Kommenttihaku


Kirjoittaja:



Haettava teksti:



Kommentin sijainti:



Kaikki ehdot
Mikä tahansa ehdoista

Kaikki kommentit / Hakutulokset


kuva 18.04. 22:19 Heikki Jalonen  
  Tuo ikkunan suojaus johtuu tuulilasin lujuus- ja suojaavuusvaatimuksista, jotka ovat riippuvaisia suurimmasta sallitusta nopeudesta. Riittävän suojaavaa lasirakennetta tuohon Hr11:een ei taidettu muuten saada aikaan kuin kalteroimalla, simppeli kiilakumi-ikkunahan siinä vain on. Toisaalta, kalteri hankaloittaa tehokkaasti lasin puhdistamista eikä siinä ole edes pyyhintä. Siksipä kuljettaja varmaan tähystääkin viereisen, puhtaamman lasin kautta, ainakin näin hidasnopeuksissa. Linja-ajossa mieluimmin sitten suojaavan kalterin takaa.

Kuvan oton aikoihin (vuonna 1970) voimassa oleva määräys (UIC-651) vaati kuljettajan edessä olevan tuulilasin läpäisynkestävyyden koeprojektiililla (1 kg / 90 mm) täyttyväksi nopeudella Sn+160 km/h. Hr11 tapauksessa vaatimus olisi siis ollut 280 km/h. Uutena veturi ei varmasti olisi sitä täyttänyt, lasien ollessa vain karkaistuja; ennen laminaattien aikaa. Eipä taidettu tehdä koeammuntaa sen lasille, vaan luotettiin mekaaniseen lisäsuojaan kun vaatimuksiin vastattiin.
kuva 05.04. 17:45 Heikki Jalonen  
  Ehkä voisi mainita, että junayksiköt ovat kuvassa kirjaimellisesti "kotonaan", onhan ne valmistettu juuri Riikassa. Valmistaja RVR.
kuva 05.03. 17:59 Heikki Jalonen  
  Joku saattaa ehkä miettiä, miten tuo kaikki rautarikaste purettiin pois noista laivoista? Aluksi tietysti käsityönä, mutta eipä aikaakaan, kun keksittiin maailman kummallisin kone: The Hulett Ore Unloader.

Katsokaapa tästä: https://www.youtube.com/watch?v=S2B-V2n4​b34

Videoita on useampiakin, ja niissä myös rautatiemaailma on äärimmäisen mielenkiintoinen. Sähkövetureita ja kaikkea.

Nykyään malmin kuljetukseen käytettävät laivat ovat itsepurkavia ja dinosaurukset ovat kuolleet sukupuuttoon. Mutta malmi kulkee edelleen Suurilla Järvillä.
kuva 28.11.2023 21:00 Heikki Jalonen  
  Lavetin kyydissä, kaulalla, näkyvät myös toiset selänsärkijät: ajoraudat. Niitä käytettiin, kun kyytiin piti sivulta käsin ajaa mekaaninen kaivinkone tai muu huonosti kiipeilykyinen ja mieluusti kaatumishaluinen kömpimäkone. Telapuskukoneen yleensä pystyi ajamaan kyytiin peräpakan yli. Puhumattakaan hydraulisesta kaivinkoneesta, sellainenhan hyppää lavetille ihan itsestään mistä vain suunnasta.

Lavetin takapäässä näkyvät myös käännettävät ajosillat. Arvasittekin jo, selkähydrauliikalla niitäkin käytettiin.
kuva 28.11.2023 20:44 Heikki Jalonen  
  Vetoauto on Scania, edelleen vielä myös Vabis, malli 76 Super eli jo uusi 11 litrainen ahdettu voimamoottori tuolla piiitkän pellin alla. Teliveto.

Lavetista enemmän toisen kuvan kommenteissa.

Mahtaakohan tuo Consul olla kuljetusta dokumentoineiden kameradien ajokki?
kuva 28.11.2023 20:32 Heikki Jalonen  
  Lavetti on Siimet Oy, Mikkeli, tekemä "40-tonninen". Akselistossa on 16 pyörää, kokoa 10"20. Akselisysteemissä on molemmin puolin pitkittäiset telikeinuvarret, joiden päissä lyhyet poikittaiset keinut ja niiden päässä pyörännapa kussakin; yhteensä 8 napaa joissa paripyörät. Varsinaisia läpimeneviä akseleita ei ole, vaan systeemi on täysin tasaava. Mitään jousitusta ei ole, joten suurin sallittu nopeus olisi ollut 50km/h. Siis periaatteessa. Käytännössä vetoauton kulkuhalut olivat ainoa rajoite.

