Kommenttihaku


Kirjoittaja:



Haettava teksti:



Kommentin sijainti:



Kaikki ehdot
Mikä tahansa ehdoista

Kaikki kommentit / Hakutulokset


kuva 22.07.2005 01:21 Väinö Jalkanen  
  Mielenkiintoisesta aiheesta oot kuvan ottanu! Tiiä vaikka saatas sinneki henkilöliikennettä... Oulusta Luulajaan junalla 2009!
(Norrbottnia-rata tosiaan valmistuu tuolloin)
kuva 20.07.2005 20:22 Väinö Jalkanen  
  Loistava juttu nämä kuvat!
kuva 20.07.2005 20:18 Väinö Jalkanen  
  Olen muuten jotain nelisen vuotta sitten liikuskellut Kelloselässä autolla ja rautatiestä jäi mieleeni pari asiaa. Kun mennään kohti Kelloselän rajanylityspaikkaa, tie menee leikkauksessa ikään kuin radan "halki", paikallahan on aikoinaan ollut silta, mutta sitä ei ole ollut tietystikään tarpeen korjata. Lisäksi aivan läheltä itärajaa kääntyy kohti Saijaa vanha kylätie (yhdistyy myöhemmin hieman isompaan tiehen). Siinä on nostalginen tasoristeys, kiskot ja pölkyt olivat tietysti tallessa, ja heti kun katsoo oikealle, niin on rajavyöhykkeestä aun seitsemällä kielellä varoittavat kyltit. Ja kappas, raja on vain muutaman sadan metrin päässä, suoran ratalinjan päässä näkyy teräsverkkoaita, ja punainen "päätepuskin-liikennemerkki" Sen paikan tuntoja on vaikea kuvailla. Suosittelen matkaa Kelloselän asemalta itään! Olen itsekin ajatellut mennä autolla Kelloselän asemalle ja kävellä siitä itärajalle rataa pitkin. Ties vaikka löytäisin tolpan 1140 tms!
kuva 20.07.2005 20:11 Väinö Jalkanen  
  Talvisodan rauhassa 13.3.1940 "sovittiin" että muodostettaisiin ratayhteys Kemijärveltä Kantalahteen(, jotta venäläiset pääsisivät sitä sitten tulemaan). Kuitenkin Kelloselän ja Alakurtin välinen osuus tuli jo tuolloin luovuttaa ryssille, anteeksi pensasneuvostoliittolaisille. Suomalaiset ryhtyivät rataa rakentamaan, mutta venäläisten raskaita vetureita peljäten aluksi K25:n kiskoilla, ovelaa;). Jatkosota ehti kuitenkin alkaa ennen radan minkäänmoista valmistumista ja saksalaiset olivat jo Lapissa. Jatkosodan aikana vuoristoarmeija jatkoi radan rakentamista aina Alakurttiin saakka (siis niin pitkälle kun vain taistellen päästiin). Rata ei siis koskaan ollut yhtenäinen, sillä se oli katki aina siitä, missä milloinkin kulki rintamalinja. (Aluksi kun muuten suomalaiset pelkäsivät venäläisten tuloa, sitten venäläiset pelkäsivät meidän ja sakujen tuloa, lopuksi asetelma kääntyi vielä kerran toisinpäin.) Sodan jälkeen ei ollut enää varsinaista aihetta radan yhdistämiseen. (Siis, kuten edellä on puhuttu, ratayhteys "tuli pitää näkyvissä" mutta...) Vielä 1960-luvulla itänaapurilla oli kuitenkin rata Wanhaan Sallaan, mutta nykyään vain Kantalahdesta Alakurttiin. Lisäisin vielä tähän, että mielenkiintoinen yksityiskohta itselläni on tässä se, että oma isotätini, joka on nykyään virkeä 89-vuotias, oli aikoinaan tärkeässä asemassa lottana juuri Alakurtin seudulla, ja on ylpeänä muistellut, kuinka saksalaiset ottivat hänet kunniavieraakseen veturiin koeajaessaan uutta rataosuutta...:) Ne komeat sakut ja suomalainen lotta...
kuva 19.07.2005 02:36 Väinö Jalkanen  
  Siis Kelloselkä, ei enää mikään Salmivaara.