalinjalta vai rakennettu vasta radan museoinnin jälkeen rekvisiitaksi? Tuskinpa 1970-luvun lopulla on enää asennettu uutta perinteisen mallin mukaista avojohtolinjaa.
kuva 15.03.2018 20:50 Ari Palin  
  Näyttäisi olevan viikonloppu, koska raiteella 1 on menossa juna pohjoiseen päin aamulla ja koska juna on kulussa N-tunnuksella. Ennen Tikkurilan kaupunkirataahan raidetta 1 liikennöitiin arkiaamuisin Helsingin suuntaan. Alkoiko itäisimmän raiteen ruuhkasuunnan mukainen käyttö raiteen valmistuttua Tikkurilaan asti 1972 vai Keravalle asti 1981?
kuva 15.03.2018 20:29 Ari Palin  
  2606:tta veikkaan minäkin. On helpompi teipata väärät numerot kuin haalia jostakin väärät pronssinumerot. :) Ellei niitä sitten ole jossain paljon varalla.
kuva 15.03.2018 20:22 Ari Palin  
  Kioski tullaan käsittääkseni kaikissa ERd-vaunuissa korvaamaan istumapaikoilla.
kuva 15.03.2018 20:19 Ari Palin  
  Tässä onkin pyöräilijät sijoitettu järkevästi keskelle, jolloin ei tapahdu pyöräilijöiden ja jalankulkijoiden välisiä yllättäviä kohtaamisia portaiden tai hissien kohdalla. Tosin seurauksena pyöräväylä näyttää melko kapealta. Periaatteessa tuossa ei ole ollenkaan tarvetta ylittää pyöräväylää tunneliosuudella, vaikka suojatiet onkin portaiden/hissien kohdalle sijoitettu. Jos on vaihtamassa laituria, sen tekee todennäköisesti joko pelkästään portaita tai pelkästään hissejä käyttäen. Tilanne on tietenkin toinen, jos tunnelissa on ajateltu noudatettavan oikeanpuoleista liikennettä siten, että tunnelin yksi reuna on varattu vain yhdensuuntaiselle jalankulkuliikenteelle. Liikennemerkit eivät kuitenkaan tätä tue. Suojatie myös varoittaa pyöräilijöitä hissistä tulevista pyörän kanssa kulkevista, jotka muuttuvat suojatien kohdalla jalankulkijoista pyöräilijöiksi.
kuva 10.03.2018 21:20 Ari Palin  
  Mielenkiintoinen laituripolkuratkaisu tuossa. Laituripolku on vain välilaiturin ja radan pohjoispuolen välillä, yhteys aseman edustalle raiteen 1 laiturille puuttuu. Toisaalta hieman kauempana näyttäisi olevan laituripolku raiteen 1 yli.
kuva 16.11.2017 19:15 Ari Palin  
  Myös Vantaasta saattaa tulla raitiotiekaupunki: https://yle.fi/uutiset/3-9909019. Samalla Helsinki saisi jo kolmannen erillisen raitiotiensä. Ja jos raitiotie kulkisi nykyisen 562:n reittiä, tulisi neljäskin, joka tosin olisi Vantaan alueen kautta yhteydessä kolmanteen.
kuva 17.09.2017 21:42 Ari Palin  
  Tuo on hieman Platformskjul-rakennuksen oloinen. Onkohan siinä ollut alun perin avokuisti?
kuva 17.09.2017 21:20 Ari Palin  
  Mannerheimintien vanhan nimen tiesinkin, mutta kiitos noiden muiden katujen historiatiedoista. Toki arvasin, ettei Postikatu ollut vielä Postikatu, koska Postitalo tosiaan valmistui vasta vuonna 1938. Keskuskadusta historiasta ei sen sijaan ollut mitään käsitystä.

Wikipediasta löytyy kuva Hakasalmenkadusta: https://fi.wikipedia.org/wiki/Keskuskatu​_(Helsinki)#/media/File:Hakasalmenkatu.j​pg. Kadun toisessa päässä lienee suoran kulun Espalle estäneeseen kortteliin kuulunut rakennus Aleksanterinkadun eteläreunassa. Kuvan perusteella Hakasalmenkadulla olisi ollut raitiotiekin ainakin 1920-luvun alussa, mutta Saarisen suunnitelmasta poiketen yksiraiteisena. Toki raide on voinut olla siinä jo ennen Saarisen suunnitelmaakin, jolloin suunnitelma olisi sisältänyt toisen raiteen lisäämisen.
kuva 16.09.2017 23:53 Ari Palin  
  Henkilöliikenteen vaihtoyhteys Hangon suuntaan kaipaisi parannusta eli läntistä alikulkua. Itäpäässä on sekä ali- että ylikulku, länsipäässä ei kumpaakaan. Aikoinaan länsipäässä oli laituripolku. Silloin tilanne tosin taisi olla se, että Karjaan keskustaan mennessä joutui tekemään pitemmän kierroksen, koska välilaiturilta ei ollut yhteyttä sillalle.
kuva 16.09.2017 23:33 Ari Palin  
  Nykyinen raiteiden alkukohdan km-lukema on 0+159. Joskus olen miettinyt, mitäköhän Helsingin aseman km-lukemille olisi tehty, jos muutos olisi ollut toisinpäin eli uudet raiteet olisivat ulottuneet etelämmäksi kuin alkuperäinen nollakohta.