Tuossa liipettiparrun kohdalla peräpakalla on ylöspäin olevat aukot, joista keskimmäiset pyörät on - juuri ja juuri ja juuri - mahdollista vaihtaa. Vaihtoon "riittävä" rako näkyy rekisterikilven alapuolella. Arvatkaapa, onko noiden keskimmäisten pyörien vaihtaminen mukava askare; varsinkin jos maassa on rapaa ja räntää ja pakkasta ja lavetin kyydissä jokin liikuntakyvytön mötikkä peittämässä po. aukkoja. Oli onni ja ihme, jos kyydissä oli toimintakuntoinen (ja käyntiin lähtevä) hydraulikaivinkone, sillä nostaminen onnistui paremmin kuin pelkällä selkähydrauliikalla...

Siimet valmisti joskus aikanaan myös 8-pyöräistä versiota samalla idealla, siinä akselistossa oli ainoastaan poikittaiset keinut.
kuva 27.11.2023 10:09 Heikki Jalonen  
  Jorma, nimenomaan takapuolelle. Jos pantiin etupuolelle niin pian päästiin hautajaisiin. Ei traktorin vaan kuskin...
kuva 26.11.2023 23:14 Heikki Jalonen  
  Zhopaulaisten kaksitahtisten kanssa tällä ei ole mitään yhteistä. KMZ (Dnepr) ja Irbit (Ural)-pyörien alkuisä oli BMW R71.

KMZ-alkuperän tuossa resiinassa tunnistaa jakopäänkopan kannessa olevasta logosta.
kuva 26.11.2023 21:33 Heikki Jalonen  
  Vihje: laskekaapa etupyörien puolien lukumäärä. Amerikan Farmall F-20 Wide Front-traktorissa niitä olisi 12 kpl/pyörä.

Tuo detalji pisti tunnistukseen uuden ilmansuunnan. Koska pienoisradan mallimaailma sijoittuu 1930-luvulle, niin tuon koneen oikea "merkki" olisi Punainen Putilov tai Kirov Universal-2, sijaintipaikka Leningrad. S.M.Kirovin murhan (joulukuussa 1934) jälkeen tehdaskompleksi nimettiin Kirovin tehtaiksi. Farmall-lisenssikoneiden valmistus oli alkanut joskus 1934. Rohkenen kuitenkin epäillä, että ensimmäisten vuosien tuotantosaavutuksista ei olisi montaakaan vientikonetta liiennyt.

Sinänsä on teollisuushistoriallisesti hauska sattumus, että Universal-traktorin (joka siis pohjautui International Harvester-tuotteeseen) valmistus alkoi samassa paikassa, jossa oli valmistettu Fordson-Putilovets-traktoria (neuvostoväittämän mukaan joka useampia...) eli keskeisen kapitalistisen kilpailijan tuotteeseen perustuvaa konetta.

Putilovin tehtaat eli nykyinen (edelleen) Kirovin tehdas (edelleen myös traktorivalmistaja) on myös merkittävä paikka rautatiehistorian suhteen, siellä alkoi 1870-luvulta alken merkittävä kiskokaluston, erikoisesti veturien, tuotanto. Nikolai Putilov vaikutti laajasti myös Suomessa.

Vladimirin traktroritehdas rakennettiin vasta sodan aikana, panssarivaunujen tuotantoa varten. Traktorituotantoon siirryttiin 1945, jolloin tuon mallisarjan tuotanto siirtyi sinne ja koneen merkiksi tuli VTZ. Meilläkin joskus nähtiin (erittäin vähän) tehtaan mallia VTZ-28, joita Konela toi noin 20 kpl erän, myyntinimellä Valto 28. Lukaiskaapa Vakolan koetusselostus nro 350, vuodelta 1960. Hämmästytte...
kuva 26.11.2023 16:00 Heikki Jalonen  
  Tuon donkey-koneen kaksi vaijerikelaa paljastavat, että se on erityisesti tarkoitettu tukkien siirtämiseen, johon työhön sisältyy sekä nostoa että vetoa, usein molempia samanaikaisesti. Googlatkaapa "steam logging donkey". Löytyy kyllä muutakin käyttöä, aina poniin menneiden junien nostoista.
kuva 26.11.2023 01:42 Heikki Jalonen  
  Tämä oli muuten paha! Sehän on Neuvostoliittolainen IH Farmall lisenssivalmiste (=kopio) eli Vladimirin Traktori Tehtaan Universal 2. Hachetten 1:43 malli. Todella outo kulkija Amerikan takamailla. Mitenkähän siinä Farmer-Johnny pärjää metristen kierteiden kanssa...
kuva 26.11.2023 01:18 Heikki Jalonen  
  Sehän kovastikin moderni kone, kansiventtiilirakenne, täyspainevoitelu ja kaikkea. Natikka-firman Farmall Wide, sellaisena kuin se olisi voinut olla uutena noin vuonna 1929. Ehkäpä Coopista ostettu, koska vihreä eikä lue Farmall tankin kyljessä. Sai myös Searsilta, postimyynnistä.
kuva 26.11.2023 00:31 Heikki Jalonen  
  John Deere taitaa olla mallia GP ja vuosimallia 1931... koska pakoputki oikealla/ilmarööri vasemmalla. Kovin on kotonaan tuossakin maisemassa.
kuva 26.11.2023 00:15 Heikki Jalonen  
  Masinan moottori näyttäisi olevan peräisin KMZ K-750 moottoripyörästä. Samasta lähteestä ovat myös loistavaa tulevaisuutta valaiseva paiskari ja nopean edistymän tiellä olevia varoittava töötötin. KMZ on tietysti Kiovan moottoripyörätehdas, Ukrainassa siis.
kuva 24.11.2023 11:54 Heikki Jalonen  
  Juuri tuota fraktioiden käyttöä "helpottamaan" on keksitty erilaisia numeroilmaisuja, kuten ruuvinumerot tai AWG-lankanumero.

