Kommenttihaku


Kirjoittaja:



Haettava teksti:



Kommentin sijainti:



Kaikki ehdot
Mikä tahansa ehdoista

Kaikki kommentit / Hakutulokset


kuva 20.08.2018 22:45 Hannu-Matti Järvinen  
  Gunnarin kioskina tunnettu kioski oli siellä Liinavuoren tien risteyksessä, tätä pienempi koppi. Tämä on R-kioski, joka siirrettin ensin asemalle tulevan tien mutkassa olevalle tasanteelle kellarin vieraan ja sitten myöhemmin Gunnarin vanhan kioskin tilalle. Asemalla ollessaan se ei siis ollut Gunnarin kioski.
kuva 18.08.2018 21:16 Hannu-Matti Järvinen  
  Siuroon ratapiha uudistettiin 1965, ja sinne tuli relelaitteisto. Koska tuossa näkyy tuo kampilaitteisto, tämä on ennen sitä. Muita merkkejä, joiden perusteella se ei ole 60-luvun puolivälin jälkeen ovat R-kioski puun ja vasemmän päädyn välissä, aseman nimikyltti ei ole valaistu ja asema ei ole kokonaan saman värinen. Kuva voi olla 60-luvun alusta tai sitten niin kuin tuossa sanotaan, luultavasti 50-luvulta.
kuva 10.07.2013 13:27 Hannu-Matti Järvinen  
  Täydennystä tuohon edelliseen kommenttiini. Mainitsemani moottoriresiina oli kuvassa http://vaunut.org/kuva/77308 olevaa sarjaa. Tosin muistaaksi kokonaan punainen, kuten kuvassa http://vaunut.org/kuva/60203 (jossa taas ei näy resiinaa edestä).
kuva 07.07.2013 21:48 Hannu-Matti Järvinen  
  Vasemmalla puolella on ollut tuota tallia matalampi rakennus, jossa oli mm. pieni "talli", moottoriresiinalle. Resiinan alla oli kyllä kiskot, joiden päällä se oli, mutta se piti nostaa pääradalle, jos sitä haluttiin käyttää. En tiedä, oliko sitä rakennusta enää 80-luvun alussa. Kuvassa olevan tallin takana (kuvanottosuunnasta oikealle) oli myös jokin huoltorakennus.
kuva 25.10.2008 14:23 Hannu-Matti Järvinen  
  Siuron kosken pohjoispuolella on Jokisjärvi, ei Enovesi. Tätä eteläistä "Kuloveden rahtilaituria" sanottiin Möljäksi. Siellä oli kolme raidetta, joista pohjoisimmalla oli laituri ja eteläisimmällä tukkien lastauslaite (nosti vedestä tukkeja vaunuun).

Junan takana olevassa lahdessa on paaluille tehty mökki tukkilaisia varten. Tukkeja tuotiin Jokisjärveä pitkin etelään ja ne laskettiin ränniä pitkin Kuloveteen.