Rautateiden km-laskenta on joskus sangen mielenkiintoista. Esimerkiksi Keravalla on km-tolpat 28 ja 29, joilta ei kummaltakaan ole Helsinkiin 28 tai 29 kilometriä (ei edes noin) mitään kautta laskettuna, eikä ole koskaan ollutkaan.
kuva 16.09.2017 23:04 Ari Palin  
  Raitiotieyhteydet Kaivokadulta on tässä suunniteltu Postikadun kautta Mannerheimintielle ja Keskuskadun kautta Aleksanterikadulle. Nykyinen tilannehan on se, että Mannerheimintielle kuljetaan suoraan Kaivokatua ja Aleksanterinkadulle Mikonkadun kautta.
kuva 16.09.2017 22:54 Ari Palin  
  Saarinen on näköjään suunnitellut kiertoliittymänkin - noin 80 vuotta ennen kuin niitä alkoi Suomeen enenevässä määrin ilmestyä. :)
kuva 16.09.2017 22:26 Ari Palin  
  Jos Savon radan yöjuna joskus palautettaisiin, olisihan se mielenkiintoinen vaihtoehto jatkaa junan reittiä Kajaanista Kontiomäen ja Taivalkosken kautta Rovaniemelle. Juna siis saapuisi Rovaniemelle idästä päin Kemijärven kautta. Liitos nykyiseen (jo suljettuun) rataan voisi olla jossain Joutsijärven paikkeilla. Taivalkosken ja Kemijärven välillä voisi olla pysähdykset Kuusamossa ja Rukalla. Tällainen rata tosin ei taitaisi olla kannattava, kun kysyntää olisi lähinnä hiihtosesonkina. Paitsi ehkä siinä tapauksessa, jos Itä-Lapin kaivoshankkeet lähtisivät vauhtiin ja näillä kaivannaisilla olisi kysyntää Itä-Suomessa.
kuva 13.07.2017 17:40 Ari Palin  
  Itse ehdottaisin Hennan lisäämistä luetteloon siten, että myös Lähdemäki jää sinne. Silloin on mahdollista merkitä liikennepaikka kuvanottoajan mukaan. Kääntöpuolena on tietenkin se, että hakiessaan kaikki kuvat ko. liikennepaikalta pitää silloin tietää hakea myös vanhan nimen perusteella.