Kaikille lienee jo varmaankin tässä vaiheessa selvää, että näitä numerojärjestelmiä on määrättömän monta, ne ovat ehdottomasti erilaisia eivätkä keskenään millään tavoin yhteenvetoisia. Ja koon/numeron kasvusuunnan logiikka vaihtelee.

Esimerkiksi, 1/8" (noin 3,25 mm) puuruuvi on numero 5. Ja kas, saman kokoluokan BA-ruuvi on myös nro 5. Mutta, se on puhdas sattuma, sillä BA-ruuveissa halkaisijan kasvaessa numero pienenee, puuruuveissa taas numeron kasvaessa halkaisijakin kasvaa.

Vastaavasti, noin 1/8" (3,25 mm) AWG-lanka on numero 8; langan ohentuessa AWG-numero kasvaa.

Kyllä meidän on paljosta kiittäminen Ranskan Suurta Vallankumousta. Jollei muusta, niin metrijärjestelmästä...
kuva 23.11.2023 11:48 Heikki Jalonen  
  Tuumamitat elävät myös elektroniikkalaitteissa erittäin lujassa, täysin erottamattomasti itse asiassa. Tavallisten liittimien pinnijaot ovat tuumaisia, samoin tavalliset piirilevykoot. Ja jokaisessa modernissa elektroniikkalaittessa pääosassa olevat SMD-komponentit, niidenkin mitoitus on tuumapohjainen. Siksipä myös uusinkin älylätty on sisäiseltä mitoitukseltaan puhtaasti tuumamittainen...

Tai kuten meillä Ilmavoimat: vuonna 1990 lenneltiin metrien korkeuksissa. Nykyään enää jalkojen korkeudella.
kuva 23.11.2023 08:22 Heikki Jalonen  
  No jaa, kauppiaat tietysti jatkoivat myymistä Pipin Pienen kyynäröissä. Mutta sisäänostot tehtiin Kaarle Suuren kyynäröissä. Kauppa se on joka kannattaa... Myös jalka ja tuuma olivat usein regenttisidonnaisia.
kuva 22.11.2023 23:21 Heikki Jalonen  
  Esa: kyllä. Mutta voi olla viisaampaa, että emme edes yritä perkata (edes lähes) kaikkia imperiaalisia yksiköitä täällä, siinähän loppuisi koko internetistä...
kuva 22.11.2023 23:13 Heikki Jalonen  
  Paremmin venäjää osaavat voivat googlata laitteen kehittäjän, Daniil Treger (Даниил Трегер), jonka sukunimen mukaan tuo laitemalli tunnetaan. Ensimmäinen patentti on vuodelta 1912, siis jo ennen neuvostoaikaa. Tuo tähtimylly on tietenkin neuvostokehistelmä samasta periaatteesta.

Tuo kippurainen ura laitteen sivussa on kapuloiden säilytysmakasiini, niitä mahtuu kojeeseen useampi kymmenen kappaletta. Kapuloiden varsipäät näkyvät ulospäin, joten niiden määrä on helppo todeta. Kapulassa on olakkeita, joten sitä ei voi vetää suoraan pois makasiinista, vaan se pitää kuljettaa pitkin uraa lukituslaitteen kiekolle, CCCP-tähti. Oikeanpuoleisessa laitteessa on yksi kapula makasiinissa sisällä.

Kapuloiden olake-ura-kombinaatiot muodostavat yksilöllisen muodon, joka on lupavälille ja laiteparille ominainen avain. Laiteparin sisäiset haitat sallivat ainoastaan niille kuuluvien kapuloiden kulun. Periaatteessa kuten kaksi lukkoa, jotka toimivat samalla avaimella. Samaa muotoa ei saa olla samalla alueella tai yhteysvälillä.