Koska Ikaalisiin ja Hämeenkyröön kuljettiin Siurosta laivoilla, oli Siuron asemalla aikoinaan jopa ravintola. Ravintola oli aseman länsipäädyssä (purettu pois).
kuva 28.09.2008 01:11 Hannu-Matti Järvinen  
  Tällä kohtaa (tai vähän länteen) on ollut myös vaihde ja sivuraide.
kuva 28.09.2008 01:09 Hannu-Matti Järvinen  
  Siurosta tultaessa ennen tunnelin ovea oli usein säiliövaunu sivuraiteella. Rata meni suoraan tunnelin läpi. Tunnelissa on sivuhaaroja, montakin, mutta ei muita raiteita. Tunnelin toisessa päässä oli yksi tai korkeintaan kaksi sivuraidetta, mutta rata jatkui pitemmälle. Käsittääkseni 60-luvulla se ei enää ollut ajokunnossa pitemmälle. Olen itse ollut muutaman kerran veturin kyydissä (isäni ajovuorolla), kun tuolla on käyty viemässä tai hakemassa vaunu. Kovin usein Linnavuoressa ei käyty.
kuva 27.09.2008 22:32 Hannu-Matti Järvinen  
  Tästä juuri, "Viisasten sillan" alta.
kuva 27.09.2008 22:31 Hannu-Matti Järvinen  
  Näillämain on ollut vaihde, joka yhdisti lastauslaiturin raiteen ja sen ohittavan raiteen. Näin Kisko-Kalle pääsi takaisin asemalle vedettyään vaunut tänne, ja Linnavuoreenkin pääsi, vaikka Kyron laiturissa olisi ollut vaunuja.
kuva 27.09.2008 22:29 Hannu-Matti Järvinen  
  Kyllä, tässäpä juuri. Lastauslaiturin päissä oli laitteet, jolla vaunuletkaa saatiin siirrettyä niin, että vaunujen ovet saatiin lastausovien kohdalle. Tyhjät vaunut Kisko-Kalle jaksoi vetää tänne. Pois veturi pääsi tästä vasemmalle mennyttä toista raidetta pitkin. Täysiä vaunuja Kalle ei jaksanut vetää, vaan se työnsi vaunut asemalle. Tämä tapa sopi myös siihen, miten vaunuja käsiteltiin itse asemalla.
kuva 27.09.2008 22:05 Hannu-Matti Järvinen  
  Ei, tämä ei ole linkissä http://vaunut.org/kuvasivu/32102 tarkoitettu makasiinirakennus. Sillä paikalla on ollut malmimakasiini, jonne pistoraide on tullut täältä Kyron makasiinin takaa tulevalta raiteelta. Tämä toinen makasiini luhistui lumen alle, ja ainakin 60-luvulla paikalla oli vielä sen betonisia perustuspylväitä. Rata oli paikallaan vielä pitkään, vaikka sitä ei käytetty.

Tässä kuvassa rata on mennyt oikealta puolelta makasiinia. Vielä 60-luvulla tien vasemmalla puolella oli myös pienempi laiturirakennus. Rakennusten välillä oli I-palkki, jota pitkin paperirullat saatiin kuljetettua laivasta varaston puolelle. Vasemalla oli myös laituri, jossa oli kiskoilla oleva sähkönosturi. Näitä ei käytetty enää 60-luvulla, mutta olivat paikoillaan.
kuva 27.09.2008 21:57 Hannu-Matti Järvinen  
  Tässä tasoristeyksessä tuli kaaduttua polkupyörällä, kun raiteet leikkaavat tien niin viistosti, että laippaurat imaisivat etupyörän mukaan. Tämä ratalinja johtanee Kyro Oy:n makasiinin ohi (ei lastauslaiturille).
kuva 27.09.2008 21:52 Hannu-Matti Järvinen  
  Kun tie oli aikoinaan soratie, vaikka olikin Tampere-Pori päätie, tässä kohtaa olleen ylikäytävän laippaurat pakkasivat täyttymään kivillä. Isälleni kävi aikoinaan kaksi kertaa niin, että Kisko-Kalle nousi pois kiskoilta. Toisella kertaa suunta oli koskeen, toisella kertaa Kalle oli janoinen ja yritti baariin. Vauhtia oli molemmilla kertaa niin vähän, että säikähdyksellä selvittiin. Asemamiehet puhdistivatkin usein näitä laippauria.
kuva 27.09.2008 21:48 Hannu-Matti Järvinen  
  Rata Linnavuoreen lähti Siuron aseman ykkösraiteelta. Tämä näkyy selvästi kuvassa http://vaunut.org/kuvasivu.php/27808
oikessa reunassa. Tämä kuva on ilmeisesti läheltä tallirakennusta, ja Linnavuoren rata on mennyt kuvan ottosuuntaan nähden vasemmalla kallioleikkauksen alla.

Ennen Linnavuoren radan rakentamista yhteys satamaan tuli suurin piirtein tältä kohtaa (Resiina-lehden artikkelista selviää tarkemmin).