Tarkistin kahden esimerkin perusteella, miten aiempien nimenmuutostapausten kanssa on menetelty. Luettelosta löytyy Nokka muttei Peipohjaa. Käytetystä tavasta on siis paha mennä sanomaan mitään. Tosin molemmissa esimerkkitapauksissa uusi nimi (Luoma, Kokemäki) on siirtynyt toiselta liikennepaikalta, joka on samalla lakkautettu. Katsoin vielä yhden Hennaa/Lähdemäkeä vastaavan esimerkin: Silvolaa ei löydy luettelosta.
kuva 10.07.2017 11:41 Ari Palin  
  Riihimäki - Tampere -välillä on käynnissä isompikin opastimien vaihtourakka. Pitkin matkaa on uusia opastinpylväitä radan varressa kumolleen käännettynä odottamassa pystytystä. Ilmeisesti kuvassa näkyvän kaltaiset portaalit korvataan yksittäisillä pylväillä siten, että kulkusuuntaan nähden vasemman raiteen opastin on raiteen vasemmalla puolella. Malli on tuttu mm. Kytömaa - Luumäki -osuudelta. Uudet opastinpylväät ovat eri paikoissa kuin vanhat, joten arvelen, että muutoksen syynä ovat opastinvälien muutokset eikä niinkään opastinrakenteiden uusiminen. Ne vain kannattaa uusia samalla, kun sijaintipaikkoja muutetaan. Eikä pelkkä opastinrakenteiden uusiminen olisi järkevääkään, varsinkaan kun yhdistelmäopastimien tulo odottanee nurkan takana. Kuvan paikassa uudet opastimet on toteutettu edelleen portaaliratkaisuna, koska paikalla on kolme raidetta eikä keskimmäistä varten voida sijoittaa pylvästä raiteen viereen.
kuva 10.07.2017 11:26 Ari Palin  
  Kuva näyttäisi olevan Postlarinkadun kohdalta. Nykyäänhän tässä kohtaa on neljä raidetta ja viidettä rakennetaan.
kuva 17.06.2017 18:26 Ari Palin  
  Eilen illalla 16.6. tämän "Rekolan tarhan" valtasivat Sm2-yksiköt.
kuva 17.06.2017 18:19 Ari Palin  
  Voi käydä myös niin, että liikenteen kasvaessa toinen kiskopari rakennetaankin tällä kohtaa noin 50 km olemassa olevan raiteen länsipuolelle, ellei kyse ole pääosin tavaraliikenteen suuresta kasvusta.
kuva 07.06.2017 19:07 Ari Palin  
  Jalasjärvellä tällä taululla olisi aikoinaan voinut näyttää yli kuukauden junat kerralla. :)
kuva 07.06.2017 18:57 Ari Palin  
  Hyvä tietää tämäkin. Aina oppii uutta.
kuva 06.06.2017 22:14 Ari Palin  
  Lähinnä tunnelia olevan ajojohtopylvään orressa on oudon näköiset eristimet. Ne näyttäisivät olevan samanlaisia kuin Järvenpään ja Saunakallion välille juuri asennetuissa uusissa portaaleissa, eli aiempaa ohuempia ja väriltään harmaita.
kuva 06.06.2017 21:57 Ari Palin  
  Tampere ottanut Turusta mallia. Myydäänköhän tuossakin jäätelöä? :)
kuva 08.05.2017 20:33 Ari Palin  
  Nopealla vilkaisulla näyttää kuin Dm12 olisi tulossa kohti..
kuva 07.05.2017 17:11 Ari Palin  
  Taitaa vielä Santaradantiekin loistaa poissaolollaan, kun ei näy tasoristeystä.
kuva 07.05.2017 17:02 Ari Palin  
  Sama veturi samassa paikassa mutta päivää aiemmin oli ensimmäinen oma live-havaintoni FenniaRailin kalustosta.

Olisiko kyse Oulunkylän vaihderemontista eikä Pasilan? Ainakin nyt viikonloppuna uusittiin vaihteita Oulunkylässä. Pasilaan asennettiin uusia vaihteita ja vanhoja uusittiin jo viime syksynä, mutta se ei toki estä sitä mahdollisuutta, että vaihdetyöt jatkuisivat Pasilassa nyt keväällä. Pasilan pohjoisesta raiteenvaihtopaikasta puuttuu vielä yksi yhteys - sen jälkeen se olisi täydellinen eli yhteydet kaikkien neljän raiteen välillä molempiin suuntiin.
kuva 05.03.2017 18:57 Ari Palin  
  Tällä kertaa ympäriajossa näemmä myös veturi pyörähti ympäri.
kuva 21.02.2017 21:57 Ari Palin  
  Olisiko letka ollut käymässä muutamaa päivää aiemmin Porvoon radalla 120-vuotisjuhlissa?
kuva 19.02.2017 17:52 Ari Palin  
  Nämä joulukuussa 2016 liikenteeseen palautetut Riihimäki - Lahti -lähijunavuorot on sijoitettu 1300-sarjaan, kun koko ajan liikenteessä olleet vuorot kuuluvat 300-sarjaan. Näin ilmeisesti siksi, että 300-sarjassa ei ollut varauksia uusille vuoroille eikä vanhojen vuorojen numerointia haluttu taas muuttaa. Informaatiojärjestelmä näyttää luokittelevan 1300-sarjan junat kaukoliikenteeseen, mutta 300-sarjan junat ovat oikeaoppisesti lähiliikennettä. Niinpä Riihimäen aikataulunäytöissä joka toinen vuoro on lähiliikenteen ja joka toinen kaukoliikenteen näytössä.
kuva 07.02.2017 20:58 Ari Palin  
  Malmilla oli toki se ero Ilmalaan nähden, että asemarakennuksen ollessa suljettuna keskilaiturille pääsi vain laituripolun kautta. Eli aivan vertailukelpoinen se ei olekaan.
kuva 07.02.2017 20:40 Ari Palin  
  Jos olen oikeilla jäljillä, niin tässä kohtaa on nykyisin Töölön kisahalli oikealla. Taustalla erottuu mielestäni hieman ennen Nordenskiöldinkadun risteystä oleva pieni kaarre oikealle, josta alkaa samalla loiva ylämäki.
kuva 05.02.2017 21:18 Ari Palin  
  Se selittääkin sitten laituripolun säilymisen. Nykyaikana vastaavassa tilanteessa laituripolku kuitenkin suurella varmuudella lähtisi.