CCCP-tähti-kiekko on asennossa, jossa kapula saadaan ulos, mikäli luvan antava pää (vastaanottava liikennepaikka) vapauttaa sähköisen lukituksen. Samassa asennossa työnnetään palautuva kapula sisään. Kiekkoa pyöräytetään siten, että kapulan reikä tulee kello kuuden suuntaan, silloin kapula voidaan viedä eteenpäin makasiiniuraan. Pyöreä ura liittyy kapuloiden määrän laskuriin.

Lupapyyntööön vastataan veivaamalla kammesta tuota keskellä näkyvää dynamolaitetta. Ampeerimittari näyttää silmukan virran ja ilmaisee myös silmukkavirran suunnan.
kuva 22.11.2023 17:53 Heikki Jalonen  
  Kyllä ajat ovat tiukkoja ja elanto lujassa. Vaikuttaisi jopa siltä, että korvaukseen saantiin on sisältynyt peräti 15 vuoden karenssi...
kuva 22.11.2023 15:47 Heikki Jalonen  
  Aijai. Kyllä Unionin väki prosenttinsa haluaa ja säännöllisen prosenttikorotuksen. Ongelma tulee kuitenkin eteen, kun lopputulemana aletaan lähestyä tai jopa ylittää 100% taso...
kuva 22.11.2023 13:32 Heikki Jalonen  
  Ahaa, lyhyt etäisyys - vain kymmenen lenkkiä - tosiaan tekee mahdolliseksi lähetin sujuvan käytön. Mikä muuten on lähetin palkka teidän Yhtiössänne? 1s 3d päivässä varmaan enintään, korkeampi palkkio tuskin olisi sovelias kun matkakin on vain pari yardia...

Mutta, kulkeeko poletti mukana lupajunassa, kuten tosielämässä olisi asia?
kuva 22.11.2023 13:10 Heikki Jalonen  
  Vanhaa kadonnutta Toppilaa. Taustalla Paraisten Kalkin, myöhemmin Finnsementin siilolaitos. Purettiin vuoden 2012 tietämillä.

Näyttäisi siltä, että vaunuun kuormataan siilosta irtosementtiä. Sitä tuli tuonne Toppilaan joko laivoilla tai junakyydillä. Junalla tavara tuli yleensä (tai ilmeisesti aina?) Kolarista, Äkäsjoensuun sementtitehtaalta.

1970-luvun Tuiran arki-iltoihin kuului Deeverivetoinen, noin 8 Soi-vaunun Kemin suunnasta saapunut juna, joka Tuirasta peräytettiin kohti Toppilaa ja edelleen salmen eteläpuolelle tuonne terminaalille. Saapuneen junan sementit purettiin pneumaattisesti alapurkuliitännöistä.
kuva 21.11.2023 23:12 Heikki Jalonen  
  Ehkäpä jostain Intian suunnalta saattaisi niitä pajatsoja olla saatavissakin...

Mutta, teillä varmaan lupapoletti siirtyy suojavälin läpi junan mukana, varmaan avovaunussa. Oikea poletti ei tietenkään mahdu noihin HO-kokoisiin vaunuihin kyytiin, sellainen on kai jotain neljä tuumaa ainakin halkaisijaltaan. Eli, kojeet pitäisi rakentaa pienoismaailmaan sopivissa mitoissa.

Kaipa sen suojastuksen voisi toteuttaa myös tosi-tosi vanhaan tyyliin: lähettipoika kuskaa tarvittaessa poletin lähettävään päähän. Ehkä vapaaehtoisia saattaisi löytyä siihenkin puuhaan. Eihän matkaakaan ole pienoismaailmassa mailikaupalla...

Tai sitten ihan perus-yksinkertainen sähkömekaaninen toteutus... Mahdollista, koska laitteiden fyysinen etäisyys on pieni ja mekaaninen yhteys laitteiden välillä on toteutettavissa. Mekaaninen yhteys (=pyörivä tai työntö/veto-välitanko) toimii tietysti osaltaan virtapiirin johtimena, samoin toimivat poletit ja paluujohdin. Jotta silmukka sulkeutuu, kojeissa pitää yhteensä olla paikallaan (n-1) polettia, yksi poletti on vapaana kulkemassa. Virtapiiri on tietysti poikki, jos kojeissa on paikallaan (n-2) tai vähemmän poletteja. Jos lähetetään useampia junia peräkkäin samaan suuntaan, lähettävä pää ottaa poletin kojeesta. Mutta, virtasilmukka sulkeutuu kun vastaanottava pää asettaa linjalta saapuneen poletin omaan kojeeseensa = linja on tyhjä. Polettien määrä (n) voisi olla luokkaa 7 kpl (pariton). Välitangon mekaanisen liikkeen mitoitus siten, että välitangon ja vastakokettimen etäisyys on välillä 1-6. Eli, 6 perättäistä saman suunnan lähtöä on enintään mahdollinen, sitten tarvitaan lähettipoikaa... Virtasilmukka tietysti ohjaa semaforiparia diodilla suunnatun solenoidikelan avulla, virtasilmukan virran suunta määrää. Virta kytketään napaisesti lähettäjän ohjauspainikkeella releen+pitokytkennän avulla (napaisuus eri eri päissä annetun ohjauksen kautta). Silmukan katketessa pito poistuu ja lähettävän pään siipi putoaa. Vastaanottavan pään lähetyssiipi ei nouse, koska virta ohittaa solenoidin kelan ohitusdiodin kautta.