Vastaava tilanne oli itse asiassa myös Malmin vanhalla asemalla. Laituripolku kulki raiteiden 2 ja 3 yli, vaikka vieressä oli Kirkonkyläntien/Latokartanontien silta ja molemmilta laitureilta porrasyhteys sillalle. Laituripolun vieressä aidassa oli kiinni varoitustaulu, jossa luki "Varokaa junaa" ja piirros kolmesta junasta, joista kaksi oli tulossa kohti Sr1 keulalla ja kolmas menossa poispäin. Sekä Ilmalan että Malmin laituripolku oli toki varustettu myös asianmukaisin ulvovin äänivaroituslaittein.
kuva 04.02.2017 18:47 Ari Palin  
  Ilmalan portaikot ovat tässä vielä melko tuoreet, sillä Hakamäentie valmistui vuonna 1976. Laiturien asfaltointi näyttäisi vielä tuoreemmalta. Eritasoratkaisusta huolimatta Ilmalan laituripolku säilyi käytössä Leppävaaran kaupunkiradan tuloon saakka.
kuva 21.11.2016 21:50 Ari Palin  
  Vanha asema on ollut näemmä samanlainen kuin Jänisjärvellä on yhä jäljellä.
kuva 04.11.2016 22:43 Ari Palin  
  Näin tämän itsekin Oulunkylässä, mutta saman päivän aamuna noin klo 7.17, kun se oli lähdössä koeajolle.

Aika harvoin taitaa olla Käpylän vaihde käännettynä poikkeavalle raiteelle. En ole onnistunut itse vielä koskaan näkemään sellaista tilannetta.

Jos katsoo tarkkaan kuvan vasempaan reunaan suunnilleen P-junan keulan kohdille, voi havaita irtonaisen raide-elementin. Se on peräisin hiljattain puretusta metron entisen yhdysraiteen pätkästä.
kuva 04.11.2016 22:30 Ari Palin  
  Aiempaa isommat tilat sai R-kioski tuosta. Mitä vanhan R-kioskin paikalla on nyt?
kuva 27.10.2016 22:02 Ari Palin  
  Kyllähän Lapualla pysähtyi jo viime vuonna eräs sekarunkoinen Kokkolaan matkannut yöjuna. :)
kuva 27.10.2016 21:45 Ari Palin  
  Lauri lienee oikeassa. Linkin takaa löytyy teksti: "Мотовозы МУЗ-4 выпускались Онежским машиностроительным заводом с 1946 г. по 1956 г. ("Онежец")" eli vetureita olisi valmistettu Petroskoin tehtaalla vuosina 1946-1956. Ennen tätä tietoa pidin yhtenä vaihtoehtona sitä, että keulan nimi ei olisikaan ollut valmistaja vaan käyttöpaikka.
kuva 26.10.2016 21:21 Ari Palin  
  Mitähän tuo "Äänistehdas" (Онего = Ääninen) tarkoittaa veturin keulassa?
kuva 26.10.2016 20:47 Ari Palin  
  Juhan idea on erittäin kannatettava. Samanlainen näyttö sopisi myös Sr2:n keulaan. Tavarajunaa vetäessään näytössä voisi olla T + junan numero, niin ei menisi radan varressa arvailuksi. :)
kuva 05.10.2016 22:36 Ari Palin  
  Huomasin noin kuukausi sitten Kotkaan matkatessani, että lähiliikennerataosan Riihimäki - Lahti lisäksi myös taajamajunareitit Lahti - Kouvola ja Kouvola - Kotkan satama ovat siirtyneet avorahastuksen piiriin.
kuva 26.09.2016 16:09 Ari Palin  
  Vasenta kiskoa kun katsoo, niin näyttää kuin raideleveys kapenisi, mutta jos katsoo oikeaa kiskoa, niin siinäkin on siirtymä samalla kohdalla samaan suuntaan. Raiteiden päät eivät ole rakentaessa osuneet aivan kohdakkain? Tulkitsen, että valtakunnanraja on raiteen poikki piirretyn valkoisen viivan kohdalla.
kuva 26.09.2016 15:51 Ari Palin  
  Minulla oli käsitys, että vanha silta kunnostettaisiin, mutta käsitykseni oli siis väärä, samoin kuin käsitykseni hankkeen kaksivaiheisuudesta. Kiitos korjauksesta ja linkistä. Olen tuon muutama kuukausi sitten lukenutkin, mutta kertaus on opintojen äiti. :)
kuva 26.09.2016 00:01 Ari Palin  
  Lahden oikoradalla jäi puutalo Luhdanjoen sillan alle. Sitä käytettiin viime vaiheessa työmaaparakkina: http://vaunut.org/kuva/18237.
kuva 25.09.2016 23:55 Ari Palin  
  Mahdollinen kaksoisraidekin mahtuu hyvin kulkemaan aukosta, ainakin jos se rakennetaan tälle puolelle nykyistä raidetta.