Näinhän se about oikeakin token block instrument toimii, mutta mekaaninen yhteys on korvattu sähköisellä lukituksella. Ja pari muuta lisävarmistustakin on kyllä.

Poletteina tietysti H.M. 2p kolikot, vuosiluku kertoo mille välille se on voimassa...
kuva 21.11.2023 21:59 Heikki Jalonen  
  Taidatte kuitenkin antaa merkkipoletin suoraan kädestä käteen, ilman pajatsoa?
kuva 17.11.2023 15:25 Heikki Jalonen  
  S/S Starke oli ainoa jäävahvistettu junalautta Ruotsissa. Varmaankin tästä syystä se jatkoi liikenteen välittämistä Ruotsin ja Saksan välillä aina "suhdannekäänteeseen" saakka. Ollen tietysti poissa liikenteestä 1942 miinahaverin korjauksen ajan. Liikennettä Saksan ja Ruotsin välillä tietenkin oli, vaikkapa kuulalaakereita ja lomalaisia. Lomalaiset tosin eivät olleet turisteja, vaan enemmänkin sellaisia Lappland-pakettimatkalaisia.
kuva 17.11.2023 13:29 Heikki Jalonen  
  S/S Starke oli SJ:n omistama junalautta. Rakennettu 1931 Kielissä, Saksassa (Deutsche Werke). Liikennöi aluksi Sassnitz-Trelleborg-reitillä. Vuodesta 1967 reittinä oli Tukholma-Naantali (-Turku). Lautan kiskosto oli 1435 raideleveydellä.

Vuonna 1942 lautalle sattui miinaanajo Rügenin lähellä. Pelastustöiden jälkeen lautta telakoitiin ja sitä a pidennettiin, jolloin kolmeraiteisen kiskoston pituus tuli yhteensä 230 m. Korjauksessa myös koneita ja kattiloita muutettiin, ulkoisena merkkinä näkyvissä kaksi korsteenia.

Alus romutettiin 1972 Ystadissa, Ruotsissa.
kuva 16.11.2023 15:21 Heikki Jalonen  
  Linkin kuvasta näkyy, että kyseessä on tosiaan lämpökeskus/höyrykeskus. Sama rakennus näkyy myös ilmakuvassa, kuten myös junan lastaus/purkukatos. Ja samoin, näkyy selvästi, että kyselemäni vaaleat rakennukset kuuluvat myös Shellin terminaaliin.

Eli, kiitoksia. Asia selvisi.
kuva 16.11.2023 14:07 Heikki Jalonen  
  Tuolla Englantilaiskallion päällä häämöttää hyvin pieni rakennus, jonka yhteydessä myös jonkinlainen piippu. Lienee jäännös öljyvaraston ajoilta, höyrykeskus melkoisen varmaan; raskaan polttoöljyn käsittelyssä kun tarvittiin tehokasta lämmönlähdettä.

Osaako joku seutujen tuntija kertoa, mitä toimintaa on ollut noissa kahdessa (huomiota herättävän kirkkaan vaaleassa) rakennuksessa välittömästi kallion takana? Ne kai eivät olleet teurastamoon kuuluvia? Voisivatko ne liittyä öljyvaraston toimintaan?
kuva 16.11.2023 13:58 Heikki Jalonen  
  Jopa Finlandia-talokin (rakennusvaihe 1) on vielä hyväkuntoisen näköinen. Vielä, onhan se kuvaa otettaessa ollut vielä aivan uusi.
kuva 16.11.2023 10:41 Heikki Jalonen  
  Ja betonikallion paras puoli: se kestää joka tapauksessa vain parikymmentä vuotta, sitten homehtuu ja voidaan purkaa pois. Tilalle tietysti jotain "ajan vaatimusten mukaista" liikerakentamista...
kuva 11.11.2023 17:16 Heikki Jalonen  
  Juhana, kiitos tarkasta selvityksestä. Bussit olivat vielä 1990-luvullakin melkoisia yksilöitä, vanhemmista ajoista puhumattakaan.
kuva 10.11.2023 11:09 Heikki Jalonen  
  Eikös Sisun 1980-luvun busseissa ollut mieluimmin Voith Diwabus? Oliko Allisonia juurikaan?
kuva 09.11.2023 21:13 Heikki Jalonen  
  Olihan se Armin vaihteisto eksoottinen - henkilöautossa, se kun oli 4-portainen Wilson-esivalintavaihteisto.

Maineeltaan hieman huono vaihteistohan se oli, mutta enimmäkseen käyttäjien osaamattomuuden (ellei suoranaisen kyvyttömyyden) takia. Liian suurella vaihteella liikkeelle lähtö ja pienemmän vaihteen kytkennässä viivyttely eivät olleet Wilsonille hyväksi. Mutta, osaavissa käsissä erittäin luja ja toimiva vaihteisto.

Mutta, Lättäväelle Wilson ei ole eksotiikkaa. Dm6/Dm7-moottorivaunuissa oli myös sellainen, tosin järeämmässä kaliiperissa ja toisinaan alunperin jopa viisivaihteisena.

Myös Suomessakin aikoinaan yleisessä Leyland Leopard-bussialustassa Wilson oli tavallinen kaupunkibussin vaihteisto, hyvinkin pitkälle 1980-luvulle, ennen Volvo/MB/Scania/Allison/Diwabus/ZF- aikakautta. Lellu oli vaikkapa Turussa aikanaan hyvinkin tavallinen, siellä TLO:n Siniset syöksyivät ja Keltaiset Vaarat vaanivat Wilskin viheltäessä...
kuva 09.11.2023 20:50 Heikki Jalonen  
  Muistelin tuota juttua ja tarkastelin muistin tueksi vanhoja reissukuvia. Ihan vanhan ajan filmille vielä otettuja, 1990-luvulta.

Yhdessä kuvassa (Edinburgh, St Andrews Square) näkyy - melko heikosti - paikallinen postilaatikko, sellainen tuplamalli. Siinä on pelkästään kruunu, ilman monogrammia (jos olisi, se tietenkin olisi EIIR). Kruunu näyttäisi olevan laatikon kannen valussa kohokuviona ja sitä ei ole maalattu korostuksella, se on samaa punaista kuin kansikin.

Kuvan pääaiheena ei tietenkään ollut tuo postilaatikko, vaan viereisessä risteyksessä valojaan odotellut vanhempi Norton. Malli sattui olemaan minulle niin tuttu, Big Four.
kuva 09.11.2023 15:59 Heikki Jalonen  
  Armi on todella kaunis auto, monien mielestä eräs kaikkien aikojen hienoimmista brittivaunuista. Myös minulla on ilo yhtyä tähän käsitykseen. Malliltaan se on vauraampi Sapphire; ei mikään joka pojan kulkupeli. Ja mikä ihmeellistä: niitä tuotiin aikanaan myös Suomeen. Ei paljoa eikä suinkaan kaikille, mutta silti liikenteessä näkyvyyteen saakka.
kuva 09.11.2023 15:48 Heikki Jalonen  
  Puhelinkoppi on tavattoman käytännöllinen, monin eduin verrattuna nykyisen aikamme lähmälättyihin. Paras puoli on, että se löytyy aina luotettavasti samasta paikasta, tarvitsematta suorittaa sen laajempia etsintöjä. Sosiaalisen median toiminnotkin pelaavat, kaikki tarvittavat lähijuorut on raapusteltu seinään tahi puhelinluettelon laitaan. "Need Non-Rationed Petrol? Ask Tommy!"...

Ja mitäpä olisi kylä ilman tuota niin perin saarelaista koppia!
kuva 09.11.2023 15:39 Heikki Jalonen  
  Minusta tuo vaikuttaisi paremminkin AEC Mammoth-vetäjältä.
kuva 09.11.2023 15:35 Heikki Jalonen  
  Olikos muuten niin, että Skotlannissa ei postilaatikoissa käytetty kuninkaallista monogrammia? Kas siinäpä pienoismallin detaljitarkkuuden oiva mitta!

Englannin puolellahan osaisimme ajoittaa tapahtumahetken sen perusteella: jos GVIR ollaan ajassa ennen vuotta 1952, jos EIIR niin sitten olemme 6.2.1952 jälkeisessä ajassa.
kuva 09.11.2023 15:20 Heikki Jalonen  
  Mahtaakohan siinä olla AEC "Mammoth" toimittamassa Lontoon Tiiliyhtiön koeteltuja & perinteisiä tiiliä johonkin rakennushankkeeseen? Malliltaan sotaa edeltävältä ajalta, 1934 lähtien. Siis auto, ei tiilet.
kuva 06.11.2023 10:24 Heikki Jalonen  
  Paikannimestä "Kilo" löytyy tutkimustietoa. Lyhyesti, nimessä viitataan jollain tapaa kiilamaiseen tai kapenevaan maastonmuotoon, lähtökielenä ruotsi.

Lähteenä SLS, Svenska Litteratursällskapet i Finland:

Ordet kil har en innebörd som kan passa i olika sammanhang, också i ortnamn. Det förekommer som för- och efterled och även ensamt i formen Kila såsom bynamn. Som jämförelse se ändelsen -a. Det betecknar kilformiga lokaler, främst vikar och sund, men också åkrar och andra skiften. Landhöjningen har gjort att kilformiga vikar har kunnat odlas upp med bibehållet namn. Harling-Kranck 1990:276 ff. o. hänv.

Kijlaby 1543, Kiloby 1544, Kilo 1547
kuva 05.11.2023 19:22 Heikki Jalonen  
  Wynn's -kuljetusfirman Scammell Rigid Six asettuu kotoisasti vääränpuoleiseen liikennemaisemaan, aivan kuin pintti lämmintä alea sumuisen koleaan syyspäivään. Liekö se tuonut siltatyömaalle kuorman alati tarpeellisia XXXXL-pumpulipuikkoja...

Taisit jopa löytää valmiin mallin firman väreissä? Wynns Ltd (ilman heittomerkkejä nykyään) on edelleen toimiva firma, perustettu jo 1863. Scammel ei ole aivan yhtä vanha, se näyttäisi olevan 1930-luvun puolivälin mallistoa. Wynns on erikoistunut hankaliin siirtoihin jo höyryvetokoneiden aikakaudelta ja lienee nykyään UK:n johtava alan toimija.
kuva 04.11.2023 00:13 Heikki Jalonen  
  Kyllähän tuo varsinainen outolintu ja vaikea tunnistaa. Mutta, se saattaisi olla MT-34 siltapanssarivaunun alusta-ajoneuvo, siltaosat poistettuina. Mutta tehokas vinssi tallella, varmaan hyvinkin sopiva monenlaiseen raivaustoiminnan voimavetoon. Ja armeijan varastoista ehkä mukavasti saatavilla ollut, kun Neuvostoliitossa 1970-luvuilla modernisoitiin pioneerikalustoa.
kuva 02.11.2023 22:10 Heikki Jalonen  
  ZIL-130 siellä odottelee paloja syttyväksi...
kuva 23.10.2023 09:13 Heikki Jalonen  
  Olipa mielenkiintoinen ja ainakin minulle uusi tieto, että myös Suomessa on kokeiltu venttiiliohjauksia höyryvetureissa.

Venttiiliohjauksissa on useita hyötyjä verrattuna luistiohjauksiin: pienempi hyödytön tilavuus (sylinteri-luistikokonaisuuden hukkatila), laajoissa rajoissa valittavat avautumis- ja sulkeutumishetket (paisunnan mahdollisimman tarkka hyödyntäminen), höyryn kulun nopeampi avautuminen ja sulkeutuminen (lähes on/off- toimintamalli), pienemmänt lämpöhäviöt, pienempi koneiston kitka, vähäisempi sisäisen voitelun vaatimus jos tärkeimmät mainitaan.

Haittojakin on: rakenne on monimutkaisempi, venttiilien liike on edestakainen ja luonteeltaan hakkaavaa (katsokaapa Finlaysonin Sulzerin venttiileiden ilmavaimentimia!). Corliss-koneissa (ja sen monissa seuraajissa) joissa oli kiertoluistit ohjauksessa osa ongelmista oli korvattu muilla ongelmilla kuten pesäkkeen hankalasti korjattava kuluminen. Tai Lenz-systeemi, joka oli desmodrominen eli kaikille Ducati-moottoripyörien ystäville tuttu hankaluus tarkkoine säätöineen...
kuva 21.10.2023 23:16 Heikki Jalonen  
  Esalta tarkka huomio: kyllä, koneessa on Lentz-venttiiliohjaus (Lenz saksaa puhuvissa maissa). Varsinaista luistia ei siis ole, vaan höyryn jakoa säätelevät lautasventtiilit aivan isojen maakoneiden tapaan. Konesarjassa kokeiltiin jopa (viimeiset viisi veturia) jopa Caprotti-ohjausjärjestelmää; huonoin tuloksin, koneet muutettiin Lenz-systeemiin. Suomessa nämä venttiilikoneet eivät koskaan olleet edes kokeilujen asteella.
kuva 21.10.2023 17:59 Heikki Jalonen  
  Ja paikka on Belfort, Ranska. Tuo on mainitun kaupungin rautatieasema.
kuva 17.10.2023 15:04 Heikki Jalonen  
  Ollakseen amerikkalainen farmi, tuo vajassa piilotteleva traktori on perin merkillinen poikkeus: sehän on brittiläinen Field Marshall.

Amerikkalaisen farmin arkeen kovin outo kuumapääkone (puolidiesel eli hehkukupumoottori) jonka tärkeimpiä etuja oli vielä bensiiniäkin halvempi polttoaine jota sitäkin kului vain vähän. Sylintereitä koneessa oli ainoastaan puolet siitä, mitä saman ajan amerikanfarmin peruskoneessa Johnny Popperissa oli tarjolla...

Vaan kyllä Marshallissa oli yksi asia, joka varmasti kävi amerikkalaiseen ajatukseen: sen kanssa saattoi ihan syystä huutaa "Fire in the Hole" ja "Now I'm gonna Shoot"...

Talon auto puolestaan on aidointa Farmamericanaa: Ford F-1 1948-52. Säästäväisyys on toki ollut kunniassa myös sitä ostettaessa, tarpeettomat lisähintaiset varusteoptiot kuten matkustajan puolen tuulilasinpyyhin ovat jääneet ystävällisen Ford-kauppiaan hyllyyn odottelemaan avokätisempiä ostajia...
kuva 06.10.2023 11:40 Heikki Jalonen  
  Tuo Kyrönsalmen lautta on edelleen olemassa. Nykyään dieselöitynä ja muutenkin uudistettuna. Nykyään M/S Kyrönsalmi eli Savonlinnan Kaupungin työalus.
kuva 05.10.2023 08:59 Heikki Jalonen  
  Niinpä. Omassa ammattikirjastossani on edelleen aktiivisessa käytössä useampia Transpressin (VEB Verlag für Verkehrswesen, Berlin, DDR) julkaisemia rautatiealan kirjoja, sekä ison tien että raitiotien asioita koskevana. Paperinsa laadulta melko kevyttä ja keltaista, mutta asiasisältönsä puolesta painavaa, relevanttia ja tiukasti asiaan keskittyvää. Niissä ei myöskään ehdoteta ensimmäiseksi ongelmanratkaisuksi "ohjelmiston päivittämistä ja uudelleenkäynnistystä"...

Transpress-kustantamo sinällään on edelleen olemassa, osana Paul Pietsch-kustantamoa, nykyään Stuttgartissa. Vanhoja DDR-aikaisia nimekkeitä kuitenkaan ei liene enää ole tilattavissa. Uusia rautateitä koskevaa kirjallisuutta sitäkin enemmän. Suositan. Webbisivunsa ovat "motorbuch.de".
kuva 03.10.2023 21:09 Heikki Jalonen  
  Kuvassa esiintyvän kaivupyöräkoneen, Bagger 1452, rakensi vuonna 1961 VEB Schwermaschinenbau Lauschammerwerk. Lauschammer sijaitsee eteläisessä Brandenburgissa, noin 50 km Dresdenistä pohjoiseen. DDR-kaudella tehdas kuului TAKRAF-raskaskombinaattiin.

Tehdas toimii edelleen ja on (yksityistetyn) TAKRAF GmbH:n valmistava yksikkö, tuotteinaan mm. foorumin aihealueeseen sopivat rautatienosturit. Työvoimaa on toki paljon vähemmän kuin kombinaattien kultakaudella.

Bagger 1452 aloitti ruskohiilen kaivun Phönix-kaivoksella lähellä Leipzigia, toimien siellä vuoteen 1968 jolloin kenttä suljettiin. Vuonna 1970 kone siirrettiin Berzdorfin kentälle (lähellä Görlitziä) eli nykyiselle sijoituspaikkansa seudulle, jossa se jatkoi hiilen louhintaa vuoteen 1997 saakka.

Hiilen noston loputtua kone oli käytössä vielä louhoksen täytössä ja maisemoinnissa aina vuoteen 2001 saakka. Maisemoinnin tuloksena syntyi - paitsi metsän kasvatuspohjaa - myös kokonainen järvi, Berzdorfer See.

Kone oli tarkoitus romuttaa urakan loputtua, mutta paikallinen vuorimiesten historiallinen seura sai sen säilymään muistomerkkinä.

Koneen työpaino (siirtokuljettimineen) on noin 1950 tonnia, sähkökäytön teho 1650 kW. Kauhoja tuossa kauhapyörässä on 8 kpl, tilavuudeltaan 1.2 m3 kukin. Kaivupyörän kierrosluku oli 6.5 1/min eli minuutissa kone puraisi 52 kauhallista, joten teoreettinen kaivukapasiteetti oli noin 3740 m3 per tunti.

Ehkä joku kysyy, onko tuo sitten iso kone? Varsin suhteellista. Takraf on valmistanut isompiakin, paljon isompia. Kuten Bagger 293 (vuodelta 1995) jonka työpaino (siirtokuljettimineen) on noin 14200 tonnia. Kone on edelleen RWE:n toiminassa Hambachin ruskohiilikentällä. Sillä siirtyy massaa noin 10000 m3 tunnissa, siis noin kolminkertainen määrä. Sähkötehoa siihen tarvitaan 16,5 MW, eli kymmenkertainen teho. Myös Krupp on valmistanut vastaavan kokoluokan koneita. Mutta, koska Takraf RB293 suunniteltiin jo DDR-kaudella, siitä tehtiin tietysti 10% suurempi. Ihan vain Erichin iloksi...